Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Všetko najlepšie, šampión! Čo ste nevedeli o Véghovi?

Vášnivý rybár, starostlivý otec i milujúci manžel. Aj taká je slovenská hviezda MMA Attila Végh. Pri príležitosti dnešných 35. narodenín si prečítajte jeho príbeh.

09.08.2020 19:13
debata
Attila Végh oslavuje triumf nad Karlosom... Foto: Oktagon MMA
Végh MMA Oktagon Attila Végh oslavuje triumf nad Karlosom Vémolom na podujatí Oktagon 15 v Prahe.

Zápasenie má na slovensko-maďarských hraniciach bohatú históriu. Végh sa narodil v Dunajskej Strede, ale vyrastal v Gabčíkove, kde sa už ako malý chlapec dostal ku grécko-rímskemu štýlu.

V puberte prešiel na kempo karate, ktoré vychádza zo starého gréckeho bojového štýlu pankrátion.

"V grécko-rímskom zápase som nebol šikovný, ale veľmi ma to bavilo. Kempo karate bolo super. Chodil som po turnajoch, nosil domov trofeje,“ spomínal Végh.

Slovenská hviezda MMA Attila Végh Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Attila Végh.

Šampión Bellatoru

Po titule európskeho i svetového šampióna v kempo karate presedlal na MMA. Na začiatku kariéry v klietke mu na živobytie nestačili len prémie zo zápasov. Privyrábal si aj na farmách v Rakúsku, kde ťahal ťažké vrecia so zemiakmi.

V poľskej KSW si ho všimli zámorskí manažéri z organizácie Bellator, ktorá je v hierarchii zmiešaných bojových umení druhá hneď za UFC.

"Počul som, že ma chcú do Ameriky. Nechcel som tomu uveriť až do momentu, keď manažér prišiel so sto stránkovým štosom papierov, na ktorých bola hlavička Bellatoru.

Ani som kontrakt nevedel prečítať, nevedel som po anglicky. Zobral som si vak a ako chlapec z dediny sa vydal do USA,“ pokračoval Végh.

VIDEO: Véghov triumf v Bellatore

O pár rokov dosiahol niečo, čo mnohí považujú za jeden z najväčších úspechov bojovníkov zo strednej Európy – získal opasok šampióna Bellatoru v poloťažkej váhe.

„Je veľmi ťažké sa tam dostať a nie to ešte vyhrať. Preto stále tvrdím, že nemusím nikomu nič dokazovať. Nikdy som ani netvrdil, že som najlepší,“ vravel pred lanským Zápasom storočia proti Karlosovi Vémolovi.

Nevýrazný Vémola

Keď Végh vstúpil 9. novembra 2019 do klietky, jeho súper prestal byť v momente sebavedomý. Proti nemu stál výborne pripravený a nabudený zápasník, ktorý bojoval o svoju reputáciu.

Hlavný zápas večera napokon trval len 127 sekúnd. Végh mal skvelý pohyb, rivalovi nedovolil preniesť bitku na zem. Využil výškovú prevahu, dlhšie ruky a českú hviezdu zbil v postoji.

Vémola nezvládol pozíciu favorita. Pred zápasom mal tradične sebavedomé vyhlásenia, ale priamo v klietke neukázal nič. Po knokaute si záver duelu nepamätal.

„Gratulácia veľkému československému šampiónovi. K zápasu vám toho veľa nepoviem, nepamätám si ho. Musím sa pozrieť, kde som urobil chybu,“ krútil hlavou Vémola.

VIDEO: Zápas storočia: Végh vs. Vémola

V klietke prehral prvýkrát po štyroch rokoch, naposledy nestačil v auguste 2015 na veterána UFC Jacka Hermanssona.

Vémola túžil po návrate do UFC, kde ako prvý Čech zápasil v šiestich dueloch. Po sobotňajšej prehre priznal, že jeho zámorský sen sa zrejme rozplynul.

"Musím sa s tým vyrovnať, neviem, čo so mnou teraz bude. Mohol som stratiť všetko a to sa stalo. Dnes vyhral lepší a to bol Attila,“ uviedol Vémola.

A Végh? Po triumfe nad favoritom ním lomcovali emócie a keď ďakoval za podporu manželke, vypadli z neho slová – Natálka, láska, táto prehra je pre teba.

Priamo v klietke dostal očakávanú otázku, či sa v budúcnosti uskutoční aj odveta súboja s Vémolom. „To ešte neriešim, môžeme sa o tom rozprávať na budúci rok. Teraz poviem jediné – Attilka je späť!,“ vyznal sa.

V januári 2020 sa mu narodil syn a tak si teraz užíva otcovské povinnosti. Návrat do klietky plánuje až na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Oktagon #Attila Végh #zmiešané bojové umenia