Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Povedz hocičo, ja niečo vymyslím! Tlmočník Végh perlil na tlačovke

Noc na nedeľu je ten moment, na ktorý netrpezlivo čakajú všetci slovenskí fanúšikovia MMA. Ľudovít Klein sa stane prvým našincom, ktorý sa predstaví v najkvalitnejšej lige bojových športov - zámorskej UFC.

25.09.2020 12:03 , aktualizované: 17:17
debata (1)
Ľudovít Klein (druhý zľava) a Attila Végh... Foto: instagram.com/veghattila
UFC MMA Ľudovít Klein (druhý zľava) a Attila Végh (druhý sprava) na momentke z Abú Zabí.

Klein nastúpi v súboji perovej váhy proti Novozélanďanovi Shanovi Youngovi. Duel bude súčasťou skvele obsadeného turnaja UFC 253, ktorý sa uskutoční na ostrove Yas v Abú Zabí (Spojené arabské emiráty).

Najväčší MMA talent spod Tatier sa v príprave na životný súboj spolieha aj na cenné rady slávneho mentora. Jedným z jeho trénerov je aj bývalý šampión Bellatoru a víťaz federálneho „zápasu storočia“ Attila Végh.

Bojovníci majú pred duelom v klietke množstvo povinností. Okrem klasického váženia musia absolvovať tlačovú konferenciu a odpovedať na otázky novinárov.

Klein i Végh sú bezpochyby skvelí bojovníci, ale ako sa ukázalo na tlačovke, angličtinu majú poslabšiu.

VIDEO: Tlačovka Ľudovíta Kleina pred turnajom UFC 253

Spomeň ma!

Keď začali prichádzať otázky amerických novinárov, Klein odpovedal po slovensky a Végh tlmočil. Popritom sa dohovárali na spoločnom postupe.

„Ty len niečo povedz a ja budem musieť niečo vymyslieť,“ vravel Végh. Jednoducho, so základnými pojmami a bez dôrazu na korektnú gramatiku preložil novinárom čo chceli počuť.

Prišla druhá otázka a Végh inštruoval kolegu: „Povedz im, ako si začali bojovať a tie ďalšie k***tiny…“

Domáci slovenským poznámkam nerozumeli a Végh si novú úlohu užíval. Keď sa médiá Kleina pýtali, ako veľmi sú MMA populárne na Slovensku, slávnejší krajan mu pošepkal: „Spomeň ma, spomeň ma!“

Kleinova odpoveď potom vyzerala takto:

„Popularita bojových umení u nás stúpa. Môj tréner Attila Végh je tam obrovská hviezda. Som mu veľmi vďačný, že je tu so mnou. Zároveň som rád, že môžem byť jeho prvým zverencom v UFC,“ vravel novinárom Klein, zatiaľ čo Végh sa spokojne usmieval spoza rúška.

Má k tomu všetky dôvody. Kleinov debut v UFC bude aj jeho zásluha. Zverencovi sa zodpovedne venoval, keď v trnavskom Spartakus Fight Gyme strávili tréningom dlhé hodiny.

Fanúšikovia veria, že ich spolupráca bude fungovať aj v klietke a že debut prvého Slováka medzi elitou sa skončí premiérovým víťazstvom.

Klein nesplnil váhu, ale duel bude

V piatok popoludní stredoeurópskeho času sa v komplexe UFC uskutočnilo váženie, ktoré sa Kleinovi príliš nevydarilo.

Slovenský bojovník nesplnil váhový limit perovej hmotnostnej kategórie 145 libier (65,8 kg), keď bol o štyri libry ťažší (1,8 kg).

Na jeho obranu treba dodať, že duel akceptoval len 10 dní pred jeho konaním, čo je veľmi krátky čas na úpravu hmotnosti.

Podľa pravidiel UFC sa zápas môže uskutočniť, len keď súper – v tomto prípade Young – súhlasí s podmienkami v tzv. catchweight (dohodnutá váha). Klein zároveň príde o časť honoráru, ktorá pripadne rivalovi.

Novozélanďan napokon akceptoval podmienky. Na staredowne predviedol, prečo sa hrdo hlási k maorským koreňom a predviedol niečo z tradičného bojového tanca pôvodných obyvateľov Oceánie:

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Attila Végh #Ľudovít Klein