Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápasy cez Ramadán? Zomrel by som, šokuje Chabib

Cez deň žiadna voda, jedlo ani sex. Nezdolaný šampión dodržiava prísne pravidlá.

15.04.2020 19:00
Emirates UFC 242 Foto: ,
Chabib Nurmagomedov počas zápasu.
debata

Od začiatku kariéry v MMA tvrdí, že viera a odriekanie výrazne stoja za jeho úspechmi. Pre Chabiba Nurmagomedova ako ortodoxného moslima pôjdu zmiešané bojové umenia na čas bokom.

Dôvod? Blíži sa pôstny mesiac Ramadán. Tento rok pripadol na obdobie od 23. apríla do 23. mája.

Ramadán je deviatym mesiacom roka podľa islamského lunárneho kalendára. Podľa tradície v tomto mesiaci boli zjavené prorokovi Mohamedovi prvé verše Koránu. Moslim je povinný počas denných hodín zdržať sa akéhokoľvek jedenia, pitia, fajčenia alebo súlože.

Chabib Nurmagomedov. Foto: SITA/AP, Jon Gambrell
Chabib Nurmagomedov Chabib Nurmagomedov.

Nurmagomedov sa hrdí v klietke stopercentnou bilanciou 28–0. Aj preto si môže diktovať podmienky a vedeniu UFC už dávnejšie oznámil, že cez Ramadán bojovať nebude.

Vysvetlenie je pomerne jednoduché a ponúka ho sám šampión.

„Telo je cez deň zoslabnuté a dehydratované. Pri intenzívnom tréningu či zápase hrozí veľké riziko zranenia. Počas ostrého súboja by som mohol aj zomrieť. Trénujeme aj počas Ramadánu, samozrejme, ale výrazne uberieme na intenzite,“ tvrdí rodák z Dagestanu.

Keď sa pôstne obdobie skončí, Nurmagomedova čaká rekonvalescencia a návrat do súťažnej formy.

„Trvá to približne 45 dní. Musíme byť veľmi pozorní najmä čo sa týka jedla – koľko a kedy jesť. Počas pôstu sa veľa vecí v súvislosti s organizmom mení. Návrat do normálu nie je nič jednoduché. Najmä ak ste vrcholový športovec,“ zdôrazňuje úradujúci šampión ľahkej váhy.

Vlani sa Ramadán skončil 3. júna a Nurmagomedov sa vrátil do klietky na začiatku septembra v súboji proti Dustinovi Poirierovi. Podobný postup môžu fanúšikovia očakávať aj tento rok.

Budíček pred východom slnka

UFC je predovšetkým tvrdý biznis a nie všetky hviezdy majú rovnaké výsady ako Dagestanec. Bojovník welterovej váhy Belal Muhammad zápasil v klietke počas Ramadánu dva roky za sebou. V oboch dueloch bol úspešný.

„Nie som na takej úrovni ako Chabib, ktorý si môže diktovať podmienky. Ak UFC zavolá a vy odmietnete, oznámia vám, že s vami načas nepočítajú. A to načas sa ľahko môže predĺžiť na navždy,“ vraví Muhammad.

Chabib Nurmagomedov po víťaznom zápase. Foto: Reuters, Mahmoud Khaled
Emirates UFC 242 Chabib Nurmagomedov po víťaznom zápase.

Ako vyzerá jeho deň počas Ramadánu? Vstáva 4.30 ráno pred východom slnka tak, aby sa najedol a vypil tekutiny. Ľahne si naspäť do postele, druhýkrát vstáva o 9.30. Počas dňa trénuje trojfázovo. Po západe slnka vypije rehydratačný nápoj, proteínový šejk, zje dve malé jedlá a ide spať.

„Každý rok zvládam tréning počas Ramadánu lepšie. Ľudské telo je úžasné, vie sa prispôsobiť rôznym situáciám. Viera je pre mňa dôležitá. Bez nej by som nebol tým, čím som,“ dodáva Muhammad.

On i Nurmagomedov sa mali túto sobotu predstaviť na dlho očakávanom turnaji UFC 249 v Brooklyne. Avšak podobne ako väčšina športov, aj bitkári z klietky museli ustúpiť pred pandémiou koronavírusu. Podľa posledných správ UFC plánuje rozbehnúť turnaje opäť v máji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chabib Nurmagomedov