Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potkany či AIDS. Skončí Grinerová na mieste, ktoré prirovnávajú ku gulagu?

Ak neuspeje s odvolaním, vo väzení si odsedí deväť rokov. Americkej basketbalovej hviezde Brittney Grinerovej hrozí, že skončí v ruskej trestaneckej kolónii prirovnávanej k systému gulagov v Sovietskom zväze.

20.08.2022 15:33
Brittney Grinerová Foto: ,
Brittney Grinerová s fotografiou zo Zápasu hviezd na súde v Moskve.
debata (11)

Šampiónka WNBA by sa podľa Business Insider mohla dostať do jednej z 35 ženských väzníc v Rusku, o ktorých sa hovorí, že v nich odsúdené žijú medzi potkanmi a chorobami ako COVID-19, AIDS a tuberkulóza.

Objavili sa aj správy využívaní väzenkýň na prácu v otrockých podmienkach v prospech vedenia kolónie.

Rusko Basketbal Grinerová právnici odvolanie Čítajte aj Grinerová sa odvolala. Výmena väzňov? Moskva upozorňuje Washington

Do médií sa v roku 2013 dostal príbeh Nadeždy Tolokonnikovovej, členky skupiny Pussy Riot a politickej aktivistky, ktorá strávila vyše roka v trestaneckej kolónii v Mordvianskej republike na východe Sibíri.

Podľa nej boli trestanci zneužívaní na otrockú prácu, dostávali pokazené jedlo či im bola odmietaná lekárska starostlivosť. Tvrdila napríklad, že ženy boli nútené pracovať 17 hodín denne a mali jeden voľný deň každých osem týždňov.

„Rusko je postavené na modeli trestaneckej kolónie, a to je dôvod, prečo je také dôležité tieto kolónie zmeniť, aby sme zmenili Rusko. Sú tvárou krajiny," uviedla vtedy.

„Ľudia tam boli vraždení morálne aj fyzicky,“ dodala na margo väzenia, kde strávila väčšiu časť svojho trestu.

USA Basketbal WNBA Grinerová solidarita Čítajte aj Obráti sa Grinerová na Putina? Prepusťte ju, vyzýva aj ruská športovkyňa

Údajnú otrockú prácu a porušenie práv odsúdených vtedy videoarchívy nepotvrdili.

Iná väzenkyňa v roku 2019 Rádio Slobodná Európa prezradila, že vo väzení žili myši aj potkany: „Predtým, ako ste vošli do kúpeľne, museli ste zaklopať na špeciálne tyče. Aby sa potkany rozpŕchli.“

Grinerovú začiatkom augusta súd v Chimki uznal vinnou z pašovania a držby značného množstva narkotík. Sudkyňa Anna Sotnikovová jej nariadila okrem trestu zaplatiť aj pokutu vo výške jeden milión rubľov (cca 16 000 eur).

Športoví hriešnici chodili do basy za kadečo Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bob Hewitt, austrálsky tenista, ktorý neskôr...

Víťazku WNBA a dvojnásobnú olympijskú víťazku zadržali vo februári na moskovskom letisku Šeremetievo, keď jej v batožine našli náplne s konopným olejom. V Rusku hrala už niekoľko rokov mimo sezóny WNBA v klube UMMC Jekaterinburg.

Priznala, že náplne mala, ale uviedla, že nemala žiadny zločinný úmysel a tvrdila, že ich prítomnosť bola spôsobená unáhleným balením.

Verdikt vyvolal značnú vlnu nevôle v USA, odsúdili ho prezident Joe Biden ako aj komisári WNBA a NBA Cathy Engelbertová a Adam Silver.

športovci Čítajte viac Do väzenia šli i Slováci. Toto sú známe prípady športových delikventov
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brittney Grinerová