Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat na trón alebo len posledný humbug? McGregor je späť

Rev fanúšikov na okamih utíchne, svetlá zhasnú. Na kocke nad klietkou sa rozžiari írska vlajka. Spod oktagonu sa valí dym, prenikajú ním tóny skladby The Foggy Dew od Sinéad O'Connor. Conor McGregor (31) vychádza z útrob štadióna, pohľadom hypnotizuje kameru.

18.01.2020 07:00
debata (3)
Conor McGregor a Donald Cerrone na vážení Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Conor McGregor a Donald Cerrone počas váženia...

Pre všetkých fanúšikov zmiešaných bojových umení je to predzvesť veľkého zápasu a grandióznej šou. No mnohí už pochybovali, či podobné scény ešte niekedy uvidia.

Z nuly hrdina

McGregor spravil pre MMA viac než ktorýkoľvek iný bojovník. Výkonmi v klietke a šoumenstvom mimo nej prispel k tomu, že kedysi podradná krvavá záležitosť len pre nadšencov sa dnes dotýka širokej verejnosti.

MMA expanduje aj v Česku a na Slovensku. Mladú generáciu výrazne ovplyvnil práve McGregor. Veď kto by nemal rád príbehy, ako sa z nuly stane hrdina, z chudobného milionár. McGregor v dvadsiatich pracoval ako plynár. V roku 2008 dal výpoveď a začal sa naplno venovať MMA.

Cesta Conora McGregora k prvému titulu.

O štyri roky neskôr, už ako šampión organizácie Cage Warriors v perovej váhe, získal titul aj v ľahkej, keď knokautoval Slováka Ivana Buchingera a dostal pozvánku do UFC.

V prvom súboji získal bonus vyše 50-tisíc za knokaut večera. „Je to šialené. Veď minulý týždeň som si bol preplatiť podporu od štátu vo výške 180 eur,“ prezradil po zápase. V začiatkoch mu odmena za zápas vynášala okolo stovky.

Nasledovala veľká jazda. McGregor za dva a pol roka zvíťazil šesťkrát po sebe, v decembri 2015 po 13 sekundách knokautoval Josého Alda a získal titul v perovej váhe. Za zápas aj so všetkými bonusmi a podielmi zarobil vyše 7 miliónov, teda viac ako pol milióna za sekundu boja!

V marci 2016 v UFC prvýkrát prehral – s Natom Diazom vo velterovej váhe. V odvete ho zdolal a získal aj titul v ľahkej proti Eddiemu Alvarezovi.

Z hrdinu hanba národa

Oba tituly stratil, pretože ich v stanovenej lehote neobhájil. Dal si prestávku a vyzval nezdolanú boxerskú legendu Floyda Mayweathera. Jeden z najlepších pästiarov histórie vyškolil rodáka z Dublinu a zdolal ho technickým K.O. Ako náplasť si odniesol z ringu 76 miliónov.

McGregor akoby podľahol ilúzii, že v oktagone ho už nečakajú žiadne výzvy. Už pred odvetou s Diazom napísal na Twitter: „Rozhodol som sa odísť mladý. Ďakujem vám za podporu.“ Súboj odložili na iný termín, no „výstrelky“ začali pribúdať.

K súperom bol pred zápasmi čoraz osobnejší a ofenzívnejší. Pridali sa problémy so zákonom. Pre neustále prekračovanie rýchlosti mu vzali vodičák, pred zápasom s Chabibom Nurmagomedovom napadol autobus s tímom protivníka a zranil dvoch ľudí.

V marci minulého roka ho zadržali za krádež, keď fanúšikovi na Miami rozbil telefón a vzal si ho so sebou. O mesiac neskôr napadol staršieho muža v bare, pretože odmietol prípitok s jeho whisky Proper Twelve.

Alkohol a nezvládnutá sláva zmenili správanie Íra, ku ktorému sa po incidentoch otočili chrbtom mnohí priaznivci.

Dokáže sa vrátiť?

McGregor napriek prešľapom do väzenia nešiel, vždy vyviazol len s finančným trestom, sedeniami u psychológa či verejnoprospešnými prácami. A poučením do budúcnosti, s ktorým sa po viac ako roku vracia do oktagonu.

Za tri a štvrť roka bojoval v klietke len raz. Nurmagomedov ho v októbri 2018 uškrtil vo 4. kole. "Celý týždeň pred zápasom som prechľastal. Mal som v sebe zlosť alebo čo. No aj z toho zlého sa dá poučiť.

Alkohol som nemal v ústach už 3–4 mesiace. Chyby som napravil, nemienim sa k nim vracať. Získal som správne nastavenie v hlave. Som späť, aby som dal fanúšikom to, čo chcú vidieť."

Počas mediálnych termínov pred zápasom vo velterovej váhe v Las Vegas proti Donaldovi Cerronemu (v nedeľu nadránom nášho času) vystupoval s pokorou, rešpektom a entuziazmom.

Zmenu u McGregora ocenili fanúšikovia i odborníci. No mnohí z nich vyjadrili pochyby, či sa dokáže po prestávke vrátiť.

A hoci veľkohubý Ír hovoril, že chce v roku 2020 aspoň 3 zápasy a odvetu s neporazeným Nurmagomedovom ako čerešničku, zakopnutie na prvej prekážke môže zničiť návrat k športovému vrcholu i osobnostnej rovnováhe.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #Conor McGregor #MMA #Donald Cerrone #UFC 246