Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dominantný Chabib po uškrtení Gaethjeho ukončil kariéru. Reagoval aj Conor

Bola to šou jedného muža, po ktorej nasledovali slzy. Ruský MMA bojovník Chabib Nurmagomedov zostal po sobote nezdolaný a svoju pozoruhodnú profesionálnu bilanciu vylepšil na 29 víťazstiev (13-0 v UFC).

24.10.2020 23:23 , aktualizované: 25.10.2020 07:06
debata (6)

V ostro sledovanom hlavnom zápase galavečera UFC 254 v Abú Zabí po suverénnom výkone zdolal dočasného šampióna Justina Gaethjeho technickou submisiou v druhom kole a po tretíkrát obhájil titul v ľahkej váhe.

Víťazstvo nad americkým súperom venoval Dagestanec nedávno zosnulému otcovi, ktorý ho viedol ako tréner. Následne oznámil, že išlo o jeho posledný zápas v najprestížnejšej MMA organizácii.

Tridsaťdvaročný Rus bol favoritom duelu a úlohy sa zhostil perfektne. Od úvodných sekúnd ovládal stred oktagonu a neustále vyvíjal tlak na Američana.

Otvárací pokus o takedown mu ešte nevyšiel, ale ďalší v závere prvého kola už áno. Gaethje, ktorý v súboji slávil miestami úspech údermi alebo nízkymi kopmi, sa na zemi ubránil do konca kola.

Krátko po začiatku druhej päťminútovky ho však Nurmagomedov opäť dostal na podlahu a tentoraz už zápas ukončil technikou triangle choke v čase 1:34 min.

Nurmagomedov absolvoval tretiu úspešnú obhajobu opasku a opäť dokázal, že je jeden z najdominantnej­ších bojovníkov histórie MMA.

V minulosti už pokoril aj Íra Conora McGregora či ďalšieho Američana Dustina Poiriera. V tomto roku mu však po komplikáciách spôsobených koronavírusom zomrel otec a tréner Abdulmanap Nurmagomedov.

S najprestížnejšou organizáciou miešaných bojových umení sa „Orol“ rozlúčil hneď v prvom pozápasovom interview priamo v klietke:

"Neexistuje, aby som ešte niekedy nastúpil bez môjho otca. Keď mi ponúkli duel s Justinom, sľúbil som mojej matke, že to bude môj posledný zápas. Keď som dal moje slovo, musím ho dodržať.

Od UFC žiadam už len poslednú vec, nech ma umiestni na čelo rebríčka naprieč divíziami, lebo si to zaslúžim."

O rok mladší Gaethje utrpel tretiu prehru v profesionálnej kariére, prvú od apríla 2018. Na konte má 22 víťazstiev.

Nielen ukončenie kariéry bolo šokujúcou správou po skončení zápasu. Šéf UFC Dana White odtajnil, že pred troma týždňami mal Chabib zlomené chodidlo a bol v nemocnici. Malo ísť o dva prsty a kosť v nohe.

„Prezradil mi to jeho tím, on to nepovedal nikomu. Je to jeden z najtvrdších mužov planéty. Svetový bojovník číslo jeden naprieč divíziami,“ uviedol White.

Na otázku, či sa ho pokúsi prehovoriť na rozmyslenie si odchodu do dôchodku uviedol, že šampiónovi poskytne čas na zotavenie, ale nebude naňho tlačiť, aby rozhodnutie zvrátil.

„Potrebuje sa dať dokopy nielen fyzicky, ale aj emocionálne po tom, čo prežíva po strate otca. Všetci máme šťastie, že sme ho dnes videli bojovať,“ dodal White.

Podľa trénera Javiera Mendzena skomplikoval tréningový kemp aj mumps jeho zverenca v polovici septembra.

S Conorom McGregorom si po nezabudnuteľnom súboji v Las Vegas, v ktorom Chabib Íra uškrtil, vymenili niekoľko štipľavých odkaz. Tentoraz išla rivalita bokom.

McGregor mu na Twitteri napísal: „Dobrý výkon. Budem pokračovať. Rešpekt a úprimnú sústrasť za otca. Tebe aj tvojej rodine. S úctou, McGregorovci.“

6 debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #Chabib Nurmagomedov #Justin Gaethje