Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Revolta pokračuje. UFC sa prieči systému

Hoci niektorí fanúšikovia miešaných bojových umení (MMA) velebia vedenie UFC, že neustúpilo pandémii koronavírusu, je na mieste sa spýtať, prečo zámorská organizácia nenasleduje príklad ostatných športov a nepreloží plánované turnaje.

20.03.2020 13:00
UFC 248 Mixed Martial Arts Foto: ,
UFC 248: Wej-li Čang - Joanna Jedrzejczyková
debata

Šéf UFC Dana White síce oznámil odklad troch menších podujatí, ale to sa netýka dlho očakávaného súboja Chabib Nurmagomedov vs. Tony Ferguson. Zápas roka, na ktorý sa tešia všetci priaznivci duelov v klietke, je na programe 18. apríla.

Dôvodov, prečo sa White a spol. priečia systému, je hneď niekoľko.

My proti zvyšku sveta

Už od momentu, keď bratia Lorenzo a Frank Fertittovci kúpili vtedy neznámu organizáciu za dva milióny dolárov (neskôr ju predali za štyri miliardy) a dosadili na čelo dlhoročného kamaráta Whita, UFC si vybudovala reputáciu na revolte proti systému.

Tento článok je súčasťou novej prílohy Šport extra. V denníku Pravda ju nájdete vloženú každý piatok.

Miešané bojové umenia boli spočiatku zakázané vo väčšine štátov USA a nemohli byť ani vysielané v televízii. Šéfovia však postupne upravili pravidlá, rozbehli úspešnú marketingovú kampaň a z odsudzovaného športu sa stal úspešný produkt.

Napriek tomu zostáva v éteri aura v zmysle „my proti zvyšku sveta“. Je evidentná najmä v súčasnom období, keď UFC odmieta prerušiť fungovanie.

Najlepšie zarábajúci bojovníci v UFC Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Conor McGregor (Írsko) - 13,89 milióna

„Keď sa deje vo svete niečo takéto, ľudia sa chcú vrátiť čo najskôr do normálu. A jedna z najprirodze­nejších vecí je sledovanie športu. Hlavné turnaje sa uskutočnia, aj keby sme ich mali urobiť v zatuchnutej pivničnej telocvični,“ vyhlásil White.

Pripomenieme, že globálna pandémia prerušila futbalovú Ligu majstrov, anglickú Premier League či La Ligu, basketbalovú NBA, hokejovú NHL, odložila štart F1 a zrušila stovky iných súťaží po celom svete.

UFC sa nechala inšpirovať ázijským konkurentom ONE Championship, ktorý v uplynulých týždňoch zorganizoval viacero turnajov za zavretými dverami.

Pýtate sa, či manažmentu nechýbajú príjmy zo vstupného? Odpoveď je zrejmá, ale MMA posunuli na vyššiu úroveň iný fenomén dnešnej doby. Ide o platené prenosy cez internet, ktoré tvoria značnú časť príjmov.

Ceny vstupeniek na turnaje sú premrštené a do hľadiska sa dostane len zámožná elita. Zákazník si v takomto prípade zaplatí od 30 do 50 dolárov (cena závisí od kvality prenosu) a súboje v klietke sleduje z pohodlia domova.

Peniaze alebo zdravie

Odlišnou stránkou veci sú zdravotné riziká. MMA sú zrejme najkontaktnejším z kontaktných športov. Bojovníci sú v tesnej blízkosti, pri viacerých zápasníckych technikách úplne nalepení na seba. Ak sa jednému podarí presný úder či tvrdý kop, v mnohých prípadoch je celý od krvi súpera.

Moderní gladiátori majú za výkony v klietke sľúbené lukratívne odmeny. To však neplatí pre ľudí okolo nich – trénerov, realizačné tímy, rozhodcov či členov televízneho štábu.

UFC 248: Wej-li Čang - Joanna Jedrzejczyková Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
UFC 248: Wej-li Čang - Joanna Jedrzejczyková

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je inkubačná doba koronavírusu jeden až štrnásť dní. Bojovníci môžu prísť na turnaj zdraví, absolvovať tri kolá v klietke a s plným vreckom peňazí odísť domov.

Vírus, na ktorý momentálne neexistuje vakcína, si však prenášačov nevyberá. V súčasnej dobe, keď krajiny zatvárajú hranice a posielajú ľudí do vynútenej karantény, je konanie šéfov UFC kontroverzné a vysoko riskantné.

Turnaj UFC 249 s hlavným zápasom Nurmagomedov vs. Ferguson sa mal uskutočniť v newyorskom Brooklyne. Je isté, že dejisko sa bude meniť, keďže Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu v USA zakázalo podujatia za prítomnosti viac než 50 osôb.

White sľúbil, že nájde novú lokáciu. Opäť sa vynára spojitosť s minulosťou, keď UFC brázdila USA a hľadala miesto, kde neplatil zákaz bojových športov a mohla organizovať turnaje.

V týchto dňoch MMA však nebojujú so systémom, ale so šíriacou sa pandémiou. Uprednostniť finančné zisky a uspokojenie chtivých fanúšikov pred všeobecným zdravím vyznieva ako nebezpečný precedens.

Ak bojovník v klietke nasadí správnu škrtiacu techniku, súperovi nezostáva nič iné, ako súboj „odklepať“. Vzdá sa, prehrá zápas, ale zachráni si kariéru.

Aplikovanie podobnej taktiky – vzhľadom na zvyšujúci sa počet smrteľných prípadov, ktoré má koronavírus na svedomí – by zrejme prospel aj vedeniu UFC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Dana White