Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liečba tmou. Čech rozbil svoj svet v maringotke a vyzve Dobermana

Kým väčšina sveta sa bude v posledný deň roka zabávať, pripíjať si s priateľmi či rodinou, on sa postaví do ringu a znovu zatne päste. Aby hájil trón, ktorý si tvrdo vybojoval.

13.12.2019 19:00
Jiří Procházka Foto:
Pred tvrdými údermi Jiřího Procházku majú rešpekt mnohí zápasníci.
debata (4)

Pre Jiřího Procházku bude 31. december výnimočný. Špičkový český MMA bojovník poloťažkej váhy (17. vo svetovom rebríčku) bude v japonskej Saitame obhajovať titul kráľa Rizinu v bitke s Američanom Dollawayom.

„Momentálne mám podstatne väčší nadhľad. Veci beriem s ľahkosťou. Bežnému životu sa už venujem s chuťou, čo je mimoriadne oslobodzujúce,“ vraví Procházka pre český denník Sport.

Nič, len vy a váš svet

Jeho slová – tak trochu filozofické – mu ľahko uveríte. Hoci pohľad na 193 centimetrov vysokého a viac ako 90 kilogramov vážiaceho borca skôr vzbudzuje obavy, rešpekt a možno i predsudok, že okrem presne mierených a tvrdých úderov nič iné nevie.

Nie je to tak. Procházka to má v hlave upratané. Zaoberá sa meditáciou, je premýšľavý typ. Veci rád analyzuje – aby dospel k výsledku, ktorý ho na jeho ceste posunie znovu o krok vpred.

A navyše, pre to všetko robí kroky, ktoré možno označiť za nevšedné. Tak, ako počas prípravy na veľký súboj v Japonsku.

Procházka sa pred časom nechal zatvoriť do maringotky v lese – upravenej tak, aby v nej bola úplná tma. Strávil v nej celých päť dní – len on, samota a pokoj.

„Bola to úžasná skúsenosť. Ste tam len vy a váš svet. A ten potrebujete totálne rozbiť. Snažil som sa o obnovenie viery v to, že viem, čo je dôležité,“ prezrádza rodák z Hostěradic.

Tak, a čo teraz?

Dobrovoľne vojsť do tmavého, uzavretého priestoru a stráviť v ňom niekoľko dní. Pre slabé povahy to môže byť problém. Procházka si uľahčil náročný proces hneď v prvých hodinách.

„Do maringotky som vstúpil večer. Hneď som šiel spať,“ opisuje zaujímavé okamihy. Ale čo potom? „Potom sa prebudíte do úplnej tmy. A poviete si – tak, čo teraz?“

Keďže bojovník, ktorý z 29 zápasov prehral len tri, trávil celé dni v úplnej tme, nemal pojem o čase. „Vtedy musíte viac žiť prítomnosťou, vypnúť myseľ, nepremýšľať nad tým, čo je správne, ako sa cítite. Skrátka len tu a teraz, všetko je skvelé,“ ponúka recept na prežitie v takýchto podmienkach.

Procházkov dosiaľ posledný zápas s Fabiom Maldonadom.

Čo si Procházka z piatich dní plných tmy odniesol? „Že už sa nepotrebujem držať len jednej veci. Pri ničom nemusím byť uviazaný ako nejaký pes,“ dodáva.

Jeden taký na neho zaútočí už čoskoro v Saitame. Napokon, Dollawayova prezývka je príznačná – Doberman. Favorit je však jasný. Víťaznú päsť by mal držať nad hlavou muž, ktorý vyšiel z tmy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rizin #Jiří Procházka #klietka