Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

GLOSA: Človek ako na tanieri

Zmiešané bojové umenia sú populárne, pretože (niektorí) ľudia radi sledujú bitku medzi dvoma jedincami. Ľudské súboje patria medzi obľúbený spôsob zábavy od staroveku.

18.03.2020 08:15
Boráros, Foto:
Gábor Boráros v krvavom súboji prehráva s Brazílčanom Kaikom Britom na Oktagone 15.
debata

Toľko laická poučka, ktorú vám vyhodí najrozšírenejší internetový vyhľadávač vtedy, keď pátrate po odpovedi, prečo federálny zápas Végha s Vémolom sledovali milióny ľudí. MMA rastú na popularite a zápasy najčastejšie pozerajú tí, ktorí tento šport najhlasnejšie zatracujú.

Ale prečo je to tak? Odpoveď je možno jasnejšia, ako sa zdá.

Súťaživosť je tu od ľudského počiatku. Človek od pradávna bojoval o pôdu, jedlo či spoločnosť druhého pohlavia. Zvieracie pudy skombinované so sociálnymi inštitúciami v mnohých smeroch nútia jedinca byť lepším ako ten druhý. Dostať sa na vrchol pre mnohých znamená vyšliapať cestu po chrbtoch slabších indivíduí.

Vo väčšine športov fanúšik podporuje tím, na olympiáde zase fandí (svojej) krajine. V MMA je to osamotený bojovník či bojovníčka. Hoci majú kempy a tímy, v momente, keď sa zavrie klietka, je to jeden proti jednému.

Hokejisti majú puk, futbalisti loptu, biatlonisti lyže a pušku. V klietke sú to len ruky, nohy – a hlava. Žiadne pomôcky, doplnky či nástroje. Len človek, ako ho Boh či evolúcia stvorili.

Fanúšikovia sa vedia s bojovníkmi stotožniť aj z iného dôvodu. Pre tých, ktorí začínajú, sú súboje jedinou cestou, ako uživiť seba a svoje rodiny. Necharakterizujú ich dresy, helmy, úbory – priaznivci ich majú v klietke ako na tanieri.

A či sú MMA šport? Kombinácia boxu, karate, džuda, zápasenia, džiu-džicu a ďalších bojových umení nemôže byť ľahká disciplína. Neveríte? Vyskúšajte si to. Klietka v osemuholníkovom tvare je už v každom slovenskom meste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Oktagon MMA