Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grinerová sa odvolala. Výmena väzňov? Moskva upozorňuje Washington

Americká basketbalistka Brittney Grinerová sa v pondelok prostredníctvom svojich právnych zástupcov odvolala voči nepodmienečnému trestu odňatia slobody na deväť rokov za pašovanie a prechovávanie drog, ktorý jej v Moskve vymerali 4. augusta.

15.08.2022 19:16
Rusko Basketbal Grinerová právnici odvolanie Foto: ,
Brittney Grinerová pozerá cez mreže počas vyslovenia rozsudku na súde v meste Chimki neďaleko Moskvy.
debata

Právnička niekdajšej hviezdy zámorskej WNBA Maria Blagovolinová potvrdila podanie odvolania ruským médiám, ale podrobnosti neprezradila.

U 31-ročnej dvojnásobnej olympijskej šampiónky vo februári našli v batožine po prílete do krajiny zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Okrem nepodmienečného trestu odňatia slobody dostala aj pokutu vo výške milión rubľov, čo je v prepočte približne 16 700 USD alebo 16 400 eur. Športovkyňa mala 10 dní na to, aby podala odvolanie.

Športoví hriešnici chodili do basy za kadečo Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bob Hewitt, austrálsky tenista, ktorý neskôr...

Hrozilo jej až desať rokov za mrežami, napokon dostala trest na deväť rokov. Podľa zástupcov športovkyne ide o mimoriadne tvrdý trest, keďže väčšina Rusov pri držaní malého množstva drog dostáva tresty nanajvýš na päť rokov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa už rozprával s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom o možnej výmene väzňov medzi USA a Ruskom.

Spolu s Grinerovou by mohli Rusi prepustiť aj Paula Whelana odsúdeného za špionáž výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta.

USA Basketbal WNBA Grinerová solidarita Čítajte viac Obráti sa Grinerová na Putina? Prepusťte ju, vyzýva aj ruská športovkyňa

Popredný ruský diplomat Alexander Darčijov pracujúci pre ruské ministerstvo zahraničných vecí v Severnej Amerike v nedeľu potvrdil, že rokovania o výmene prebiehajú.

Už predtým Kremeľ varoval Washington, aby sa neriadil politikou grandióznosti a „búrlivých verejných poznámok“, ale naliehal na tichú diplomaciu prostredníctvom zavedených kanálov.

711963018 Čítajte viac Nemilosrdný ruský súd. Grinerovú odsúdili, ostrá kritika od Bidena

"O tejto citlivej záležitosti, výmene odsúdených ruských a amerických občanov, sa diskutuje prostredníctvom komunikačných kanálov, ktoré určili prezidenti oboch krajín.

Hovorí sa aj o konkrétnych väzňoch. Ruská strana má už dlhšie záujem o prepustenie Viktora Bouta. Podrobnosti sa zatiaľ nezverejňujú, aby sa tým nikomu neublížilo," vysvetlil Darčijov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brittney Grinerová