Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jazdci formuly 1 zavítajú do Rakúska i olympijského Soči

Mala to byť sezóna s rekordnými 22 pretekmi, no tímy ambiciózny návrh zavrhli. Kalendár formuly 1 napokon prinesie o tri podujatia menej s niekoľkými zmenami oproti minulému roku.

14.03.2014 12:00
Soči, trať F1 Foto:
Popri stavebných prácach na olympijských športoviskách sa v Soči pripravovala aj trať formuly 1.
debata

Slovenských fanúšikov určite potešil návrat Veľkej ceny Rakúska. Na zrekonštruovanom okruhu v Spielbergu, vzdialenom asi 260 km od Bratislavy, sa naposledy jazdilo v rokoch 1970 – 1987 a potom v sezónach 1997 – 2003. Po dohode šéfa formuly 1 Bernieho Ecclestona a zakladateľa tímu Red Bull Dietricha Mateschitza, ktorý sa podieľal na odkúpení bývalého A1-Ringu, sa podujatie uskutoční 6. júla.

"Na tej trati som už v mladosti prežil veľa motoristických zážitkov. Ako rodák zo Štajerska mám nesmiernu radosť, že sa na ňu vrátia špičkoví jazdci,“ uviedol Mateschitz pre agentúru DPA. Okruh nesie názov Red Bull Ring a vďaka všadeprítomnej prírode a lesom ho považujú za jeden z najkrajších v kalendári. Pre rakúsky tím bude znamenať toľko ako Monza pre Ferrari.

Premiérovej veľkej ceny sa dočkalo aj Rusko. Priamo v dejisku zimných olympijských hier v Soči vyrastá supermoderný okruh. Vlní sa priamo medzi športoviskami, kde sa vo februári súperilo o olympijské kovy. S dĺžkou takmer 6 km bude tretí najdlhší v sezóne. Preteky sa tu uskutočnia 12. októbra, o ich zaradení do kalendára rokoval Ecclestone osobne s prezidentom Vladimirom Putinom.

Šéf formuly 1 Bernie Ecclestone a ruský... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
Bernie Ecclestone, Vladimir Putin Šéf formuly 1 Bernie Ecclestone a ruský prezident Vladimir Putin.

"Rusko pre nás bolo jedným z prvoradých cieľov, kam priniesť preteky formuly 1. Sú súčasťou zábavného priemyslu presne ako ostatné športy. Musíme baviť divákov, o tom je šoubiznis. Je nebezpečné, keď tieto veci stagnujú,“ povedal Ecclestone, ktorý by chcel v čiernomorskom letovisku preteky pod umelým osvetlením. "Úprimne, zatiaľ to tam vyzerá ako na smetisku, najmä v okolí mesta. No verím, že Rusi to zorganizujú na špičkovej úrovni,“ dodal.

Prvými nočnými pretekmi oslávi 10. výročie v kalendári Veľká cena Bahrajnu. Sezóna po štyroch rokoch vyvrcholí opäť v Abú Zabí namiesto Brazílie.

Do kalendára sa tentoraz nedostali preteky v Kórejskej republike, Indii, odkladá sa aj štart Veľkej ceny Mexika či mestského podujatia v New Jersey.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalendár F1 #Veľká cena Ruska #Veľká cena Rakúska