Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brabham bol mlčanlivý muž veľkých skutkov

Jack Brabham nikdy nemal rád dlhé reči, bol skôr muž činu.

19.05.2014 08:28 , aktualizované: 15:16
Jack Brabham Foto: ,
Jack Brabham.
debata

Do histórie formuly 1 sa zapísal veľkými písmenami – stal sa trojnásobným majstrom sveta a je prvým a dosiaľ jediným pretekárom, ktorý získal titul vo vlastnom monoposte. Sir John Arthur "Jack“ Brabham, najstarší žijúci majster sveta F1, zomrel včera vo veku 88 rokov. Jeho syn David informoval, že prehral dlhoročný boj s ochorením pečene.

„Prežil neuveriteľný život, dosiahol viac, než si kto mohol kedy vysnívať,“ citovali svetové agentúry Davida Brabhama, ktorý tiež jazdil v F1. „Bude žiť ďalej prostredníctvom ohromujúceho dedičstva, ktoré po sebe zanechal,“ dodal.

Jeho otec, ktorý sa narodil 2. apríla 1926, začal kariéru ako mechanik v Kráľovskom austrálskom letectve. Po II. svetovej vojne predával motorky, začal navrhovať vlastné športové autá a súťažiť na šotolinových tratiach. V roku 1950 sa z Austrálie presťahoval do Veľkej Británie, o päť rokov neskôr už pôsobil vo formule 1. Prvé víťazstvo dosiahol v Monaku 1959 a v rovnakom roku sa s monopostom Cooper stal prvý raz majstrom sveta. V nasledujúcej sezóne titul obhájil. V roku 1962 založil vlastný tím, spolupracoval s krajanom Ronom Tauranacom, ktorý bol v 60. rokoch minulého storočia najväčším výrobcom zákazníckych pretekárskych áut.

zväčšiť Jack Brabham na trati v roku 1965. Foto: SITA/AP
Jack Brabham Jack Brabham na trati v roku 1965.

V roku 1966 získal s monopostom vlastnej výroby tretí titul, na ktorý bol najviac hrdý. „Bol to austrálsky úspech. Tím mal austrálskeho dizajnéra, austrálskych mechanikov i v Austrálii vyrobený motor. Bolo to ako Austrália proti zvyšku sveta a to, že sa mi podarilo vyhrať s týmto balíkom a touto skupinou ľudí, bolo obrovsky vzrušujúce,“ spomínal Brabham v jednom z rozhovorov. „A zvládnuť to v aute s mojim menom je úspech, ktorý už nikdy nikto neprekoná.“ O štyri roky neskôr opustil scénu F1 ako aktívny jazdec a krátko na to predal aj svoj tím. Ten už pod iným majiteľom ale rovnakým názvom získal v rokoch 1981 a 1983 zásluhou Brazílčana Nelsona Piqueta ďalšie dva jazdecké tituly. Okrem toho za neho jazdili piloti ako Niki Lauda, Damon Hill či Martin Brundle.

Zo štartového roštu zmizol Brabham definitívne na konci roka 1992. Brabham, ktorý pre svoju mlčanlivosť i tmavé vlasy dostal prezývku Black Jack, sa postaral o jednu s najkurióznejších scén v histórii motoršportu. Na Veľkej cene USA 1959 mu v závere došlo palivo a tak niekoľko sto metrov tlačil svoje auto do cieľa. Nakoniec skončil štvrtý a zabezpečil si prvý majstrovský titul. Za šestnásť sezón v kráľovskej automobilovej triede (1955 – 1970) odjazdil 126 podujatí, z ktorých 14 vyhral, 31-krát skončil na stupni víťazov a 13-krát si vyjazdil pole position.

V roku 1979 mu za jeho športové úspechy udelila britská kráľovná Alžbeta II. titul Sir a v rodnej Austráli ho označujú za súčasť „Národného pokladu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jack Brabham