Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grinerová prvýkrát vypovedala pred súdom. Američania oslovia Lavrova

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že plánuje hovoriť s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom o prepustení basketbalistky Brittney Grinerovej a Paula Whelana z ruského väzenia.

28.07.2022 16:23
Brittney Grinerová Foto: ,
Brittney Grinerová prichádza na pojednávanie v Moskve.
debata (3)

Detaily neprezradil, ale podľa nemenovaného zdroja oboznámeného so situáciou Američania vymenia svojich dvoch občanov za odsúdeného ruského priekupníka so zbraňami Viktora Buta.

Obe strany budú spolu komunikovať prvýkrát od februára.

"Pred pár týždňami sme predložili rozumný návrh, ktorý by mohol prispieť k ich prepusteniu. Naša vláda o ňom viackrát diskutovala a teraz v tom budem pokračovať ja osobne.

Dúfam, že nás to priblíži k riešeniu. Je dobré s Rusmi priamo hovoriť o našich prioritách, vrátane prepustenia Grinerovej a Whelana, ale aj o tom, čo sa deje vo svete, napríklad o nedostatku potravín a inflácii," povedal Blinken.

Brittney Grinerová Čítajte viac Zadržaná Američanka nemohla hovoriť s manželkou. Na ambasáde nik nebol

Whelana odsúdili v roku 2016 na 16-ročné väzenie za špionáž, Grinerovej hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov za pašovanie a prechovávanie drog.

Grinerová v stredu prvýkrát vypovedala pred súdom na moskovskom predmestí Chimki. Uviedla, že 17. februára po zadržaní na letisku po prílete do krajiny jej nikto nevysvetlil situáciu, v ktorej sa ocitla.

Tlmočník jej vraj nepreložil všetko, a tak sa dohovárala s colníkom pomocou aplikácie v telefóne. Nikto ju nepoučil o jej právach, neposkytol jej právnika a musela tiež podpísať nejaké dokumenty, ktorým nerozumela.

Brittney Grinerová Čítajte viac Rusi opäť predĺžili väzbu americkej hviezde. Vymení ju Biden za priekupníka?

Grinerovej našli v batožine zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety. Na súde sa už skôr priznala k jeho držbe, ale poprela úmysel porušiť zákon.

"Dodnes nechápem, ako sa konopný olej dostal do mojej batožiny. Nechcela som mať pri sebe látku, ktorá je v Rusku zakázaná.

Náhodou sa ocitla v mojej batožine, čo nepopieram, ale nemala som v úmysle nič pašovať," povedala 31-ročná pivotka, ktorej právnička predložila súdu povolenie od lekára na použitie konopných prípravkov proti bolesti.

Brittney Grinerová Čítajte viac Pán prezident, pomôžte mi! Basketbalistka zavretá v Rusku píše Bidenovi

Krátko po zotavení sa z ochorenia COVID-19 absolvovala Grinerová 13-hodinový let z Arizony do Moskvy, aby sa pripojila k ruskému tímu UMMC Jekaterinburg. Hrávala zaň po skončení sezóny v zámorskej WNBA.

„Moja kariéra je celý môj život. Obetovala som jej všetko – svoje telo aj čas s rodinou. Teraz som už pol roka mimo domova,“ uviedla Grinerová v emotívnom svedectve.

Vysvetlila, že vždy dodržiavala pravidlá a snažila sa nesklamať svoj tím.

Súdny proces s dvojnásobnou olympijskou víťazkou sa začal 1. júla a pokračovať bude 2. augusta. V ruskej vyšetrovacej väzbe ju oficiálne môžu držať až do 20. decembra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Antony Blinken #Brittney Grinerová