Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odmietol očkovanie, teraz pobúril židovskú komunitu. Rebela NBA suspendovali

Americký basketbalový klub Brooklyn Nets zo zámorskej NBA suspendoval svojho hviezdneho rozohrávača Kyrieho Irvinga najmenej na päť zápasov bez platu za to, že jednoznačne neodsúdil antisemitizmus.

05.11.2022 10:03
Kyrie Irving Foto: ,
Kyrie Irving.
debata (6)

Tridsaťročný rodák z austrálskeho Melbourne v minulom týždni pobúril verejnosť a najmä členov židovskej komunity, keď na svojom twitteri zdieľal odkaz na dokument s názvom Hebrews to Negroes: Wake Up Black America, ktorý má antisemitský podtón.

Klub z New Yorku vo svojom stanovisku uviedol, že Irving „momentálne nie je spôsobilý na to, aby sa spájal s Brooklynom Nets“.

Suspendácia bude vraj trvať dovtedy, kým hráč „nenapraví škody, ktoré spôsobil svojím správaním“.

Všadeprítomný luxus. Ako bývajú slávni športovci? Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Ruská hviezda Maria Šarapovová si užíva...

Irving v stredu prijal zodpovednosť za to, že propagoval kontroverzný film a venoval 500-tisíc USD na podporu hnutí bojujúcich proti všetkým formám nenávisti a diskriminácie.

S médiami však o tom nechcel hovoriť a priamo sa neospravedlnil, čo od neho požadoval aj komisár NBA Adam Silver.

"Sme zhrození z toho, že Kyrie odmietol jednoznačne povedať, že nemá protižidovské názory a nepriznal, že v spomenutom filme sú nenávistné prejavy. Nebola to jeho prvá príležitosť a opäť zlyhal.

Je veľmi znepokojujúce, že neodsúdil antisemitizmus, keď mal na to možnosť. Je to v rozpore s hodnotami našej organizácie a takéto správanie je škodlivé pre tím," vyhlásil klub Brooklyn Nets.

Kyrie Irving Čítajte aj Brooklyn čelí kritike, povolal nezaočkovaného Irvinga. Má to však háčik

Ten v lete neponúkol šampiónovi NBA z roku 2016 predĺženie spolupráce, a tak mu po sezóne 2022/2023 vyprší platný kontrakt.

V minulom ročníku musel vynechať domáce zápasy, lebo sa nechcel dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Irving sa vo štvrtok napokon ospravedlnil na svojom instagrame.

"Hlboko sa ospravedlňujem všetkým židovským rodinám a komunitám, ktorých sa dotkol môj príspevok.

Veľmi ma mrzí, že som vás ranil. Spočiatku som emotívne reagoval na nepodložené obvinenia z antisemitizmu voči mojej osobe namiesto toho, aby som sa sústredil na zmiernenie bolesti mojich židovských bratov a sestier, ktorým ublížili nenávistné prejavy v dokumente," napísal majster sveta z roku 2014 a olympijský víťaz z roku 2016 s reprezen­táciou USA.

Športovkyne s najväčšími príjmami od sponzorov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Ashleigh Bartyová - Austrália, tenis
2,5...

Dôveru stratil aj u sponzorov

S Irvingom prerušila spoluprácu aj americká spoločnosť Nike. Obuvnícky gigant oznámil, že ukončí svoj vzťah s Irvingom, s ktorým podpísal zmluvu v roku 2011. Vďaka podpore firmy zarobil americký basketbalista ročne 11 miliónov dolárov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Kyrie Irving