Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozpačitý vstup do UFC. Klein ho chce napraviť knokautom

Možno to bola začiatočnícka chyba. Alebo stres zo zápasu, ktorý zobral na poslednú chvíľu. Isté je, že sa chcel uviesť inak.

25.09.2020 21:52
Klein MMA Foto:
Ľudovít Klein v klietke federálneho Oktagon MMA.
debata

Ľudovít Klein deň pred debutom v UFC nesplnil váhový limit. V perovej váhe je maximum 145 libier (65,8 kg), slovenský bojovník MMA navážil o päť libier viac.

Platí pravidlo, že v netitulových zápasoch môžu mať zápasníci jednu libru nad limit. Za to, že mal približne dve kilá nadváhu, Klein stratí tretinu honoráru.

Tá pripadne jeho súperovi, ktorý mal po vážení na výber. Buď akceptuje podmienky v tzv. catchweight (dohodnutej váhe) a zarobí, alebo duel odmietne a zinkasuje len základnú tarifu.

Shane Young, hrdý potomok maorských predkov, so súbojom napokon súhlasil. Pred duelom so Slovákom (v noci na nedeľu cca o 02.00) je favorit, v UFC to má zatiaľ 2–1.

Klein: Nikto nemá rád ľavákov

Zverenec trénera Attilu Végha však nepredá kožu zadarmo.

Klein si vybudoval výborné meno vo federálnych organizáciách Oktagon a XFN. V profiklietke má bilanciu 16–2, vyhral posledných sedem duelov.

Elitnú UFC zaujal aj atraktívnym štýlom. Do jeho arzenálu patria i presné headkicky, ktoré vyradili viacerých súperov.

Pravda sa s ním rozprávala dva dni pred odletom do Abú Zabí. Práve v hlavnom meste Spojených arabských emirátov UFC vybudovala svoju základňu počas pandémie.

Unikátny komplex funguje za prísnych hygienických opatrení, zápasy budú aj tentoraz bez divákov.

Je zložité dostať sa medzi elitu?

Veľmi ťažké. So zámorskou organizáciou sme rokovali viac ako dva roky. Najskôr prebehli prvé kontakty a vyjednávania. Na niekoľkých turnajoch som figuroval ako náhradník, pripravený v pozícii, ak sa niektorý z bojovníkov zranil. UFC mi dva roky ležala v hlave. Oplatilo sa čakať, vyšlo to.

Kto vám zvestoval radostnú informáciu?

Ráno som vstával na tréning. Zazvonil mi budík a na telefóne svietila správa, že zápas i súper sú potvrdení. Bol to výnimočný pocit. Celý deň som cítil na tele zimomriavky.

Ľudovít Klein v červených rukaviciach. Foto: Oktagon MMA
Klein MMA Ľudovít Klein v červených rukaviciach.

Je to odmena za roky tvrdého tréningu?

Určite. Bol to jeden z mojich najväčších snov – nastúpiť v naprestížnejšej lige bojových športov. Túžil som po tom, aby som dostal šancu zmerať si sily s najlepšími. Zároveň cítim veľkú zodpovednosť. V UFC nastúpim ako prvý slovenský zápasník a nechcem urobiť hanbu. Naopak, plánujem ukázať výkony a výsledky tak, aby si nás dobre zapamätali.

Pandémia ovplyvnila aj váš športový príbeh…

Je to paradox. Korona pokazila celý športový rok, ale mne aj trochu pomohla. V Dubaji nastúpim ako náhrada za Američana, ktorý mal pozitívny test na COVID-19. UFC je prísna, ihneď ho z turnaja vylúčila. Oslovili nás, a keďže som pripravený, rýchlo sme sa dohodli.

Na zápas nastúpite o druhej v noci stredoeurópskeho času. Aká bude príprava na nezvyčajný termín?

Duel nám potvrdili minulý týžden. Na zmenu v tréningu nebol čas a vlastne ju ani nepotrebujeme. Počas koronapauzy som tvrdo trénoval. V Dubaji sa sústredíme predovšetkým na zhadzovanie kilogramov a ľahký tréning – tak, aby som sa nezranil. Zmena časového pásma bude rovnaká pre všetkých, treba si s tým poradiť.

Čo viete o súperovi?

Je to tvrdý bojovník, doma na Novom Zélande trénuje aj s úradujúcim šampiónom strednej váhy Adesanyom. Naštudoval som si jeho zápasy a myslím, že by mi mohol sedieť. Moja výhoda bude, že som ľavák. Používam opačné garde. Veľa ľavákov nie je, súperi ich nemajú radi. Young sa doteraz pripravoval na klasické garde, čiže po mojom potvrdení musel zmeniť prípravu. Verím, že ho v tomto môžem zaskočiť.

Najlepšie zarábajúce hviezdy UFC Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Daniel Cormier (USA/41 rokov/MMA bilancia:...

Turnaj UFC 253 je nabitý veľkými menami. Pozriete si ostatné zápasy?

Samozrejme, aj na to sa veľmi teším. Uvidím umenie elitných bojovníkov, ktorých som nedávno sledoval len na internete. Verím, že si ich užijem vo víťaznej atmosfére.

Zápasy v unikátnom komplexe na ostrove Yas sa konajú bez divákov. Budú vám chýbať emócie z publika?

Som zvedavý, aké to bude. Súboj v klietke bez fanúšikov absolvujem prvýkrát v kariére. Možno mi sadne pokojnejšia atmosféra, bez tisícok ľudí… Avšak až tak veľmi to neriešim. Budem sa sústrediť výhradne na seba. Aby som predviedol maximálny výkon.

Beriete len výhru?

Presne tak. Mám obrovskú motiváciu a verím, že aj väčší hlad po víťazstve. Young ešte neprehral pred časovým limitom, štyri neúspechy (má aj 13 triumfov, pozn.) prišli po verdikte rozhodcov. Chcem byť prvý, ktorý ho knokautuje. Ak mi k tomu pripadne bonus 50-tisíc dolárov za výkon večera, vôbec sa nenahnevám…

Végh: Je inde ako ostatní Slováci

Klein sa v príprave na životný zápas spolieha aj na cenné rady slávneho mentora. Jedným z jeho trénerov je legenda slovenského MMA a bývalý šampión Bellatoru Attila Végh.

Ľudovít Klein (druhý zľava) a Attila Végh... Foto: instagram.com/veghattila
UFC MMA Ľudovít Klein (druhý zľava) a Attila Végh (druhý sprava) na momentke z Abú Zabí.

"Je najväčší domáci talent, má o tri-štyri triedy väčší potenciál ako naši ostatní bojovníci. Už predtým ukázal, že medzi elitu patrí.

Bude tam veľká hviezda. Som hrdý, že mám zverenca, ktorý sa dostal do UFC," vraví Végh.

debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Attila Végh #Ľudovít Klein