Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo stavby do klietky. Hviezde MMA pomáha exkluzívny priateľ

Sám o sebe vraví, že je Uzbek s českým srdcom. Do klietky si vždy berie obe vlajky. Absolvoval strastiplnú cestu za vytúženým cieľom, ku ktorému mu pomohol najlepší boxer na svete.

07.02.2020 18:55
Muradov MMA Foto:
Machmud Muradov.
debata

Machmud Muradov patrí medzi najpopulárnejších bojovníkov na česko-slovenskej MMA scéne. Vďaka nezlomnosti a vytrvalej snahe sa postupne prepracoval medzi absolútnu elitu do zámorskej organizácie UFC.

„Stále nemôžem uveriť tomu, že bojujem proti najlepším zápasníkom na svete. Ešte pred pár rokmi som riešil existenčné problémy,“ priznáva 30-ročná hviezda zmiešaných bojových umení.

TV Pravda. Attila Végh odpovedá na otázky Pravdy ohľadne svojej budúcnosti. Vo videu si pozrite aj ukážky z pripravovaného dokumentu Attila 2000
Video

Dvesto eur vo vrecku

Príbeh Muradova pripomína rozprávku – s tradične kľukatou cestou ku šťastiu, sláve a peniazom. Keď mal 15 rokov, jeho otec sa stal účastníkom vážnej dopravnej nehody.

„Po otcovej havárii som musel odísť zo školy a začať pracovať. O obživu rodiny sme sa starali s bratom. Vydali sme sa do Ruska za lepším zárobkom. Pracoval som na všetkých možných miestach – v sklade, na stavbe či v servise,“ spomína Muradov.

Približne v rovnakom čase začal ako amatér s tréningmi MMA. Po niekoľkých výhrach medzi poloprofesionálmi sa dostal k práci ochrankára a tak mal viac času na športovanie.

„Predali sme byt v Rusku, vrátili sa domov do Uzbekistanu a všetci boli šťastní. Ale mňa to lákalo von. Zavolal mi kamarát, aby som za ním prišiel do Prahy. Zbalil som sa a s dvesto eurami vo vrecku som prišiel do Česka,“ vysvetľuje.

V stovežatej začínal podobne ako v Rusku, vyskúšal si aj prácu čašníka. Pomohlo mu šťastie, keď sa ho ujal bývalý český zápasník a aktuálne tréner MMA Petr Kníže.

„Za účasť na tréningu chceli dvesto korún. Nemal som také peniaze. Napokon ma zobrali zadarmo. Nechápal som to. Nevedel som po česky ani anglicky, bol som pre nich cudzí človek. A oni mi pomáhali. Pracoval som do štvrtej do rána, o desiatej bol tréning. Neraz sa mi stalo, že som prespal v telocvični,“ pokračuje Muradov.

Pomohol mu Mayweather

Netrvalo dlho a jeho kariéra nabrala rýchly spád. Získal tituly v organizáciách Night of Warriors, XFN a potom prestúpil do Oktagonu. Odtiaľ bolo už len na skok do UFC.

„Hoci som vyhrával, na pozvánku z Ameriky som musel čakať veľmi dlho. Od prvého kontaktu po podpis zmluvy to trvalo dva roky. Napokon som sa dočkal,“ usmieva sa.

Medzi elitou zatiaľ nastúpil na dva zápasy. Oba vyhral, druhý rozhodol po efektnom knokaute, ktorý americké televízie niekoľkokrát vysielali z opakovaných záberov.

K prieniku do UFC mu pomohol exkluzívny priateľ. Pred dvoma rokmi sa zoznámil s Floydom Mayweatherom, ktorý je považovaný za najlepšieho boxera všetkých čias. Američan má v profiringu na konte 50 výhier a žiadnu prehru.

„Dali sme sa do reči, ukázal som mu videá z mojich zápasov. Zapáčil sa mu môj štýl. Pozval ma do Moskvy, kde som mu pomáhal s tlmočením. Netajím sa tým, že mi známosť s Floydom pomohla. Zviditeľnil ma na sociálnych sieťach, ktoré majú obrovský dosah,“ tvrdí Muradov.

Mayweathera, ktorý počas kariéry zarobil viac ako miliardu dolárov, opisuje ako svojského človeka, ktorý si žije vlastný život.

„Celé hodiny vydrží hrať domino na mobile. Nie o peniaze, hrá to zo zábavy. Hocikedy mi o druhej v noci napíše správu, zbaľ si kufor, letíme na párty a ja ani neviem, na ktorej strane zemegule to bude. Avšak nechcem žiť taký život. On je Floyd, ja som Machmud. Každý by si mal ísť vlastnou cestou,“ zdôrazňuje Muradov, ktorý s českou speváčkou Monikou Bagárovou očakáva v lete spoločného potomka.

Ľudovít Klein počas zápasu s Brazílčanom... Foto: Oktagon MMA
Klein mma Ľudovít Klein počas zápasu s Brazílčanom Rodriguesom.

Šanca pre Kleina

Počas tohtotýždňovej návštevy Bratislavy, kde bol hosťom na predpremiére dokumentu o slovenskej hviezde MMA Attilovi Véghovi, sa vyjadril aj na adresu Ľudovíta Kleina.

„UFC vie o Kleinovi. Má veľkú šancu na to, aby sa dostal medzi elitu už v tomto roku. Myslím si, že čoskoro sa mu ozvú,“ mieni Muradov.

Ľudovít „Lajoš“ Klein je všeobecne považovaný za najväčší MMA talent pod Tatrami. Dvadsaťštyriročný člen trnavského Spartakus Fight Gym ťahá šesťzápasovú víťaznú sériu a celkovo sa hrdí bilanciou 15 výhier a len dve prehry.

Naposledy v septembri na podujatí Oktagon 14 v Bratislave knokautoval brazílskeho veterána Joaoa Rodriguesa. Súpera poslal k zemi svojou špecialitou – presne miereným high-kickom.

"Kariéru presuniem za hranice presne vtedy, keď mi príde zmluva do UFC a budem reprezentovať Slovensko ako prvý Slovák, ktorý sa dostal do tejto najväčšej organizácie sveta. Verím, že už od toho nie som ďaleko,“ vraví Klein.

Odporúčanie Muradova už má. Fanúšikovia slovenského MMA veria, že Kleinov debut v UFC sa uskutoční už v tomto roku.

debata chyba