Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biden to nenechá tak. Prijal manželku odsúdenej basketbalistky, na ťahu sú Rusi

Americký prezident Joe Biden v piatok prijal v Bielom dome vo Washingtone manželku americkej basketbalistky Brittney Grinerovej, ktorú v auguste tohto roka odsúdili v Rusku na deväť rokov väzenia za pašovanie a prechovávanie drog.

18.09.2022 11:56
Brittney Grinerová Foto: ,
Brittney Grinerová na snímke z augusta.
debata (33)

Hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady John Kirby ešte pred stretnutím Bidena a Cherelle Grinerovej povedal, že rokovania medzi USA a Ruskom o prípadnom prepustení 31-ročnej pivotky sa zatiaľ nikam nepohli.

Biden prijal okrem Grinerovej na osobitnom stretnutí hráčsku agentku jej manželky Lindsay Colasovú a Elizabeth Whelanovú, sestru Paula Whelana, ktorý si v Rusku odpykáva 16-ročný trest za špionáž.

Brittney Grinerová Čítajte aj Potkany či AIDS. Skončí Grinerová na mieste, ktoré prirovnávajú ku gulagu?

"Prezident sa rodinám zaviazal, že použije všetky dostupné prostriedky, aby doviedol Brittney a Paula domov. Cherelle aj Elizabeth sa opýtal, ako ony a ich blízki zvládajú toto náročné obdobie.

Rád využil príležitosť lepšie ich spoznať a uvedomil si, že každá minúta je pre nich dlhá," uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierrová.

"Bolo mi cťou hovoriť s ním priamo o Brittney tak ako ju poznáme a milujeme a poďakovať sa mu za snahu o jej prepustenie. Odpočítavala som každú minútu za ostatných sedem mesiacov bez nej.

Teším sa na deň, keď sa moja manželka vráti domov," povedala Cherelle Grinerová po osobnom rozhovore s Bidenom.

626922574 Čítajte aj Uväznenej basketbalistke má pomôcť búrlivák. Rodman ide do Ruska

U dvojnásobnej olympijskej šampiónky Brittney Grinerovej vo februári našli v batožine po prílete do krajiny zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Okrem nepodmienečného trestu odňatia slobody dostala aj pokutu vo výške milión rubľov. Voči trestu sa odvolala.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa už rozprával s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom o možnej výmene väzňov medzi USA a Ruskom.

Športoví hriešnici chodili do basy za kadečo Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bob Hewitt, austrálsky tenista, ktorý neskôr...

Grinerovú s Whelanom chcú Američania vymeniť za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta. Podľa Kirbyho Rusi zatiaľ nereagovali na najnovšiu ponuku zo strany Američanov, ktorá je údajne seriózna a výhodná pre obe strany.

„Prezident to nenechá tak. Verí, že on aj jeho tím budú na tom naďalej pracovať čo najtvrdšie,“ skonštatoval Kirby.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Brittney Grinerová