Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

De Villotová: Na tvári som mala 140 stehov a prišla som o oko

V krátkom období sa dvakrát postarala vo svete rýchlych monopostov o veľký rozruch. Španielka Maria de Villotová bola odhodlaná bojovať v tíme Marussia o post jednotky či dvojky F1. Po boku Lewisa Hamiltona či Fernanda Alonsa ale zažiariť nestihla. Dnes je tridsaťdvaročná testovacia pilotka vďačná, že vyhrala jej najťažšie preteky - boj o život.

11.10.2012 15:24
Maria de Villotová Foto:
Maria de Villotová na titulke časopisu Hola!
debata

Rodáčka z Madridu bola 3. júla spoločne so svojím tímom v anglickom Duxford Airfielde na testoch nových monopostov, keď sa jej život ‚naruby‘ zmenil. De Villotová narazila vo veľkej rýchlosti do podporného nákladiaku, pričom utrpela viacero vážnych zranení. Sympatická pilotka prišla o pravé oko a v nemocnici bojovala o prežitie niekoľko týždňov.

Hororovú nehodu prežila a hoci prišla o oko, teší sa z každého okamžiku. Pre španielsky týždenník Hola prvýkrát od nehody prezradila, ako sa cítila krátko po nehode, operáciach a ako sa jej darí.

„Keď som sa zbadala v zrkadle, bola som zhrozená. Cez celú tvár som mala 140 čiernych stehov. Vyzerala akoby bola zviazaná dokopy námorníckym uzlom. Vtedy som si navyše uvedomila, že som prišla o oko. Bolo to strašidelné.“

Del Villotová teraz nosí cez oko šatku. „Pamätám si všetko, dokonca aj moment nárazu. V nemocnici bol veľký chaos, nevedeli, či budem hovoriť alebo ako budem hovoriť. Najskôr som začala po anglicky. Potom mi ale otec povedal: ‚Maria, prosím ťa, hovor španielsky, aby ti mama rozumela‘.“

Maria de Villotová pred nehodou. Foto: Reuters
Maria de Villota Maria de Villotová pred nehodou.

Na podrobnosti z nehody nechcela pilotka radšej spomínať, traumatický zážitok jej dal nový pohľad na život. „Hoci mám len jedno oko, vidím toho možno ešte oveľa viac, ako predtým. Môj život bol niekedy len boj so stopkami. Teraz vidím všetko inak. Už to nie je len o stotinách a sekundách, užívam si každý jeden moment. Vždy som chcela byť pilotkou F1, a to sa mi aj podarilo. Uspela som. Som pilotka a aj sa tak cítim. Tieto preteky som vyhrala, lebo som nažive,“ priznala.

Tím Marussia uzavrel vyšetrovanie nehody. De Villotová zostala na základe zmluvy s tímom a majú dobré vzťahy i napriek tomu, že jej rodina bola najskôr pobúraná vyhláseniami o zničení monopostu po jazdeckej chybe De Villotovej.

„Chcem sa poďakovať aj všetkým kolegom, členom motoristickej rodiny a jazdcom za podporu,“ vyhlásila. Čakajú ju ešte dve operácie, to najhoršie má už ale za sebou.

Niektoré následky z nehody však bude mať poriadne dlho. „Trpím bolesťami hlavy. Podľa doktorov to môže byť už trvalý jav. Takisto som stratila chuť a čuch, ale s tým sa dá žiť.“ Do budúcnosti nevylučuje ani návrat k rýchlym monopostom, takisto chce pracovať na zlepšení bezpečnosti jazdcov.

Či sa jej to podarí, alebo nie, zaslúži si obdiv za svoj prístup k životu.

debata chyba