Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolaps v poslednej štvrtine. Favoritky z Maďarska vyškolili slovenské basketbalistky

Slovenské basketbalistky vstúpili do majstrovstiev Európy prehrou. V úvodnom stretnutí prehrali s Maďarskom 67:89. Ešte na začiatku záverečnej štvrtiny bol pritom nerozhodný stav 55:55, no záver zverenkám trénera Juraja Suju absolútne nevyšiel.

15.06.2023 14:02 , aktualizované: 15:19
Slovinsko Ľubľana SR Basketbal Ženy ME Skupina D Foto: ,
Na snímke zľava Barbora Wrzesiňská (Slovensko) a Veronika Kanyasiová (Maďarsko) bojujú o loptu počas Slovensko - Maďarsko.
debata (1)

V piatok Slovenky o 20.45 h čaká stretnutie s obhajcom titulu Srbskom, štvrtým účastníkom skupiny je Turecko.

Prvý polčas vyhrali Maďarky o osem bodov, no ešte na začiatku záverečnej štvrtiny bolo skóre vyrovnané 55:55. V ďalšom priebehu však už jednoznačne dominovali Maďarky.

Tarkovič Čítajte viac Slovenky všetci odpisujú. Môže nám to vyhovovať, vraví dcéra slávneho otca

Zverenky trénera Juraja Suju prehrali štvrtú časť hry napokon až o 20 bodov – 14:34. Ich najlepšou strelkyňou bola Nikola Dudášová s 15 bodmi.

Slovenky tak zaznamenali s týmto súperom piatu prehru v rade na ME, respektíve v kvalifikácii. Z historického hľadiska majú proti Maďarsku bilanciu 5 výhier a 9 prehier.

ME 2023 basketba­listiek v Slovinsku a Izraeli
D-skupina (Ľubľana/Slov.) – štvrtok 15. júna:
SLOVENSKO – Maďarsko 67:89 (32:40)
zostava a body SR: Moravčíková 9, Jakubcová 8, Wrzesiňská 7, Páleníková 6, Buknová 2 (Dudášová 15, Orozsová 9, Mištinová 6, Stašová 5, Sedláková 0). Najviac bodov Maďarska: Kissová 22, Dubeiová 17, Goreeová 16
TH: 23/16 – 20/16, Fauly: 25 – 23, Trojky: 5 – 9, Rozhodovali: Vulič (Chor.), Jacobs (Bel.), Tomičová (Chor.), štvrtiny: 12:16, 20:24, 21:15, 14:34

Moravčíková otvorila bodovo dianie v zápase a celkovo v Ľubľane. Od úvodu to bol defenzívnejšie ladené stretnutie, najmä slovenská obrana a kontrola doskakovania bola dôležitá k zisku vedenia. Keď sa k tomu pridala kolektívna hra, tak najväčším problémom bola produktivita maďarskej pivotky Kissovej.

V neskoršej fáze prvej štvrtiny však začali pribúdať chyby v útočnej fáze, ktoré súper z protiútokov nekompromisne trestal. Slovensko prišlo o vedenie po 8-bodovej šnúre Maďarska a napokon prehralo úvodnú 10-minútovku 12:16.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Podkošové krásky spod Tatier. Nejde o finalistky miss, ale o dvanásť reprezentantiek Slovenska

Druhá časť sa nezačala pre slovenský tím ideálne, Maďarky začali dávať body aj z väčších vzdialeností a preto v 5. minúte bolo manko prvýkrát dvojciferné – 19:29. Za Slovenky sa snažila zvrátiť negatívny vývoj stretnutia najmä dvojica Páleníková a Dudášová, čo sa úspešne chvíľkovo darilo. Lenže potom sa súper vrátil k svojej hre a polčas vyhral o osem bodov.

Začiatok druhého sa niesol v znamení nedisciplinovanosti slovenských hráčok a rozdávania príležitostí Maďarsku na ľahké body. Začala sa prejavovať aj herná kvalita a výšková prevaha, tím trénera Juraja Suju však nezabalil boj o víťazstvo.

basket ME koláž Čítajte viac Podkošové fešandy sa chystajú na boj o medaily z ME. Slovenky patria medzi najkrajšie

Viac sa začal tlačiť do podkošového priestoru a lepšie čítať hru súpera, čo mu krok po kroku prinieslo sťahovanie manka. V jednej chvíli bol rozdiel v podobe jediného koša – 49:51. Zrazu to bol obrovský boj v každom útoku, Mištinová upravila tesne pred klaksónom na 53:55 pred poslednou štvrtinou.

Hneď jej v úvode Jakubcová vyrovnala stav stretnutia a súboj o prvé dva body v "déčku“ bol úplne otvorený. Maďarky nespanikárili a úsekom 19:1 potom definitívne zlomili zápas na svoju stranu. Herný koncept Slovenska sa úplne rozsypal a v závere neprišiel žiadny impulz na zdramatizovani­e duelu.

hlasy po zápase:
Juraj Suja, tréner Slovenska: „Mrzí ma, ako sme stratili a rýchlo prišli o zápas. V prvom polčase sme boli vlažnejší, mali sme veľa ľahkých strát a súper dal ľahké body. V tretej štvrtine sme sa tomu vyvarovali, mali sme len dve straty a Maďarky nemali žiadne rýchle body. Zápas sme dorovnali a hrali fajn. Potom za stavu 55:55 sme mali dva trestné hody, ktoré sme nepremenili a následne z protiútoku trojka. Nedali sme zle vybranú streľbu, dostali sme ďalší kôš, bolo to o 5 bodov a brali sme time out. Nedokázali sme sa vrátiť, mrzí ma to, že sme v priebehu dvoch minút prišli o zápas.“
Sabína Oroszová, hráčka Slovenska: „Tri štvrtiny dobré, jedna štvrtina nie až taká dobrá. Myslím si, že tam prišla mierna nekoncentrovanosť. Podľa mňa sme sa trochu poplašili a neuvedomili sme si, že tam máme ešte celú štvrtinu, aby sme si zápas zobrali do rúk. Chceli sme to ako keby rozhodnúť v prvej minúte. Robili sme straty, robili sme chyby a myslím si, že Maďarky to vtedy využili.“
Ivana Jakubcová, hráčka Slovenska: „Myslím si, že teraz nás to všetkých veľmi mrzí. Musíme to prekusnúť, máme pred sebou ďalšie zápasy. Jasné, že sme chceli, aby stretnutie dopadlo úplne inak. Maďarky si to zaslúžili, musíme im pogratulovať. Treba sa poučiť z toho množstva chýb, ktoré sme urobili, rýchlo to zahodiť za hlavu a ísť ďalej v piatok.“

Reprezentantky Slovenska na ME v basketbale Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Na slovenské basketbalistky je parádny pohľad...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské basketbalistky #ME v basketbale žien 2023