Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ide to aj bez steroidov. Legenda zmlátila trúchliaceho otca

Počas kariéry čelil najlepším MMA bojovníkom v ťažkej váhe. Hoci ho viacerí už odpisoval, Alistair Overeem opäť dokázal, že ešte nepatrí do starého železa.

18.05.2020 12:51
UFC 213 Mixed Martial Arts Foto: ,
Alistair Overeem (vpravo) oslávil počas víkendu 40. narodeniny.
debata

Zámorská UFC počas víkendu skompletizovala sériu troch turnajov, ktorými sa vrátila do športového diania počas koronakrízy.

Vyvrcholením sobotňajšieho podujatia bol súboj ťažkých váh medzi Overeemom a Waltom Harrisom. Lepšie začal Američan, ktorý mal blízko k tomu, aby súpera ukončil už v prvom kole.

Overeem však využil skúsenosti, dostal sa spod tlaku a v ďalšom priebehu súboja dominoval. Ako rozhodujúci sa ukázal presný „high kick“, na ktorý Harris už nedokázal odpovedať.

„Viem, že už nie som najmladší. Ale tréningy a zápasy ma stále bavia. Klietku opustím až vtedy, keď ma telo prestane poslúchať,“ vraví mohutný Holanďan, ktorý deň po súboji s Harrisom oslávil 40. narodeniny.

**VIDEO: Alistair Overeem vs. Walt Harris

Túži po ešte jednej šanci

Pre Overeema to bolo už 46. víťazstvo v profi MMA kariére. Do klietky prvýkrát vstúpil ešte v minulom storočí.

Cez organizácie Pride a Strikeforce sa dostal do UFC, kde absolvoval nezabudnuteľný debut. Favorizovanému Brockovi Lesnarovi nedal šancu a ukončil ho už v 1. kole.

V roku 2012 sa dostal do problémov. Dopingoví komisári zistili, že Overeem mal zvýšený koeficient testosterón-epitestosterón, ktorý je rozhodujúci pri určovaní nedovoleného užívania testosterónu.

Orientačnou hodnotou je pri urínových testoch pomer 4:1. V Holanďanovom prípade to bolo až 14:1. Pod dištanci výrazne stratil na svalovej hmote, čo fanúšikovia a experti pripisovali nemožnosti naďalej užívať steroidy.

Overeem si však z neprajníkov nikdy nerobil ťažkú hlavu. Dokázal sa prispôsobiť novým pravidlám organizácie, ktoré zakazovali akékoľvek podporné prostriedky.

V roku 2016 sa dočkal titulového zápasu. Nastúpil proti obhajcovi titulu Stipemu Miocicovi. Američan s chorvátskymi koreňmi dominoval a Overeem musel na majstrovský opasok zabudnúť.

Odvtedy má pred sebou jediný cieľ – dostať ešte jednu šancu na zisk titulu. Od prehry s Miocicom vyhral päť z ôsmich zápasov a pomaly stúpa v rebríčku ťažkých váh.

„Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Prichádzajú noví bojovníci, konkurencia stúpa. Viem, čo dokážem a ako bývam pripravený. Rád by som ešte raz zabojoval o opasok,“ želá si Overeem.

Rebríček pound-for-pound v UFC Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Tony Ferguson (USA/ľahká váha) 25-3

Otec bez dcéry

Zatiaľ čo Holanďan nastupoval na víkendový zápas bez tlaku, jeho súper bol v inom rozpoložení. Vlani v novembri prišiel o nevlastnú dcéru, ktorú zavraždil trestaný recidivista.

Devätnásťročná Aniah Blanchardová zmizla v Alabame v októbri 2019. Jej telo našli o mesiac v lese a z vraždy obvinili Ibraheema Yazeeda. Ten čaká na súd vo väzbe a v prípade dokázania viny čelí hrozbe trestu smrti.

Harris v sobotu vstúpil do klietky v tričku s nápisom „Bojujem za Aniah“, ale po zápase mal slzy v očiach.

„Mrzí ma, že som ti nedoprial víťazstvo,“ odkázal dcére do neba. „Fanúšikom sľubujem, že sa vrátim silnejší. Dám sa dokopy fyzicky i mentálne a opäť predvediem skvelú šou.“

debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Alistair Overeem