Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Orol loví ďalšiu korisť. Naplní otcovo želanie?

Bol pre neho nielen hlavou rodiny, ale aj trénerom, mentorom a najlepším priateľom.

24.10.2020 09:49
Chabib Nurmagomedov, Justin Gaethje Foto: ,
Chabib Nurmagomedov a Justin Gaethje.
debata (3)

Keď ho koronavírus v júli obral o otca, Chabib Nurmagomedov zvažoval koniec kariéry. Stratil motiváciu, ktorú mu dodával jeho vzor. Uzavrel sa do seba, zmiešané bojové umenia (MMA) išli stranou.

Orol z Dagestanu, ako znie prezývka elitného zápasníka, sa napokon rozhodol pokračovať. Aj preto, aby splnil otcovo želanie – zaokrúhliť fenomenálnu bilanciu v klietke na tridsať výhier bez jedinej prehry.

„Nebude v mojom rohu počas zápasu. Ale som si istý, že jeho pokyny budem počuť z neba. Postará sa, aby som šiel správnou cestou. Vždy to tak bolo,“ vraví nezdolaný šampión pred víkendovým návratom do oktagonu.

Súboje s medveďom

Narodil sa vo vojnou poznačenom Dagestane. V drsnej oblasti na juhu Ruska krátko po rozdelení Sovietskeho zväzu vypukol ozbrojený konflikt. Malý Chabib mal vtedy 11 rokov.

Náročný život na Kaukaze len posilnil jeho buldodžiu povahu. Otec Abdulmanap, bývalý armádny veterán, mal jasnú predstavu o výchove. Dlhé roky trénoval a učil vojakov ruskému bojovému športu sambo a rýchlo zistil, že Chabib je na žinenke veľmi nadaný.

„Základný kľúč k úspechu je osobná disciplína. Môžete byť talentovaný, ale bez driny a stopercentného nasadenia nič nedokážete. Vyžaduje to veľa obety,“ zvykol vravieť Nurmagomedov senior.

Mal neobvyklé tréningové praktiky. Syna nechal v mrazoch utekať za bicyklom a sám udával tempo. Video, ako ho poslal zápasiť s 80-kilovým medveďom, má na internete milióny zhliadnutí.

Neortodoxná príprava priniesla ovocie. Nurmagomedov sa stal najskôr národným a potom aj svetovým šampiónom v sambe. Netrvalo dlho a začali sa o neho zaujímať popredné ligy bojových športov.

Nepomohol ani Trump

Zlanárila ho tá najlepšia – zámorská UFC. Do USA priletel ako vystrašené dieťa z Machačkaly. Mal minimálnu znalosť angličtiny a vo vrecku zopár dolárov.

„Pamätám si, ako ho môj kolega Shawn Bunch prvýkrát vyzdvihol na letisku. Nakŕmil ho v McDonalde, lebo bol hladný. V začiatkoch ste sa s ním príliš nepozhovárali, ale na žinenke vynikal. Učil sa od najlepších, bol ako špongia, ktorá nasávala vedomosti,“ spomína žijúca legenda UFC Daniel Cormier.

Všetko pozorne sledoval otec, ale najväčší triumf syna pred dvoma rokmi nevidel. Pred zápasom s Conorom McGregorom nedostal od amerických úradov vstupné víza. Nepomohla ani intervencia šéfa UFC Whita, ktorý orodoval u prezidenta Trumpa.

Ešte na začiatku roka spolu trénovali v Machačkale. Potom Abdulmanapa Nurmagomedova napadol koronavírus. Znásobil dovtedajšie zdravotné komplikácie, ktorým napokon vo veku 57 rokov podľahol.

Chabib Nurmagomedov (vpravo) a jeho otec... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
UFC Nurmagomedov Chabib Nurmagomedov (vpravo) a jeho otec Abdulmanap Nurmagomedov s majstrovským opaskom UFC.

Chabib sa so smrťou otca vyrovnával ťažko. Pochoval ho pár týždňov po pôstnom mesiaci ramadán a trúchlenie znamenalo ďalšiu pauzu od športu.

„Ak si niekto myslí, že na tento víkend nebude pripravený, je na omyle. Má za sebou obdobie bez tréningu, ale to nič neznamená. Je v životnej forme, vie, aký odkaz chce po sebe zanechať,“ vraví jeho tréner Javier Mendez.

Súboj štýlov

Na ceste k dokonalosti a bilancii 30–0 čakajú na Nurmagomedova dve prekážky. Prvou bude dnes večer Justin Gaethje. Bitkár z Arizony, ktorý na vysokej škole patril medzi zápasnícke hviezdy.

V klietke však vyniká predovšetkým v postoji. Vďaka presným a tvrdým úderom vyhral 19 z 22 zápasov po knokautoch. Proti šampiónovi je v jasnej pozícii outsidera, ale sebavedomie mu nechýba.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A mauler of men vs a taker of souls... [ #UFC254 - Oct 24 - Main Card at 2pmET - LINK IN BIO ] [ #InAbuDhabi @VisitAbuDhabi ]

Príspevok, ktorý zdieľa ufc (@ufc),

„Viem, o čo bojujem. V podstate nemám čo stratiť. Ľudia o mne vždy pochybovali a niekoľkokrát som ukázal, že neprávom. Mám pripravený knokaut aj pre šampióna,“ trúfa si Gaethje. Štýl Dagestanca je odlišný. Dominuje na zemi, chvatmi dostane súpera do submisívnej pozície, z ktorej niet úniku. Ako z pazúrov dagestanského orla, zvykne hovorievať komentátor UFC Joe Rogan.

„Mal som nastúpiť proti Tonymu Fergusonovi, teraz je tu Gaethje. Je mi jedno, kto je súper. Som pripravený ubrániť majstrovský opasok,“ vraví Nurmagomedov.

Za zápas zinkasuje 10 miliónov dolárov, plus podiel z predaja platených webových prenosov. Tie idú na dračku a podľa všetkého zlomia rekord zo súboja Chabib – McGregor.

„Presne, ako mi povedal lámanou angličtinou pred rokmi: Hej, DC, budem šampión, ktorý za zápas dostane desať miliónov. Zvyčajne počúva, ale keď niečo povie, vždy to splní. V sobotu uvidíte ďalšie predstavenie legendy,“ dodáva Cormier.

Môžete si ho pozrieť aj vy, dnešný prenos na stanici Nova Sport sa začína v priaznivom večernom čase.

Najlepšie zarábajúce hviezdy UFC Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Daniel Cormier (USA/41 rokov/MMA bilancia:...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Chabib Nurmagomedov #Justin Gaethje