Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Elvis a Beatles spolu. Tím snov je v sieni slávy

Predvádzali basketbal z inej galaxie. Na olympijských hrách v Barcelone 1992 sa po prvý raz predstavili profesionáli z NBA a očarili svet. Americký Tím snov zložený z dvanástich superhviezd nemal rovnocenného súpera.

14.08.2010 14:27
Dream team 1992 Foto:
debata (1)

,,Ak môžem povedať, že basketbal prežil v posledných rokoch explóziu, tak Barcelona bola pre nás atómovou bombou," zhodnotil význam olympijského turnaja 1992 súčasný tréner americkej basketbalovej reprezentácie Mike Krzyzewski.
Tucet hráčov najslávnejšieho tímu na svete sa v piatok dočkal ďalšieho ocenenia. Uviedli ho do basketbalovej Siene slávy v americkom Springfielde.

Vznik Dream Teamu mal veľmi prozaický dôvod. Výber USA bez hráčov NBA sklamal na OH 1988 v Soule, kde skončil až tretí. Neúspech výrazne zasiahol sebavedomie basketbalovej veľmoci. Vhod jej padlo predovšetkým rozhodnutie Medzinárodnej basketbalovej federácie, ktorá v roku 1989 umožnila štartovať na olympijských hrách aj profesionálom.
Americká basketbalová federácia a vedenie NBA nezaváhali. Rok pred barcelonskou olympiádou poskladali hviezdny tím. Jeho základ vytvorila desiatka Larry Bird, Charles Barkley, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Michael Jordan, Scottie Pippen, Karl Malone, John Stockton, Chris Mullin, David Robinson a na jar 1992 doplnili túto zostavu Christianom Laettnerom, jediný zástupcom z univerzitnej súťaže NCAA, a Earvinom „Magicom“ Johnsonom.

,,NBA vtedy dala prvý raz dokopy všetky najväčšie hviezdy. Bolo to niečo neobyčajné. Keď som bol malý chlapec, vždy som sledoval olympijské hry a premýšľal, aké to môže byť zúčastniť sa na nich," zaspomínal si pred uvedením do Siene slávy Larry Bird. ,,Bolo to, akoby ste dali dokopy Elvisa a Beatles. Cestovanie s Dream Teamom bolo ako turné s dvanástimi rockovými hviezdami. S ničím iným sa to asi nedá porovnať," skonštatoval vo svojich spomienkach tréner družstva Chuck Daly.

Zostavenie výberu prinieslo diskusiu o jednotlivých menách v tíme i hráčoch, ktorí sa doň nedostali. Nik však nepochyboval, že dvanásť vyvolených vráti USA späť na basketbalový trón. Najväčšiu polemiku vyvolala nominácia Johnsona, ktorý pred začiatkom sezóny 1991/92 oznámil, že má v krvi vírus HIV. Vo februári sa zúčastnil na tradičnom Zápase hviezd NBA, no jeho návrat na palubovky prijímali viacerí hráči s nevôľou. Báli sa, že sa od neho nakazia. Na olympiáde sa spolu s odvekým rivalom Birdom delili o pozíciu kapitána, no na ihrisku trávil menej času ako bol zvyknutý. Obmedzovali ho totiž problémy s kolenom.

Americkou kvalifikáciou prešlo mužstvo bez najmenších problémov. Po víťazstve 136:57 nad Kubou tréner súpera Miguel Calderon Gomez len sucho skonštatoval: ,,Nemôžete prstami zakryť slnko." Aj v Barcelone Američania dominovali a ničili jedného súpera za druhým. Hneď v prvom súboji zdolali Angolu o 68 bodov a ani v jednom stretnutí neklesol rozdiel vo výslednom skóre pod 30 bodov. Nastrieľali v priemere 117,3 bodu na zápas, čím vytvorili olympijský rekord.
Vo finále zdolali Američania Chorvátov 117:85 a tréner zdolaného finalistu Petar Skansi už vtedy naznačil cestu, akou raz môžu európske tímy zdolať Američanov: ,,Kto chce nad nimi zvíťaziť, musí hrať dlhší čas v NBA. Dúfam, že sa o pätnásť-dvadsať rokov nájde nejaké družstvo, ktoré premôže aj hviezdy NBA."

Američania nebývali počas hier v olympijskej dedine ako ostatné tímy, ale v komfortnom päťhviezdičkovom hoteli. Nešlo len o pohodlie a bezpečnosť hráčov, ale o nevyhnutnosť. Ruch okolo Tímu snov bol neutíchajúci. O podpisy a spoločné fotky nemali záujem len fanúšikovia, ale aj súperi z paluboviek.
O obrovskej sile Dream Teamu svedčia aj slová jedného z asistentov Lennyho Wilkinsa. Ten spomína, že najnapínavejšie súboje zažil počas vzájomných tréningových súbojov Jordanovho a Johnsonovho tímu: ,,To boli zápasy snov pre basketbalových labužníkov. Súboje boli tak kvalitné, že som videl Chucka Dalyho takmer sa usmievať. Všetci sa navzájom hecovali a bojovali, akoby šlo o najdôležitejší zápas.„
Barcelonsky turnaj výrazne zvýšil celosvetový záujem o basketbal. V tom čase pôsobili v NBA takmer výlučne americkí basketbalisti. Postupne sa však v profilige začali etablovať aj Európania, ktorí dnes už tvoria významnú časť basketbalovej smotánky. ,,V roku 1992 šiel televízny prenos zo zápasov NBA do 80 krajín sveta, dnes je ich 215,“ poznamenal komisár profiligy David Stern.

Výsledky Dream Teamu na OH 1992 v Barcelone

Skupina
USA – Angola 116:48
USA – Brazília 127:83
USA – Chorvátsko 103:70
USA – Španielsko 122:81
USA – Nemecko 111:68

Štvrťfinále
USA – Portoriko 115:77

Semifinále
USA – Litva 127:76

Finále
USA – Chorvátsko 117:85

1 debata chyba