Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemohol som konať proti svojmu presvedčeniu, vraví Svitek

Košické basketbalistky priviedol k výbornej bilancii deväť víťazstiev a päť prehier v skupinovej časti euroligy. V prvom stretnutí play-off jeho zverenky prekvapili vysokého favorita UMMC Jekaterinburg a na jeho pôde takmer vyhrali. Po následnej domácej prehre a vypadnutí zo súťaže Štefan Svitek na lavičke Good Angels Košice skončil.

28.02.2012 10:40
Štefan Svitek Foto:
Štefan Svitek.
debata (1)

„Možno to mnohí nebudú považovať za správne rozhodnutie a určite nebolo ani jednoduché, pretože Štefan Svitek počas svojho takmer sedemročného pôsobenia dokázal zdvihnúť nielen kvalitu celého tímu, ale aj jednotlivých hráčok na vysokú úroveň. Momentálne nás však rozdeľuje veľká komunikačná bariéra a strata vzájomnej dôvery,“ uviedol generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský v oficiálnom vyhlásení.

Vzťahy medzi trénerom a manažérom sa pokazili po poslednom domácom súboji v základnej časti proti Montpellieru. „Vzhľadom na vývoj súťaže a fakt, že sme nechceli hrať v play-off proti Jekaterinburgu, sme v zápase proti Montpellieru mali vyhrať len o 4 body. Tréner to vedel, dostal jasný pokyn, no rozhodol sa inak,“ priblížil situáciu Jendrichovský. Košičanky zvíťazili nad francúzskym tímom 70:61.

Odvolaný kouč sa žiadosti vedenia nedokázal prispôsobiť. „Úlohou trénera je pripraviť družstvo na zápas a nie špekulovať, ako by sa dala situácia zmanipulovať. Nemohol som konať proti môjmu presvedčeniu, športovej morálke a tomu, ako ma vychovali. O výsledku sa má vždy rozhodnúť iba na palubovke, nie za počítačom. Nie som si vedomý, že by som urobil chybu,“ tvrdí Svitek.

Štyridsaťpäťročný bývalý reprezentačný pivot si nevie predstaviť, aké pokyny mal hráčkam udeľovať v poslednej štvrtine, keď nad Montpellierom viedli už o pätnásť bodov. „Mal som od nich vyžadovať, aby duel vypustili? To by som nedokázal. Ak by sme mali dvadsať sekúnd pred koncom loptu a viedli o štyri body, tak dievčatám poviem, aby už nevystrelili, ale viesť takýmto spôsobom celý zápas, to nie. Nebolo by to voči hráčkam fér,“ vysvetľuje Svitek.

Po súboji proti Montpellieru prestali obe strany vzájomne komunikovať. „Hovorili sme spolu tesne po stretnutí a odvtedy už nie. Až včera sme spolu sedeli a dohodli sme sa mojom odchode. Verím, že všetko prebehne korektne. Podali sme si ruky a uvidíme, možno sa ešte do klubu niekedy v budúcnosti vrátim,“ dodal Svitek, ktorý v lete prevezme maďarskú ženskú reprezentáciu.

Napriek trpkému koncu a predčasnému rozchodu nebude na pôsobenie v Košiciach spomínať v zlom. „Prežil som v klube vynikajúcich sedem rokov. Dosiahli sme na maximálne méty, ktoré boli v našich možnostiach. Práve tu som dostal príležitosť pracovať so ženským kolektívom, za čo som vedeniu vďačný. Želám klubu i hráčkam, aby sa im aj naďalej darilo a dosahovali rovnako dobré výsledky,“ poznamenal Svitek.

Košičanky do konca sezóny povedie doterajší Svitekov asistent Maroš Kováčik. Ten by mal aj naďalej pracovať i s tímom do 20 rokov, ktorý figuruje v extralige pod názvom Dannax Sport.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba