Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krv, pot, slzy. Klietka určí šampióna

Novodobý športový fenomén, ktorý spája i rozdeľuje masy. Pre niekoho gladiátorské hry či ľudské kohútie zápasy plné zbytočného násilia a krvi. Pre iného plnohodnotný šport vyžadujúci zodpovednú prípravu, koncentráciu a špičkové výkony.

08.11.2019 15:30
debata (10)
Súboj storočia.

Líšia sa zmiešané bojové umenia (MMA) tak dramaticky od ostatných odvetví? Ani veľmi nie.

Tvrdosť? Vyskúšajte si hádzanú a útok stredom cez dvojmetrových pivotov. Vystrčené lakte majú vo výbave cyklisti v záverečných špurtoch. Krv a odreniny? Prepnite televízny kanál na ragby. Päste bežne používajú aj hokejisti. Vykĺbené rameno a strhnutie na zem? S bravúrou ho predviedol Ramos na Salaha vo finále futbalovej Ligy majstrov.

Zmiešané bojové športy si podmaňujú svet a Slovensko nie je výnimkou. Už v sobotu sa uskutoční zápas, na ktorý sú zvedavé davy. V súboji o federálneho kráľa MMA sa v Prahe stretnú Čech Karlos Vémola a Slovák Attila Végh.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@oktagonmma ☝️⏳ LEBO SPOLU SME NAJSILNEJŠÍ ĎAKUJEM KAŽDÉMU ZA BRUTALS PODPORU

Príspevok, ktorý zdieľa Attila Vegh (@veghattila),

Vémola: Végh je ako zlodej

Obaja bojovníci patria medzi priekopníkov bojových športov v bývalej federácii. Vémola bol prvým Čechom, ktorý sa dostal do najprestížnejšej organizácie MMA – zámorskej UFC. Pred súbojom s Véghom má jasnú motiváciu.

„Je to najväčší nepriateľ, ktorého teraz v živote mám. Predstavte si zlodeja, ktorý vám chce ukradnúť všetko. Na svojej reputácii pracujem niekoľko rokov a nenechám, aby mi ju zničil práve on,“ vraví Vémola.

Jeho slovenský rival dokázal niečo, čo sa dosiaľ nepodarilo žiadnemu inému bojovníkovi MMA v strednej Európe. V roku 2013 získal titul v stredne ťažkej váhe v organizácii Bellator. Tá je v hierarchii druhá za UFC. Vémola tvrdí, že Végh žije z bývalej slávy doteraz.

„Potom, ako sa stal šampiónom Bellatoru, už nedokázal nič. Nezdolal nikoho významného, mal veľa prehier. Ja každý rok doručím inú výzvu, idem ďalej. Nežijem z minulosti, Végh áno,“ pokračuje Vémola.

Deák: Végh je komplexnejší

Hoci viacero vecí ich spája – rovnaký vek, blížiaca sa úloha otca – Végh je v porovnaní s českým rivalom mimo klietky odlišný. Tréningy a zápasy síce berie smrteľne vážne, avšak mimo ringu je na nepoznanie.

„Keď som spoznal Attilu, ponúkol mi kontrast – zápasník v najťažšom bojovom športe je veľký vtipkár,“ opisuje rodáka z Dunajskej Stredy zakladateľ a promotér organizácie Oktagon MMA Pavol Neruda.

V klietke sa však Végh mení na nemilosrdného bojovníka. Oproti Vémolovi bude mať výškovú prevahu, ktorá mu dáva rozmer komplexnosti. Myslí si to aj najlepší slovenský borec MMA Tomáš Deák.

„Vémola je dobrý na zemi, techniku ground and pound má skutočne prepracovanú. Avšak Attila je univerzálnejší. Je lepší v postoji a rovnako dobrý je aj v zápasení. Po prehre v predchádzajúcom zápase si vstúpil do svedomia. Nepodcenil prípravu, makal. Som presvedčený, že to v sobotu zvládne,“ prognózuje šampión Oktagonu v bantamovej váhe.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Navaženo !!!! Poslední den !!!! Zítra se vidíme v o2areně !!!

Príspevok, ktorý zdieľa Karlos "Terminator" Vemola (@karlos_terminator_vemola),

Miliónová odmena

Prestížny súboj bude súčasťou galavečera Oktagon 15. Pražská O2 Aréna je vypredaná, jej tribúny by malo naplniť takmer 20-tisíc divákov. Rýchlo sa zaprášilo aj za VIP vstupenkami, ktoré stáli 1500 eur. Pred televíznymi obrazovkami bude sedieť ďalší milión fanúšikov.

So špičkovými výkonmi v klietke sa spájajú aj mastné finančné odmeny. Podľa českých médií by Végh i Vémola mali dostať za súboj po 80-tisíc eur.

Dosiaľ najväčšia akcia, čo sa týka česko-slovenského MMA, má aj ďalší rozmer. Zmiešané bojové umenia sa definitívne zaradia medzi najpopulárnejšie športy v oboch krajinách.

„Skončí sa detstvo MMA v oboch krajinách. Budeme môcť povedať – áno, teraz a tu sme jedným z najväčších športov Československa,“ vraví promotér Oktagonu Ondřej Novotný.

Súboj dvoch legiend, súboj dvoch národov. Bez ohľadu na výsledok zápasu vznikne nová kapitola moderného športu. MMA je tu a jeho popularita bude stúpať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Oktagon #Karlos Vémola #Attila Végh