Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tím snov žiaril bez Sovietov. Aj vďaka tvrdej muzike

Radosť z bronzu, ktorý pre nich znamenal zlato. Hrdosť z vlajky, ktorú mohli ukázať prvýkrát po 50 rokoch sovietskej okupácie. To všetko v bizarných batikovaných tričkách s lebkou od ich hudobných sponzorov z USA.

13.08.2022 07:30
Litva 1992 Foto:
Bronzový tím Litvy na OH 1992 v Barcelone.
debata (4)

Podkošový boj na barcelonskej olympiáde 1992, podľa mnohých najlepší basketbalový turnaj všetkých čias, oslavuje 30. výročie.

Suverénne ho ovládol americký Dream Team – mužstvo snov poskladané z hviezd zámorskej NBA.

Pre mnohých však neboli ústrednými postavami slávne mená ako Michael Jordan, Magic Johnson či Larry Bird.

Bill Russell. Čítajte viac Zomrel jeden z najúspešnejších v histórii. V zámorí vybojoval 11 titulov

V Barcelone totiž štartovalo aj mužstvo, ktoré malo vlastný sen – ukázať svetu, že nie Rusi, ale že Litovčania boli a sú najlepší hráči v Sovietskom zväze.

Basketbal je sloboda

Basketbal je v malom pobaltskom štáte náboženstvom. Litovčania žijú a dýchajú súbojmi pod deravými košmi.

Či už sa hrá súťažný zápas alebo priateľské zápolenie amatérov, vždy je prítomných množstvo fanúšikov odetých v žlto-zeleno-červenej kombinácii.

Nikola Jokič Čítajte viac Zarobiť milióny a z Ameriky preč. Jokič už kolu nepije

"Náš národný šport bol vždy tým, čo nás držalo pokope. Sovieti nás okupovali 50 rokov, dlhšie ako hociktorú inú krajinu z východného bloku. Zakazovali nám rozprávať naším jazykom, nemohli sme vyznávať náboženstvo.

Basketbal bol spôsob, ako vyjadriť nezávislosť v ťažkých časoch sovietskeho diktátu," píše športový historik Ričardas Huvelis.

Podobné to bolo aj na olympiáde v Soule 1988. Sovieti v semifinále zdolali USA, čo komunistický aparát označil za jedno z najväčších víťazstiev v olympijskej histórii. Ani neskoršie zlato ho nepotešilo tak, ako triumf nad nenávideným rivalom.

Tým, že v mužstve boli iba traja Rusi, sa už pohlavári v Moskve verejne nechválili. Okrem dvoch Ukrajincov, Estónca a Lotyša tvorili väčšinu tímu Litovčania na čele s hviezdou dvojicou Arvydas Sabonis, Šarunas Marčiulionis.

Arvydas Sabonis patril medzi najväčšie litovské... Foto: JEFF HAYNES / AFP / Profimedia
68509863 Sabonis Arvydas Sabonis patril medzi najväčšie litovské hviezdy.

„Zo zlata sme mali radosť, ale skôr takú potláčanú. Nemohli sme totiž oslavovať v národných farbách, vypočuť si vlastnú hymnu. Našťastie, situácia sa krátko po tom zmenila,“ spomína Sabonis, svojho času jeden z najlepších pivotov planéty.

V roku 1990 sa Litva dočkala. Vyhlásila nezávislosť od Sovietskeho zväzu a odštartovala exodus menších krajín, ktoré sa začali odpájať od silného vazala.

O rok neskôr sa Litovčania tešili opäť, keď ich federácia dostala pozvánku zúčastniť sa na basketbalovom turnaji v Barcelone.

Pomoc od rockerov

Lenže v trojmiliónovej krajine, ktorá bola dlho závislá na Sovietoch a po vyhlásení nezávislosti potrebovala financie na iné záležitosti ako šport, chýbali peniaze.

Litovskí basketbalisti sa však nechceli vzdať šance štartovať prvýkrát pod piatimi kruhmi s vlastnou vlajkou a zobrali situáciu do vlastných rúk.

Tím Litvy na OH 1992

Valdemaras Chomičius, Alvydas Pazdrazdis, Arunas Visockas, Darius Dimavičius, Romanas Brazdauskis, Gintaras Krapikas, Rimas Kurtinaitis, Arvydas Sabonis, Arturas Karnišovas, Šarunas Marčiulionis, Gintaras Einikis, Sergejus Jovaiša

Marčiulionis v tom čase hrával druhý rok v NBA a za krátky čas si urobil skvelé meno. V Golden State, kde obliekal dres Warriors, sa rýchlo stal obľúbencom fanúšikov.

Keď prišiel s nápadom na verejnú zbierku v prospech národného tímu, kalifornský klub mu ochotne pomohol. O Marčiulionisovej aktivite sa dozvedeli aj lídri rockovej skupiny Grateful Dead.

Bob Weir a Phil Lesh neboli len hudobníkmi, ale aj bojovníkmi za slobodu a predovšetkým veľkými basketbalovými fanúšikmi.

Slovo dalo slovo a vlasatí rockeri zaplatili Litovčanom predolympijský prípravný kemp i cestovné náklady do Katalánska.

Šarunas Marčiulionis počas prijatia do... Foto: Jim Rogash / Getty images / Profimedia
Šarūnas Marčiulionis Šarunas Marčiulionis počas prijatia do basketbalovej Siene slávy v Springfielde.

„Neboli to horibilné peniaze, možno by sme ich zohnali aj inak. Ale išlo o úžasné gesto, ktoré nás ešte viac povzbudilo,“ vravel po rokoch Marčiulionis.

Litva prehrala v Barcelone len dva zápasy – v skupine proti Spoločenstvu nezávislých štátov a v semifinále proti suverénovi z USA. V boji o bronz Sabonis a spol. vrátili Rusom prehru zo skupiny a získali prvý cenný kov v ére samostatnosti.

Keď sa postavili na stupeň víťazov, pramenila z nich číra radosť a nadšenie. Ikonický moment umocňovali ich pestrofarebné batikované súpravy s motívom lebky ako poďakovanie ich „sponzorom“ z Grateful Dead.

Litovčania zopakovali bronzový úspech aj o štyri roky neskôr v Atlante. Tam však finančnú pomoc už nepotrebovali.

Po oslobodení spod sovietskeho zovretia sa rozutekali do špičkových klubov v zámorí i Európe. Dosahovali skvelé výsledky, federácii pomohli zohnať silných sponzorov, z čoho v konečnom dôsledku profitovala aj litovská basketbalová mládež.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #basketbal #Litva #dream team #OH 1992