Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lekár vyvracia mýtus o vypínači na brade. Čo sa deje pri tvrdom knokaute?

Pre fanúšikov MMA a bojových športov vôbec je ukončenie knokautom azda najatraktívnejšou bodkou duelu.

23.11.2019 09:37
debata (8)
Český bojovník MMA Karlos Vémola po knokaute... Foto: facebook.com/oktagonvyzva
Vémola, Český bojovník MMA Karlos Vémola po knokaute Slováka Attilu Végha.

Český denník Sport sa pozrel na to, čo znamená moment „vypnutia“ pre zdolaného bojovníka.

Uvádza, že najmä jeho mozog si po tvrdom direkte žiada dôkladné vyšetrenie a regeneráciu. Ak k nim nedôjde, dôsledky môžu byť fatálne.

Nie je zriedkavé, že zápasník po inkasovanom údere do hlavy utrpí otras mozgu. Strata vedomia a svalového napätia vedie k tomu, že sa nemôže udržať na nohách. Ako keby prišlo k vypadnutiu poistiek.

Galavečer MMA Oktagon 15 - Végh vs. Vémola Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Attila Végh a Karlos Vémola pred zápasom.

„Príde k určitému skratu nervovej sústavy. Nemusí to byť vždy otras mozgu,“ hovorí pre Sport uznávaný tréner a rozhodca bojových športov Jakub Müller.

„Môže sa stať, že bojovník dostane knokaut, ale po chvíli nemá symptómy ani ľahkého otrasu mozgu. Alebo vyhrá tvrdý zápas na body a má niektoré príznaky ťažkého otrasu mozgu, aj keď v súboji otrasený vôbec nebol. Stane sa to kvôli kumulácii úderov. Preto by malo vždy po zápase nasledovať vyšetrenie,“ dodáva.

Okrem toho, že pohyb očných buliev nesmie byť kmitavý, je dôležitá aj reakcia zreníc na svetlo. Zápasníkom preto svietia do očí baterkou.

„Taktiež pohybujeme prstami pred ich očami a sledujeme, či sa im pri pohľade do strán zrenice nekmitajú. Ak zrenice nereagujú na osvit a majú rôznu šírku, je podozrenie na väčšie poranenie mozgového tkaniva, krvácanie alebo pomliaždenie,“ cituje spomínaný zdroj traumatológa a chirurga Pavla Holeku.

Ako upozorňuje Sport, narozdiel od našich končín sa v najslávnejšej organizácii MMA na svete UFC po zápasoch konajú výstupné kontroly, po ktorých sa rozhodne, za aký čas sa môže bojovník vrátiť do klietky.

Kontroly prebiehajú aj v deň turnaja. Ak nimi bojovníci neprejdú, na zápas ich nepustia.

VIDEO: Lucia Szabová o stúpajúcej popularite MMA, podpore spolužiakov či príprave na titulový zápas
Video

Počítanie otraseného zápasníka známe z boxu v MMA nie je.

„Je to paradoxne bezpečnejšie, pretože sa nemôže stať, že zápasník utrpí väčšie poškodenie mozgu. Boxer je často otrasený, ale preberie sa z toho, a tak utrpí úderov omnoho viac. Keď sa to stane v MMA, je väčšia šanca, že príde k ukončeniu zápasu, a tak nedostane ďalšie údery,“ vraví Müller.

Čech Karlos Vémola v ostro sledovanom Zápase storočia dostal od Slováka Attilu Végha direkt už na začiatku súboja, no ešte chvíľu dokázal pokračovať.

Tréner a rozhodca situáciu vysvetľuje: „Ak je človek vo výbornej fyzickej kondícii, má natrénované a v podvedomí naučené automatizmy, ktoré predvádza v každom zápase i tréningu, môže fungovať na autopilota, aj keď o sebe nevie. Telo jednoducho pokračuje ďalej. Preto je oveľa ťažšie knokautovať niekoho so skvelou fyzickou kondíciou.“

Najmä bojovníci označujú miesto na brade, pri ktorého zasiahnutí prichádza k uspaniu súpera ako „vypínač“. V tejto súvislosti sa nesprávne spomína trojklanný nerv.

„Keď sa tvrdo trafí brada, pomocou prenosu na kĺby dolnej čeľuste dôjde k otrasu lebečnej spodiny. Sila úderu sa sústreďuje do jedného bodu, kde príde práve k tomuto vypnutiu, keďže sa tam skoncentruje extrémne množstvo energie, mozog použije obranný mechanizmus a vypne všetko okrem základných životných funkcií,“ objasňuje lekár leteckej záchrannej služby Marek Dvořák.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Karlos Vémola #Attila Végh