Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan opäť doma prehral. Lídra z Košíc stíha nováčik

Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica triumfovali v nedeľňajšom šlágri 5. kola Tipsport Ligy na ľade Slovana Bratislava 3:1.

22.09.2019 18:37 , aktualizované: 21:09
Gilbert Gabor. Foto: ,
Gilbert Gabor úvodným gólom pomohol Banskej Bystrici k triumfu na ľade Slovana Bratislava.
debata (1)

Slovan bol v prvej tretine strelecky aktívnejší, ale hráči úradujúceho majstra z Banskej Bystrice boli lepší v osobných súbojoch a najmä v predbránkovom priestore. Do vedenia išli „barani“ v 3. minúte, keď prihrávku Andreja Šťastného poslal do siete Gilbert Gabor.

Už o dve minúty neskôr viedli hostia 2:0, presilovkovú kombináciu zakončil presne Jordan Hickmott. Tretí gól mohol pridať Šťastný, ale v dobrej pozícii tesne minul. Slovan sa nepresadil ani v presilových hrách, bránku Beskorowanyho ohrozil najviac Meszároš.

V druhej tretine Slovan zlepšil pohyb, odmeny sa dočkal v 23. minúte. Bačik v presilovke vystrelil a puk prepadol do siete – 1:2. Bystričania mali potom krátku presilovku 5 na 3, ktorú zmaril faul Hrnku, v ďalších šanciach boli hráči Slovana.

Strelecká aktivita bola aj po druhej tretine na strane „belasých“, ale vyrovnať sa im nepodarilo. A to ani po samostatnom nájazde Ziga, ktorý poslal puk vedľa žŕdky.

V tretej tretine Slovan túžil vyrovnať, stále sa pokúšal o častú streľbu, ale v 48. minúte dostal voľný priestor Mitchell Wahl a prepálil Brusta po tretí raz. Slovanu už na zvrat nezostali sily, hoci sa jeho hráči snažili aspoň o kontaktný gól.

Zverenci Romana Stantiena napokon v druhom domácom zápase sezóny zaknihovali druhú prehru.

Slovan Bratislava – HC '05 iClinic Banská Bystrica 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Góly: 23. Bačík (Sloboda) – 3. Gabor (Šťastný, Kabáč), 5. Hickmott (Southorn, Jääskeläinen), 48. Wahl (Hickmott, Jääskeläinen). Rozhodovali: Stano, Novák – Krajčík, D. Konc ml., vylúčenia: 5:6 na 2 min, navyše Zigo /Slovan/ 10+10 min a Brejčák /B.Bystrica/ 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 5925 divákov.

Slovan: Brust – Bačík, Sersen, Štajnoch, Meszároš, Šedivý, Podlipnik, Demo, Hudec – Vandas, Zigo, Bondra – Žitný, Kukumberg, Matoušek – Miklík, Petráš, Abdul – Jendek, Urbánek, Sloboda
Banská Bystrica: Beskorowany – Brejčák, Southorn, Biro, Mihálik, Ďatelinka, Nemčík, Petrinec – Hickmott, Wahl, Šoltés – Lamper, Hrnka, Jääskeläinen – Bartánus, Tamáši, Fafrák – Gabor, Šťastný, Kabáč

Hlasy po zápase

Roman Stantien, tréner Slovana: „Hralo sa hore – dolu, diváci videli atraktívny zápas. Mali sme dosť striel, ale brankár väčšinou všetko videl. Súboje boli na hrane, občas mi to pripomínalo MMA. Zaspali sme úvod a nedali sme góly. O tom to je.“

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: „Slovan má dobrý tím, čo sme vedeli. Dnes rozhodli presilovky, v ktorých sme sa dokázali dvakrát presadiť.“

Jindřich Abdul, útočník Slovana: „Opäť sme doplatili na mizernú koncovku. Šancí sme si vypracovali dosť, ale boli sme žalostní. Bystrica hrozila len z brejkov a z presiloviek, podľa mňa sme boli po celý čas lepší. Mrzí ma, že sme takto prehrali.“

Patrik Bačik, strelec jediného gólu Slovana: „Zaspali sme úvod, potom sa to ťažko dobiehalo. Potom sme však začali hrať dobrý hokej. Chýbal nám kúsok šťastia.“

Košice sú na čele

Košice zvíťazili doma nad Zvolenom 4:2. Dianie v prvej desaťminútovke výrazne ovplyvnili vylúčenia. Zvolenčania najskôr nielenže nevyužili svoju početnú výhodu, ale v 8. minúte dopriali domácim 43-sekundovú presilovku o dvoch hráčov.

Košičania ňou nepohrdli a Haščák strelou spomedzi kruhov prestrelil Tomeka – 1:0. V ďalšom priebehu prvej časti sa hralo v rýchlom tempe, dominovali však defenzívy. Na tesnom náskoku domácich nič nezmenili ani šance Zvolenčana Trottera či domáceho Belluša.

V 23. minúte najskôr Handlovský s Halamom nepotrestali chybu domácich v rozohrávke no krátko na to sa hostia dočkali vyrovnania. McPherson si počkal na prihrávku Bonisovi, ktorému nechali domáci priveľa priestoru a zblízka prekonal Košarišťana – 1:1.

V 28. minúte si Zvolenčania vytvorili tlak počas presilovky, domácich dlho zvierali v ich pásme, no vyťažili iba nepresnú strelu Halamu. Na opačnej strane neskóroval ani Majdan, ktorý v sľubnej pozícii pred Tomekom nenamieril presne.

V 38. minúte išli hostia do vedenia, keď Bonis využil nedôraz košickej defenzívy a zasunul puk za Košarišťana – 1:2. Zvolenčanom však tesný náskok vydržal iba 20 sekúnd, pretože si pred brankárom Tomekom nepostrážili dôrazného Bortňáka, ktorý upravil na 2:2.

Tretia tretina bola dlho najmä o vyčkávaní oboch tímov na chybu súpera. Hráči si dávali pozor najmä v defenzíve a brankári v nej čelili zväčša iba strelám z väčšej vzdialenosti. V 53. minúte Klhůfek v strednom pásme unikol Zvolenčanom, Lowney ho nedokázal zastaviť a košický útočník upravil na 3:2.

Zvolenčania zvýšili obrátky, hra dostala nový náboj a často sa hralo pred Košarišťanom. Už v čase 57:22 skúsili hostia hru so šiestimi hráčmi, no zahrali ju veľmi zle. Po nedorozumení v rozohrávke si strelili vlastný gól do prázdnej bránky, ktorý bol pripísaný Jokeľovi.

HC Košice – HKM Zvolen 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Góly: 8. Haščák (Košarišťan), 38. Bortňák (Rapáč), 53. Klhůfek (Zeleňák), 58. Jokeľ – 25. Bonis (McPherson), 38. Bonis. Rozhodovali: Snášel, Rencz – Soltész (obaja Maď.), Šoltés, vylúčení: 6:6 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4051 divákov.

HC Košice: Košarišťan – Slovák, Koch, Čížek, Repe, Růžička, Zeleňák, Michalčin, Bučko – Majdan, Chovan, Haščák – Klhůfek, Suja, Jokeľ – Rapáč, Bortňák, Belluš – Milý, Hrabčák
HKM Zvolen: Tomek – Lowney, Švarný, Roman, Corrin, Drgoň, Maier, Chlepčok, Fatul — Hansen, Špirko, Kelemen — McPherson, Trotter, Bonis — Handlovský, Marco Halama, Thompson — Kolenič, Preisinger, Petráš

Hlasy po zápase

Peter Draisaitl, tréner HC Košice: „Vidím to podobne ako tréner hostí, Zvolen si nejaký bod zaslúžil. My sme sa dnes trápili, mali sme problémy dostať sa k našej hre. Dnes nám hlava ani nohy nešli ideálne, brankár Košarišťan bol však opäť skvelý. Vážim si, že aj v takomto zápase, v ktorom sme nemali súpera pod kontrolou, sme našli cestu k víťazstvu.“

Andrej Podkonický, tréner HKM Zvolen: „V nádejnom rozbehu nás pribrzdil gól domácich v ich presilovke päť na tri. V druhej tretine sme si vytvorili tlak aj šance, vyrovnali sme a dali sme aj na 2:1. Vraveli sme si, že musíme zodpovedne dohrať tú tretinu, namiesto toho sme spravili chybu a dostali sme gól. Pred tretím gólom domácich sme si vytvorili tlak, no dovolili sme ich hráčovi ujsť do brejku. Myslím si, že sme si zaslúžili aspoň jeden bod. Chalanom ďakujem za výkon, ideme ďalej.“

Nováčik lieta

Nováčik HK Dukla Ingema Michalovce zvíťazil na ľade Detvy 4:0. Domáci tak stále čakajú na prvý bod v novej sezóne.

Detvania nastúpili na piaty zápas sezóny s cieľom konečne si do tabuľky pripísať prvé body. Ich plán však dostali trhliny už v 6. minúte, keď sa presadil Linet a poslal hostí do vedenia.

V 12. minúte mohol vyrovnať Sýkora, ale Trenčana neprekonal. V 14. minúte nepochodil ani hosťujúci Safaralejev a o chvíľu na to na druhej strane Valent, ktorého zblokoval obranca. V 18. minúte pridali Michalovce druhý gól, keď sa po brejku 2 na 1 presadil Mesaroš.

Druhú tretinu poznačilo množstvo vylúčení, aj osobných trestov, pričom domáci Král dostal trest do konca zápasu. Viac šancí mali opäť hostia, ktorí v 37. minúte využili presilovku o jedného hráča a na 3:0 zvýšil Mašlonka.

Michalovčania hrali s chuťou a v 43. minúte pridali už štvrtý gól, keď sa pred Šimkom presadil Linet. Domáci sa mohli chytiť na prelome tretej tretiny, keď si zahrali minútu a 52 sekúnd dlhú presilovku o dvoch hráčov, no Török, Chovan a ani Zuzin svoje veľké šance nepremenili. V ďalších minútach si už hostia vysoký náskok ustrážili.

HC 07 WPC Koliba Detva – HK Dukla Ingema Michalovce 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Góly: 6. Linet (Giľák), 18. Mesaroš (Galamboš, Hričina), 37. Mašlonka (Lalancette, Juusela), 43. Linet. Rozhodovali: Kalina, Orolin – Ordzovenský, Beniač, vylúčení: 9:9 na 2 min, navyše: Král 10+DKZ za nešportové správanie, Ščurko 10 min za bitku – Hričina 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 389 divákov.

HC 07 WPC Koliba Detva: Šimko – Mar. Chovan, Golian, Kuklev, F. Fekiač, Jendroľ, Gachulinec, Andersons, Pač – Zuzin, Valent, Ščurko – Gašpar, Král, Sýkora – Žilka, V. Fekiač, Török – Surový, Čacho, Čenka
HK Dukla Ingema Michalovce: Trenčan – Mesikämmen, Dalhuisen, Ventelä, Vorobjov, Kolba, Hančák, Zekucia – Mašlonka, Lalancette, Juusela – Mesaroš, Galamboš, Hričina – Giľák, Linet, Safaralejev – Hamráček, Toma, Chalupa – Borov

Poprad pozametal s Nitrou

Poprad odštartoval duel proti Nitre ako z ríše rozprávok. Hralo sa iba 27 sekúnd, keď Zagrapan vyhral buly v útočnom pásme, puk si prevzal legionár Erving a po peknom blafáku poslal domácich do vedenia. V ďalšom priebehu boli „kamzíci“ lepším mužstvom, ale nedokázali pridať ďalší gól.

Ten prišiel až v 18. minúte. Brankár hostí Hanuljak vybehol z bránky príliš skoro. K puku mal bližšie útočiaci Bjalončík, ktorý si brankára Nitry pekne položil na ľad a skóroval do otvorenej bránky.

Gólostroj Popradčanov pokračoval aj v druhom dejstve. V závere presilovej hry hostí vyhodil po mantineli z obranného pásma puk Ťavoda. Ten našiel z trestnej lavice ideálne naskakujúceho Leclerca, ktorý si ho prebral do jazdy a po krásnej individuálnej akcii zvýšil na 3:0.

Na skóre reagovala lavička Nitry stiahnutím Hanuljaka z bránky a výmenou za Šimbocha. Náhradný brankár Nitry sa ani poriadne nerozchytal a už lovil puk zo siete. Chybu Raisa, ktorý si zle pokryl vyrážku Šimbocha, trestal pohotový Takáč.

Aj v tretej tretine sa hral otvorený hokej. „Corgoni“ sa síce tlačili do bránky, ale ich tlak bol bezzubý. Keď sa už zdalo, že sa skóre nezmení, udrel opäť Takáč. Šimboch si myslel, že jeho strelu zachytil bezpečne do lapačky, ale tá mu na prekvapenie tribún prekĺzla do siete – 5:0.

Presilovka hostí v samom závere už na výsledku nič nezmenila. Brankár Popradu Tomáš Vošvrda si udržal prvé čisté konto v sezóne.

HK Poprad – HK Nitra 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Góly: 1. Erving (Zagrapan), 18. Bjalončík (P. Svitana, Ťavoda), 24. Leclerc (Ťavoda), 28. Takáč, 55. Takáč (Zagrapan). Rozhodovali: Lokšík, Juhász – Bogdaň, Kis-Király, vylúčení: 4:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 1264 divákov

Poprad: Vošvrda – Kozák, Ťavoda, Erving, Kramár, Ulrych, Magovac, Fabian – Karterud, Bjalončík, P. Svitana – Takáč, Zagrapan, Leclerc – Štrauch, Mlynarovič, Kundrik – Matúš Paločko, Matej Paločko, R. Svitana
Nitra: Hanuljak (24. Šimboch) – Mezei, Rais, Pupák, Olsen, Sloboda, Versteeg, Nemec, Pätoprstý – Lušňák, Kollár, Rác – Scheidl, Kerbashian, Šimun – Csányi, Fetkovič, Fominych – Čaládi, Minárik, Hrušík

Hlasy trénerov

František Štolc, tréner Popradu: „My sme s prvou tretinou veľmi spokojní a aj s dnešnou výhrou. Tri body sme potrebovali ako soľ. Vždy sme počas prvej tretiny v predošlých zápasoch strácali koncentráciu, ale tentoraz sme ju udržali celý zápas. V predchádzajúcich zápasoch sa nám nedarilo, keď sme mohli rozhodnúť, ale proti Nitre sme rozhodujúce momenty zvládali. Dnes nám to jednoducho vyšlo. Sme šťastní a ideme ďalej.“

Andrej Kmeč, tréner Nitry: „Prvá tretina predurčila vývoj celého zápasu. Nechali sme sa vylučovať a boli sme absolútne neškodní. V druhej sme zlepšili pohyb. Paradoxne v našej presilovke sme neskórovali a vzápätí sme po naskočení súpera z trestnej lavice opäť inkasovali. Ďalší gól sme dostali po hrubej chybe v obrane. Domáci dobre blokovali naše strely. Domáci predbránkový priestor dobre zabezpečili. Poprad vyhral zaslúžene.“

Otočka Trenčína

Trenčín zvíťazil na ľade Nových Zámkov 4:2. Novozámčania vstúpili do zápasu s Duklou najlepším možným spôsobom. Z pravého kruhu sa presadil strelou do horného rohu Valentovej brány Hain. Domáci mohli pridať aj druhý gól, no Pospíšil nezužitkoval výborný forčeking Hrušku a ani sám Hruška na dvakrát neuspel.

V dobrej streleckej pozícii nepochodil Rogoň ani duo Pospíšil – Stupka. K slovu sa tak dostali Trenčania a v 11. minúte vyrovnal švihom z pravého kruhu Alderson. Kým úvodných deväť minút sa nieslo v jasnej réžii domácich, v druhej polovici tretiny boli diváci svedkami vyrovnanej hry.

Ako prví mohli v druhom dejstve udrieť domáci, no po Mikulovej prihrávke poslal Rogoň bekhendom puk mimo trenčianskej brány. Novozámocký útočník sa nakoniec dočkal, v 25. minúte sa ocitol pred Valentom a dorážkou vlastnej strely ho prekonal.

Trenčanom sa podarilo aj po druhýkrát vyrovnať. Dlugošovi zobral puk Švec, prihrávkou našiel Sojčíka a ten poslal puk spomedzi kruhov za Kristínov chrbát. Ešte v druhej tretine sa Trenčania dostali do vedenia, z ľavého kruhu mieril presne Starosta.

Hneď v úvode tretej tretiny mohli ísť Trenčania do dvojgólového vedenia, ale jeden z domácich hráčov odpratal v poslednej chvíli puk z bránkovej čiary. Zoči-voči Kristínovi neuspel ani Radjenovic. Hra sa prelievala zo strany na stranu ale v polovici tretej tretiny nakoniec prišlo k zmene skóre.

Opäť v prospech hostí – vďaka Sádeckého dorážke už viedli 4:2. Znížiť mohol Bečka ale jeho šikovná strela sa obtrela o Valentovo rameno. Následne sa hralo dlhé minúty bez prerušenia, čo vyhovovalo hráčom Trenčína. Tí nakoniec svoje vedenie udržali a z Nových Zámkov si odniesli všetky tri body.

HC Nové Zámky – HK Dukla Trenčín 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Góly: 1. Hain (Hruška, Stupka), 25. Rogoň (Fábry) – 11. Alderson (Mikyska), 34. Sojčík (Švec), 38. Starosta (Mikyska), 50. Sádecký (Rajnoha, Radjenovic). Rozhodovali: Adamec, Štefik – Jedlička, Rojík, vylúčení: 3:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 958 divákov.

Nové Zámky: Kristín – Drtina, Hain, Dlugoš, Mikuš, Hatala, Ordzovenský, Ondrušek, Šmach – Pospíšil, Hruška, Stupka – Andrisík, Urban, Jurík – Rogoň, Fábry, Mikula – Múčka, Kováčik, Bečka
Trenčín: Valent – Štach, T.Bokroš, Starosta, Rajnoha, Kajínek, Sládok, Stacha, Luhový – Lapšanský, Mikyska, Alderson – Sádecký, Radjenovič, Bartovič – Sojčík, Coughler, Chromiak – Michal Hlinka, Švec, Ďurina

Hlasy po zápase

Milan Jančuška, tréner Nových Zámkov: „Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, dali sme veľmi rýchly gól. Následne sme mali asi tri čisté šance. V takomto zápase sa to musí premieňať. Prvá tretina bol z našej strany dobrá, v druhej tretine sme viedli 2:1 a v našej presilovke sme po hrubej chybe inkasovali. Následne sme dostali gól po hrubej chybe v našej tretine. Odvtedy to nebolo ono. Snahu chalanom nemožno uprieť, ale bolo to strašne málo na to, aby sme dnes mohli uspieť. Paradoxne, namiesto toho, aby sme v presilovke dali ďalší gól, inkasovali sme a to rozhodlo. Trenčín v závere zápas už kontroloval.“

Ján Pardavý, tréner Trenčína: „Videli sme bojovný zápas z oboch strán. Možno v niektorých fázach chýbalo trochu kvality v spracovaní a zakončení. Mali sme veľmi zlý začiatok, neboli sme koncentrovaní, už v prvom striedaní sme dostali gól. Chvíľku nám trvalo, kým sme sa z toho otrepali a druhá časť úvodnej tretiny bola z našej strany lepšia. Vďaka našej oslabovkovej formácii sme si dali šancu v zápase zvíťaziť. Celý tím musím pochváliť za výkon v tretej tretine. To, čo nám v prvých dvoch tretinách, sme dosiahli. Sme vďační za tieto body.“

V Miškovci natiahli série

DVTK Jégesmedvék Miškovec triumfoval nad MHK 32 Liptovský Mikuláš 3:0 a natiahol domácu víťaznú sériu na tri stretnutia. Miškovec v domácom prostredí ešte neprehral a túto sériu chcel natiahnuť na tri zápasy. Liptáci naopak vonku nezískali ešte ani bod a prvé do tabuľky si pripísali až v 4. kole po triumfe nad Zámkami 2:1.

V prvej tretine mali viac z hry domáci hráči, ktorí si od 4. minúty zahrali v početnej výhode. Síce ju nepremenili, no dostali sa do tempa a v ďalších minútach si vypracovali niekoľko dobrých šancí. Gól však nepriniesli a keďže sa nepresadili ani hostia, úvodné dejstvo sa skončilo bez gólov.

V druhom bola hra už vyrovnanejšia, no hráči Miškovca boli šikovnejší vo finálnej fáze a vďaka tomu sa dostali do dvojgólového vedenia. Najprv sa v 29. minúte presadil v presilovej hre Vandane a o necelé dve minúty neskôr zvýšil na 2:0 Kiss. V závere tretiny si zahrali v početnej výhode aj hostia, ale skórovať sa im nepodarilo.

V tretej tretine si domáci hokejisti strážili náskok, hrali zo zabezpečenej defenzívy a súpera sa snažili držať súpera ďaleko od svoje bránky. V 55. minúte navyše pridal tretí gól Vas a definitívne rozhodol o triumfe domácich.

DVTK Jégesmedvék Miškovec – MHK 32 Liptovský Mikuláš 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Góly: 29. Vandane (Vas, Reszegh), 30. Kiss (Vandane, Ritó), 55. Vas (Reszegh, Dudás). Rozhodovali: Korba, Müllner – J. Konc ml., Smrek, vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 1091 divákov.

DVTK Jégesmedvék Miškovec: Rajna – Dudás, Ross, Vandane, Göz, Láda, Kiss, Farkas – Rodman, Vas, Reszegh – Magosi, Galanisz, Beach – Beauviller, Harrison, Miskolczi – P. Kiss, Ritó, Vojtkó
MHK 32 Liptovský Mikuláš: Zalivin – Stehlík, Kurali, Smutný, Cebák, Petran, Droppa, Burzík, Nemec – Lavrovs, Ozolinš, Kriška – J. Sukeľ, Oško, Piatka – Nechaj, Ro. Huna, Ru. Huna – Lištiak, Uhrík, Kalousek


Tabuľka hokejovej Tipsport Ligy

Nadstavbová časť

Skupina o 1.-6. miesto

1. Banská Bystrica 55 32 6 4 9 4 0 180:109 120
2. Slovan Bratislava 55 29 6 2 13 4 1 191:118 108
3. Košice 55 28 2 7 14 3 1 163:114 106
4. Poprad 55 28 5 0 17 2 3 170:131 99
5. Trenčín 55 26 4 1 19 2 3 167:139 93
6. Zvolen 55 29 0 0 22 4 0 186:152 91

Skupina o 7.-12. miesto

7. Michalovce 55 20 4 1 22 6 2 152:157 78
8. Nitra 55 21 2 1 23 7 1 149:157 77
9. Miškovec 55 20 4 3 25 0 3 148:158 77
10. Budapešť 55 18 2 0 30 5 0 158:201 63
11. Nové Zámky 55 13 4 2 28 6 2 143:188 59
12. Detva 55 16 3 0 34 1 1 131:206 56
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport Liga