Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ricciardo predviedol najširší úsmev. Po ukončení nadvlády Mercedesu

Formula 1 má nového hrdinu. Jeho poznávacím znamením je široký úsmev, ktorý mu z tváre azda ani nemizne.

09.06.2014 13:21
Daniel Ricciardo Foto: ,
Daniel Ricciardo sa teší na stupni víťazov po Veľkej cene Kanady.
debata

Dobrú náladu a optimizmus prenáša nielen na členov tímu, ale aj na fanúšikov. Ich počet sa jeho výkonmi a skromnosťou neustále rozrastá. Nových si určite získal aj uplynulú nedeľu – po tom, ako si splnil životný sen. Daniel Ricciardo vyhral dramatickú Veľkú cenu Kanady, siedme podujatie sezóny. V kráľovnej motošportu sa sympatický jazdec Red Bullu tešil z triumfu po prvýkrát.

„Neskutočné! Už niekoľko rokov som nestál na najvyššom stupienku, chýbal mi ten úžasný pocit. Veril som, že sa mi podarí zvíťaziť a dočkal som sa. Nestrácať vieru je dôležité v hocijakom športe,“ vravel v cieli rodák z Perthu, ktorý štartoval zo šiestej priečky. Po Jackovi Brabhamovi, Alanovi Jonesovi a Markovi Webberovi sa stal štvrtým Austrálčanom, ktorý sa tešil z víťazstva.

Do rakúskej stajne prišiel Ricciardo práve po Webberovi a ukázal, že tímovému kolegovi a obhajcovi prvenstva Sebastianovi Vettelovi bude viac než vyrovnaným súperom.  V priebežnom hodnotení má o 19 bodov viac ako štvornásobný šampión a posunul sa na tretie miesto za dvojicu z Mercedesu Nico Rosberg – Lewis Hamilton.

Jazdci suveréna sezóny do nedele vyhrali všetky preteky. V Montreale však obaja bojovali na horúcom okruhu s technickými problémami. Hamilton po druhýkrát v tomto ročníku z pretekov odstúpil, aj keď krátko predtým bojoval o prvú priečku. "Všetko bolo akoby uvarené. Zlyhali mi brzdy,  nič som s tým nemohol robiť. Ideme však ďalej. Dúfam, že sa mi už nič podobné nestane,“ vravel pre Autosport.com smutný Brit.

Česť Mercedesu zachraňoval druhým miestom Rosberg, ktorý prišiel o vedúcu pozíciu dve kolá pred koncom po úspešnom predbiehacom manévri Ricciarda. Vedúci muž priebežného poradia mal okrem prehriatych bŕzd problémy aj s elektronickými systémami . "Stláčal som azda všetky tlačidlá na volante, aby som monopost nakopol, no stále som strácal veľa času. Snažil som sa zajazdiť kvalifikačné kolá, ísť na maximum. Do poslednej chvíle myslel, že jazdím na piatom či šiestom mieste. S druhým miestom som teda spokojný,“ uviedol Rosberg.

Aj jeho slová potvrdzujú chaos, ktorý panoval na trati najmä v závere pretekov. Do posledného kola vchádzal na treťom mieste Vettel pred Sergiom Pérezom z Force India a Felipem Massom z Williamsu. Boj o štvrtú priečku sa skončil strašidelnou haváriou. Rýchlejší Massa narazil pri predbiehaní do ľavej časti Perézovho monopostu, ktorý sa snažil za každú cenu brániť svoju pozíciu a v poslednej chvíli skúsenému Brazílčanovi vošiel do cesty. Obe vozidlá skončili v ochrannej bariére, Vettela minul Massa len o centimetre.

"Z Péreza som sklamaný, niečo podobné predviedol už viackrát. Potrebuje sa ešte veľa učiť. Presne to som mu aj povedal,“ vravel nahnevaný Massa. "Bránil som si pozíciu a zrazu som pocítil tvrdý náraz. Som sklamaný, že som stratil toľko bodov,“ komentoval situáciu Pérez. Pre úlomky na trati prišli piloti do cieľa za bezpečnostným vozidlom. Mexičan stratí o dva týždne v Rakúsku na štartovom rošte päť miest.  

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Ricciardo #VC Kanady