Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čech v UFC. Staval diaľnice, bol extraligový šachista, kope hroby

Žiadne akadémie či dorastenecké ligy ako vo futbale alebo hokeji. Zmiešané bojové umenia prežívajú na Slovensku a v Česku rozmach až v posledných rokoch. Mladé talenty čaká tŕnistá cesta medzi profesionálov. Príkladom je najnovší prírastok v najprestížnejšej organizácii UFC - 27-ročný Čech David Dvořák (bilancia 17 víťazstiev, 3 prehry).

18.02.2020 22:30
David Dvořák. Foto:
Teraz už snáď nebudem musieť prosiť kamarátov o peniaze, vraví David Dvořák. Za každý zápas v UFC zarobí 12-tisíc dolárov.
debata

K MMA sa dostal náhodne. „Celý život som hral šach, súťažil som v extralige. Potom som zistil, že v rovnakej budove trénujú MMA. Prišiel som sa pozrieť a už som tam zostal. Venujem sa tomu už viac ako desať rokov,“ povedal Dvořák pre Novu.

Tri z úvodných siedmich zápasov medzi profesionálmi prehral. Nezdalo sa, že by ho zmiešané bojové umenia raz mohli živiť. Dvořáka navyše prenasledovali zdravotné problémy, od MMA si dal na dva roky pauzu.

„Nebolo to v tom štádiu, že by som chcel úplne skončiť, no moja kariéra sa pozdržala. Bolo to ťažké na psychiku, no vždy som sa vrátil,“ pokračoval. Od októbra 2012 ťahá sériu trinástich víťazstiev v rade. Bojovníkovi mušej váhy priniesla kontrakt v UFC.

David Dvořák (vľavo) naposledy zvíťazil na... Foto: OKTAGON MMA
David Dvořák. David Dvořák (vľavo) naposledy zvíťazil na Oktagone 13.

Dvořák s tímom vyjednali lepšie podmienky zmluvy. Namiesto štandardných 8-tisíc dolárov má za každý zápas garantovaných 12-tisíc. A v prípade víťazstva si pripíše na účet dvojnásobok. Zmluvu má na štyri duely.

„Teraz už snáď nebudem musieť prosiť kamarátov o peniaze. A ubudne mi aj práca,“ povedal Dvořák, ktorý si na kariéru bojovníka MMA zarábal manuálne: „Robil som toho veľa. Tri roky stavebného technika na diaľniciach, päť rokov pracujem ako hrobár.“ Dvořák drel napriek tomu, že je vyštudovaný vysokoškolák a bývalý šachista.

„Myslím, že sa mi teraz zmení celý život. Prestupu do UFC dávam veľkú vážnosť, nechcem nič pokaziť,“ vraví len 165 centrimetrov vysoký zápasník, ktorý sa naposledy predstavil v rámci Oktagonu 13 na pražskej Štvanici.

Dvořáka pri debute na podujatí UFC Fight Night 170 (14. marca) v hlavnom meste Brazílie čaká domáci Bruno „Bulldog“ Silva s bilanciou 10 víťazstiev, 4 prehry, 2 remízy. Pred Čechom stojí náročná výzva, no ako nováčik si nemôže vyberať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #David Dvořák