Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V F1 je ďalší Rus. A má aj talent

Od motokár až do formuly 1. Na tom by nebolo nič výnimočné, veď takúto cestu zažil každý jazdec F1. Lenže Daniil Kvjat to zvládol za štyri roky!

14.03.2014 10:00
debata
Daniil Kvjat. Foto: Reuters, BRANDON MALONE
Daniil Kvjat Daniil Kvjat.

Ešte v roku 2009 preháňal súperov na motokárach a už koncom vlaňajška podpísal zmluvu s tímom Toro Rosso. A tento víkend ho v austrálskom Melbourne čakajú prvé preteky efjednotky v živote. Zabudnite na náladového Vitalija Petrova a protekčného Sergeja Sirotkina. Rusko bude mať v najsledovanejšom automobilovom šampionáte planéty jazdca, ktorý dokázal presvedčiť aj talentom.

Devätnásťročný mladík je po Sebastianovi Vettelovi najvydarenejším „produktom“ juniorského kádra Red Bullu. Potvrdil to už vlani v Abú Zabí, keď si v posledných pretekoch nadupaného šampionátu GP3 vybojoval titul. Jeho súperi stratili nervy a prehrali.

Jeho angažovanie tímom Toro Rosso bolo menšou záhadou. Za favorita dlho považovali Portugalčana Antónia Félixa da Costu, ale prednosť nakoniec dostal o tri roky mladší Rus. Predstavitelia oboch tímov (aj Red Bullu) to odôvodnili tým, že Kvjat vykazuje lepšie schopnosti učiť sa nové veci a jeho vývojová krivka je výrazne strmšia. Kvjat sa stal majstrom GP3, da Costa skončil vo formule Renault tretí.

"Počas testov na Silverstone zanechal veľmi dobrý dojem. Chceli sme zariskovať a angažovať pilota GP3, ktorý tak dostane šancu v F1. Kto neriskuje, nič nezíska,“ vysvetľoval médiám vlani v októbri poradca Red Bullu Helmut Marko. Podľa 70-ročného Rakúšana disponuje Kvjat výnimočnými schopnosťami. "Je to niečo ako zmes medzi Sebastianom Vettelom a Kimim Räikkönenom. Ten mladík má neuveriteľnú a výnimočnú rýchlosť, navyše je veľmi pracovitý. Okrem toho je veľmi tichý a má dobré nervy,“ pokračoval Marko a dodal, že Rus bol prirodzeným kandidátom s najlepšou perspektívou.

Ruský talent Daniil Kvjat v monoposte Toro Rosso. Foto: Reuters, HAMAD I MOHAMMED
Daniil Kvjat Ruský talent Daniil Kvjat v monoposte Toro Rosso.

S Kvjatom súperil na okruhoch formuly Renault aj slovenský pretekár Richard Gonda. „Je to talentovaný a rýchly jazdec, takže si myslím že svoju šancu vo formule 1 nepremrhá. Prajem mu, aby bolo Toro Rosso konkurencieschopné a mohol sa ukázať v dobrom svetle. Nebude to mať jednoduché, ale to nemá nikto. Myslím si však, že technické zmeny v F1 môžu poskytnúť lepšiu možnosť ukázať sa práve nováčikom,“ povedal Gonda.

Kvjat potvrdil svoj talent už v závere lanskej sezóny F1, keď vo farbách Toro Rosso odjazdil úvodné tréningy na Veľké ceny USA a Brazílie. V Austine dokonca zdolal aj Vettela a v Interlagose prekvapil ôsmym najrýchlejším ča­som.

Kvjat sa narodil v Ufe, ale v mladosti sa s rodičmi presťahoval do Ríma, kde sa naučil plynule hovoriť po anglicky, španielsky i taliansky. Na rodné mesto však nezanevrel, je veľkým fanúšikom miestneho hokejového klubu Salavat Julajev a netají sa ani náklonnosťou k futbalu a lyžovaniu.

Ďalší nováčikovia v sezóne 2014

Kevin Magnussen: Dvadsaťjedenročný Dán je synom bývalého jazdca F1 Jana, takže mal všetky predpoklady pre postup na vrchol motoršportu. Počas kariéry v nižších sériách zažil strmý vzostup, ktorý zavŕšil ziskom titulu vo formule Renault 3,5. Ako člen programu pre mladých jazdcov McLarenu mal veľmi dobré zázemie a tím mu pomáhal so zháňaním sedačky na rok 2014. Nakoniec mu však miesto nezohnal, a tak ho posadil do vlastného monopostu namiesto Sergia Péreza.

Marcus Ericsson: Hoci si monopost F1 prvý raz vyskúšal už v decembri 2009 (majstrovský brawn počas testov mladých talentov), nasledujúce štyri roky pôsobil v šampionáte GP2. Aj keď jeho výkony mali vzostupnú tendenciu, výraznejší úspech nedosiahol. Najlepší výsledok zaznamenal vlani, keď skončil celkovo šiesty. Môže sa však pochváliť titulom z britskej Formuly BMW z roku 2007. Po 23 rokoch (od čias Stefana Johanssona) je prvým Švédom, ktorý bude opäť jazdiť v kráľovnej motoršportu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniil Kvjat #Toro Rosso