Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lekári o Schumacherovi: Ak by nemal prilbu, bol by už mŕtvy

Zdravotný stav bývalého pretekára a sedemnásobného majstra sveta formuly 1 Michaela Schumachera je kritický. Štyridsaťštyriročný Nemec utrpel vážne zranenie hlavy počas lyžovačky vo francúzskom stredisku Méribel a v nemocnici v Grenobli podstúpil v noci na pondelok druhú operáciu.

29.12.2013 15:14 , aktualizované: 30.12.2013 12:12
Michael Schumacher Foto:
Michael Schumacher.
debata (12)

Podľa denníka Bild vykonali lekári v noci druhý zákrok a Schumacherovi vyvŕtali do lebky otvory, aby znížili tlak na mozog.

„Krátko po nehode bol pri vedomí, ale nereagoval normálne na kontrolné otázky záchranárov. Teraz je v umelom spánku, telesnú teplotu uňho udržiavame medzi 34 – 35 stupňami Celzia. Nedá sa vylúčiť trvalé poškodenie mozgu. Bez helmy by bol pravdepodobne mŕtvy,“ informoval lekársky štáb na pondelňajšej mimoriadnej tlačovej besede. Schumacher má opuch mozgu, ďalší vývoj jeho zdravotného stavu lekári nechcú odhadovať.

„Pacient je stále v kritickom stave. Teraz je naším hlavným cieľom zabezpečiť dostatočný prietok krvi do mozgu,“ vysvetlil ošetrujúci lekár. „Snažíme sa získať čas. Je príliš skoro hovoriť o šanciach Michaela Schumachera na prežitie,“ priznal lekár.

Štyridsaťštyriročný Schumacher sa v Meribel vo francúzskych Alpách zranil päť dní pred 45. narodeninami. „Pri jazde mimo upravenej zjazdovky narazil do kameňa. Mal helmu,“ uviedol Christophe Gernignon – Lecomte, riaditeľ areálu v Méribel.

Bývalý šampión formuly 1 sa v osudnej chvíli nachádzal so štrnásťročným synom medzi extrémne náročnými zjazdovkami La Biche a Mauduit, ktorá je pomenovaná po bývalom francúzskom lyžiarovi Georgesovi Mauduitovi.

Po nehode bol Schumacher pri vedomí a komunikoval so záchranármi. Najprv ho vrtuľníkom previezli do nemocnice v Moutiers a potom do Grenoblu. Tam za ním dorazil z Paríža neurochirurg Gérard Saillant, ktorý už Schumachera operoval po nehode v Silverstoneu v roku 1999, kedy pilot utrpel zlomeninu lýtkovej a holennej kosti.

Podľa francúzskych médií bývalý jazdec stajní Jordan, Benetton, Ferrari a Mercedes krvácal do mozgu. Za Schumacherom tiež prišla jeho manželka Corinna a dve deti i jeho dlhoroční spolupracovníci zo sveta F1 Jean Todt a Ross Brawn.

Úradujúci majster sveta F1 Sebastian Vettel už stihol zareagovať na túto smutnú udalosť, keď na Twitteri napísal: „Toto je veľmi smutná noc. Michael, toto sú najdôležitejšie preteky v tvojom živote a ty ich vyhráš.“

„Modlím sa za teba, brat môj. Dúfam, že sa rýchlo uzdravíš. Boh ti žehnaj, Michael,“ napísal na twitteri Schumacherov dlhoročný kolega z tímu Ferrari Felipe Massa z Brazílie. „Moje myšlienky sú v tejto ťažkej dobe u Michaela Schumachera. Má viac ako ktokoľvek iný silu, aby to prekonal,“ uviedol Nemcov bývalý súper Jenson Button z Veľkej Británie.

Britský novinár Kevin Garside pre CNN uviedol, že „Schumi“ je mimoriadne dobrý lyžiar, podotkol však, že tak ako väčšina jazdcov F1, ani on nepozná strach. „Títo ľudia nepoznajú strach tak, ako my. Akoby by im v tele chýbal gén, ktorý ich núti jazdiť pomaly,“ povedal.

„Schumacher v roku 1996, keď prišiel do Ferrari, nebol dobrým lyžiarom. Keď však z Maranella odchádzal, lyže ovládal viac ako dobre. Ferrari rok, čo rok poriadalo mediálny týždeň v talianskych Alpách, ktorého súčasťou bola aj súťaž v lyžovaní. A Schumacher vždy vyhral, bol jednoducho veľmi rýchly,“ poznamenal.

„Musím však dodať, že nikdy nebol nezodpovedný. Raz som ho požiadal o rozhovor pred jednou z tých súťaží, no odmietol ma. Chcel si pozrieť trať a bránky, aj keď išlo iba o zábavu,“ skonštatoval novinár.

Vo francúzskom alpskom stredisku sa nachádza aj bývalý pilot a Schumacherov kamarát Olivier Panis. Keď sa o zlej správe dozvedel, prišiel do nemocnice. „Nepustili ma za ním. Vrátim sa zajtra. Mám strach,“ prezradil smutný Panis.

Nemocnicu v Grenobli ešte v nedeľu večer obľahli zástupcovia médií a fanúšikovia, ktorí čakali na informácie o stave svojho idolu. Univerzitná klinika bola pre verejnosť uzavretá, dovnútra sa dostali len Schumacherovi príbuzní, manželka Corinna a ich dve deti, a najbližší priatelia.

Radosť Michaela Schumachera z víťazstva na VC...
Michael Schumacher a Felipe Massa.
+24Víťazné gesto Michaela Schumachera. Vráti...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher