Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ryšavý šaman sľubuje ďalšiu výhru. Doručí ju?

Do dejiska víkendového zápasu sa priplavil na luxusnej jachte. Na jej ľavoboku sa lesknú tri čísla - 188.

23.01.2021 06:58
debata

„Je to výška finančnej podpory, ktorú som dostával od úradu práce. Posledný šek som si vyzdvihol deň pred prvým zápasom v klietke. Nezabúdam, odkiaľ som prišiel,“ vraví Conor McGregor.

Írska ikona zmiešaných bojových umení (MMA) odvtedy prešla riadny kus cesty.

V noci na zajtra vstúpi do oktagonu na „ostrove bojovníkov“ v Abú Zabí s jediným cieľom – opäť sa priblížiť k titulovej šanci.

Facky od otca

Ak vyrastáte v Dubline a túžite po športovom vyžití, máte v podstate len tri možnosti – futbal, ragby alebo box. McGregorovi neučarovali loptové hry, hoci je od malička veľkým fanúšikom Manchestru United.

Vybral si telocvičňu v boxerskom klube Crumlin. „Smrdela potom a krvou. Od prvého momentu som vedel, že som na správnom mieste,“ pripomína nostalgicky.

Pästiarske tréningy, ku ktorým postupne pridal MMA, neboli zadarmo a tak sa zamestnal ako inštalatér. Denný program vo forme tréning-práca-tréning sa čoskoro stal neúnosný a McGregor sa musel rozhodnúť.

„Keď nám oznámil, že chce vymeniť poctivú prácu za bitky v klietke, strelil som mu pár faciek. Neuhol ani o milimeter. Vtedy som pochopil, že pôjde za svojím cieľom aj cez mŕtvoly,“ spomína jeho otec Tony.

Človek z ľudu

Netrvalo dlho a o excentrického Íra s bleskovou ľavačkou sa začali zaujímať najlepšie ligy sveta. Z organizácie Cage Warriors sa presunul do zámorskej UFC, kde sa stal športovou celebritou číslo 1.

Popularitu nezískal len vďaka výkonom v klietke. „Som človek z ľudu. Viem, ako sa cítia obyčajní jedinci. Dávam im to, čo chcú vidieť a počuť,“ vraví.

Najlepšie zarábajúce hviezdy UFC Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Daniel Cormier (USA/41 rokov/MMA bilancia:...

Fanúšikov fascinuje jeho schopnosť doručiť sľubované. Súpera ukončím najneskôr v druhom kole, zvykne hovorievať. Vo väčšine prípadov sa nemýli a jeho status legendy rastie.

Trúfol si aj proti boxerskému velikánovi Floydovi Mayweatherovi. Legendárny pästiar má stopercentnú bilanciu 50–0 a napriek tomu sa našli takí, ktorí pred zápasom verili Írovi.

„To je aura, ktorú okolo seba šíri. Priaznivci sa s ním vedia stotožniť, pretože chcú veriť, že nič nie je nemožné. Conor je ako šaman, ktorý ovláda ľudské podvedomie,“ vysvetľuje Brett Okamoto z ESPN.

Nebezpečný vyzývateľ

Príslovie „pýcha predchádza pád“ však platilo aj v jeho prípade. Pred súbojom s Chabibom Nurmagomedovom v októbri 2018 nezostal svojej povesti nič dlžný. Dagestanca častoval nadávkami, urazil jeho rodinu i náboženstvo.

Súper mu to v klietke spočítal aj s úrokmi. Po viacerých úspešných chvatoch ho dostal do pozície, z ktorej nebolo úniku. McGregorovi nezostalo nič iné, ako sa s hanbou a potupou vzdať.

Conor McGregor vs. Chabib Nurmagomedov. Foto: SITA/AP, John Locher
UFC Conor McGregor vs. Chabib Nurmagomedov.

„Jednoznačne najhorší moment mojej kariéry. Avšak Chabib mal aj šťastie, pretože ma zastihol nepripraveného. Z prehry som sa poučil a ak príde k odvete, uvidíte iný priebeh,“ tvrdí.

Teraz ho čaká nebezpečný vyzývateľ. S Dustinom Poirierom, aktuálnou trojkou ľahkej váhy, sa stretli aj pred siedmimi rokmi. Zápas trval len 105 sekúnd, keď Američan neustál McGregorov ľavý hák a skončil na zemi.

„Také rýchle to tentoraz zrejme nebude. Dustin mal štýl pouličného bitkára. Odvtedy dospel a je z neho vyzretý bojovník. Nehľadám ľahké výzvy, vždy som čelil tým najlepším v danej divízii,“ zdôrazňuje McGregor.

Minulý rok aj z dôvodov celosvetovej pandémie nastúpil len na jeden zápas. Veterána Donalda Cerroneho zvalcoval za 40 sekúnd. Na konto mu pribudli desiatky miliónov dolárov, predovšetkým od sponzorov.

„Peniaze nie sú hlavná motivácia. Klietka je môj život. Je úprimná, v súboji muž proti mužov nič neoklamete. Závidíte mi milióny, ktoré mám? Nech sa páči, oktagon je otvorený pre každého. Svoju šancu som využil, rovnakú možnosť máte aj vy,“ dodáva s tradičným úškrnom.

Conor McGregor vs. Dustin Poirier
Národnosť Írsko USA
Klub SBG Ireland American Top Team
Vek 32 rokov 32 rokov
Prezývka Notorious Diamond
Bilancia 22–4 26–6
Zárobky 15 182 080 USD 2 964 700 USD
debata chyba