Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Týrali ma najlepší zápasníci. Karlosa som nedorazil, mal dosť

Správaním i rétorikou mení dogmy o prostých bitkároch z krvavej klietky. So širokým úsmevom a mäkkým hlasom vám vysvetlí, že zmiešané bojové umenia sú skutočný šport. Attila Végh (34) sa razom zaradil medzi najpopulárnejšie športové celebrity v krajine.

02.12.2019 16:13
Vémola, Végh Foto:
Attila Végh (vpravo) zvíťazil v Zápase storočia nad Karlosom Vémolom po knokaute v prvom kole.
debata (5)

Jeho súboj o federálneho kráľa MMA, v ktorom knokautoval českého favorita Karlosa Vémolu, sledovali milióny ľudí. Teraz prichádza na rad životopisný film.

„V snímke uvidíte celý môj život. Ľudia, ktorí ma doteraz nepoznali, dostanú šancu spoznať ma,“ vraví najlepší slovenský bojovník MMA v poloťažkej váhe.

Od zápasu storočia uplynuli tri týždne. Spomínate si, čo vám preblesklo hlavou, keď ste Vémolu zložili na zem?

Po knokaute som nevedel, či ho mám doraziť alebo medzi nás skočí rozhodca. Každopádne, usúdil som, že Karlos má dosť. Radosť bola neopísateľná, pripomenulo mi to titul z amerického Bellatoru. Avšak cítil som sa lepšie, lebo víťazstvo prišlo na domácej pôde. V Amerike mi tlieskali cudzí ľudia a vraveli si: aha, nejaký cudzinec sa teší z titulu. V Prahe bolo dvadsaťtisíc fanúšikov. Videl som, ako sa po zápase objímali, plakali, halou sa niesli veľké emócie. Bol to neuveriteľný zážitok.

Dôležitý moment sa udial deň pred zápasom, keď súpera na vážení zaskočila vaša fyzička. Stratil vtedy sebavedomie?

Myslím, že áno. Mnohí, nielen on, nevedeli v akej som forme. Nedával som fotky na sociálne siete, neukazoval sparingov z tréningu a podobne. Pri poslednom staredowne som ho chcel vystrašiť. A podarilo sa – zostal prekvapený. Rok pred súbojom som od neho počúval, ako ma zbije. Odo mňa ste nič také nepočuli. Sám som nevedel, či vyhrám. Ale chcel som v klietke nechať všetko, čo som za štyri mesiace natrénoval. Po úvodnom gongu som sa preniesol do komfortnej zóny. Znížil som ťažisko a vedel, že je dobre. Po prvom údere som vedel, že vyhrám. Následný knokaut prišiel po mojom tlaku, dominoval som a zaslúžene vyhral.

Veľa ľudí zaskočilo, že okrem slovenských priaznivcov vám drukovalo aj množstvo Čechov. Ako ste to vnímali?

Médiá stavali súboj do pozície Česko proti Slovensku, ja však nie. Obe krajiny vnímam ako celok. Aj preto vravím, že spolu sme najsilnejší. Cítil som podporu fanúšikov z oboch krajín a som za ňu vďačný. Český ani slovenský národ nepatria medzi najväčšie na svete. Mali by sme vystupovať ako celok, nech spolu rastieme.

Prípravu ste označili za štvormesačné peklo. Ako prebiehala?

Vedel som, že musím zmeniť nastavenie v hlave. Sociálne siete, kamaráti či stretnutia išli bokom. Koncentroval som sa len na tréning. Striedali sa na mne najlepší zápasníci a reprezentanti Slovenska. Týrali ma, hádzali o zem. Viackrát som sa pýtal: je mi toto treba? Vedeli sme, že Karlos ma nemôže zbiť v postoji. Tam ma nemohol prekvapiť. Ale je silný na zemi. Fanúšikovia videli len stodvadsať sekúnd a bum – knokautovaný Vémola leží na zemi. Za mojou výhrou stálo množstvo práce viacerých ľudí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

VČERAJŠIE SPARINGEJŠN S PÁNOM @rakic_ufc VEĽA ŠŤASTIA DO ĎALŠIEHO ZÁPASU SI MOC READY @iljaskondric @mat.matusko @markmademedia

Príspevok, ktorý zdieľa Attila Vegh (@veghattila),

Našli ste si v tom zhone aj čas pre seba?

Príprava bola ťažká aj po psychickej stránke. Neustále som mal Karlosa v hlave – na tréningu, pri rozhovore s manželkou, keď som išiel spať. Ak som chcel vypnúť a vyšiel si na kávu, každý sa ma pýtal na Vémolu a zápas. Začalo mi to liezť na nervy. Pomohla mi moja záľuba – rybárčenie. Od pondelka do piatku som trénoval a v sobotu chodil na ryby. Vypnutý mobil, ticho, pokoj, príroda – a hodená udica. To bol môj relax.

Rozmýšľate už nad odvetou proti Vémolovi?

Všetci sa ma na to pýtajú. Neriešim to. Chcem vypnúť a venovať sa rodine. Manželka si ma štyri mesiace neužila, dlhujem jej spoločný čas. Čoskoro sa nám narodí syn, budem jej pomáhať.

Ako sa pripravujete na úlohu otca?

Veľmi sa z nej teším. Bábätko sme plánovali, chceli sme ho a budeme ho mať.

Bude raz zo syna zápasník MMA?

Do ničoho ho nebudem nútiť, sám si zvolí cestu. Ak si vyberie zápasenie, budem stáť pri ňom. Ak to bude napríklad futbal, platí to isté.

Nemrzí vás, že rozmach MMA na Slovensku a v Čechách prišiel v čase, keď sa vaša kariéra chýli ku koncu?

Ani nie. Trvalo nám len tri roky, aby sme tento šport povýšili na vysokú úroveň. Keď som vyhral titul šampióna v Bellatore, u nás takmer nikto nevedel, čo je to MMA. Zažil som skvelé časy, teraz chcem byť dobrým príkladom pre svojich zverencov. Verím, že na mojom prípade uvidia, že ak človek niečo veľmi chce, môže to dosiahnuť. Musí tomu však obetovať celý život.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Prajeme Vám požehnanú prvú adventnú nedeľu ❤️@natalindri

Príspevok, ktorý zdieľa Attila Vegh (@veghattila),

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí tvrdia, že MMA je len šou a nie je to šport?

Veľa ľudí, najmä laikov, netuší, čo tento šport zahŕňa. Ak si pozrú film, zistia to. Ľudia si myslia, že chlapec príde na jeden tréning a stane sa z neho bojovník MMA. Ale tak to nefunguje. Musíte mať minulosť z bojových športov – či už ako zápasník, karatista alebo boxer. Potom získavate techniky z iných športov a následne príde na rad MMA. Sme športovci, je to naša práca. Ak sa dopočujem, že niekto z mojich zverencov sa pobil na ulici, dostane zákaz trénovať. Za príklad im dávam seba. Nikdy som nemal konflikt mimo klietky. Ak som si chcel dokázať, že som frajer, tvrdo som trénoval a čakal na moment, keď som dostal zápas so seberovným súperom.

Galavečer MMA Oktagon 15 - Végh vs. Vémola Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Attila Végh a Karlos Vémola pred zápasom.

Vémola sníva o návrate do zámorskej UFC. Máte aj vy ešte podobné ciele?

Nepotrebujem UFC, pre mňa je ním Oktagon. Nemusím už nič nikomu dokazovať. Mám titul z Bellatoru, na konte viac ako štyridsať zápasov klietke. Chcem sa venovať svojim zverencom, veľa z nich má talent a sú šikovní. Pracujem aj s Ľudovítom Kleinom, ktorý má veľkú šancu dostať sa do UFC. Budem ten, ktorý mu ukáže cestu medzi najlepších. Túžim po tom, aby som skúsenosti odovzdal iným. Cítim, že už nie som najmladší.

Na čo z pripravovaného filmu sa najviac tešíte?

Otec od začiatku kariéry natáčal moje zápasy, niektoré zábery som ešte ani nevidel. Je môj najvernejší fanúšik, chodil na každý turnaj. Podporoval ma – či som vyhral alebo prehral. Teším sa na zábery zo začiatku mojej kariéry, pre mňa to budú silné emócie.

TV Pravda. Végh: Nebijeme sa v klietke ako psy. Sme športovci. Pozrite si zábery z pripravovaného filmu o šampiónovi MMA.
Video

Végh ako Rocky Balboa

Celovečerný dokument s názvom Attila 2020 vznikal nielen na Slovensku, ale aj v USA, Thajsku či Rakúsku. „Film nie je len o tom, aké tvrdé údery Attila rozdáva, ale tiež aké dostáva a ako ich vie prijať. Snímka je o človeku z malého mesta, ktorý sa rozhodol dobyť svet. O človeku, ktorý sa postavil aj vtedy, keď bol na dne. Ukáže ľuďom, že sa nemôžu nikdy vzdávať,“ vraví autor myšlienky a šéf VDN Promo Petr Větrovský.

Súčasťou filmu je aj nečakaná júnová prehra Végha s Američanom Virigilom Zwickerom. Fanúšikom sa ponúka paralela so scenárom z divácky úspešnej snímky Rocky III. „Je to ako filmový trhák so Stallonem. Aj on nečakane prehral a zvažoval, či má pokračovať v kariére. Zamakal na sebe a potom v zápase kariéry zdolal favorita. Attila je náš Rocky,“ tvrdí Větrovský.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Oktagon #Karlos Vémola #Attila Végh #Oktagon 15