Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Rusku zakázané, v Arizone nie. Američanka predložila dôkaz na obhajobu

Podľa obhajkyne americkej basketbalistky Brittney Grinerovej má jej klientka odporúčanie od lekára, ktorý jej povolil používať konopné prípravky na zmiernenie bolesti.

16.07.2022 09:35
Brittney Grinerová Foto: ,
Brittney Grinerová s fotografiou zo Zápasu hviezd na súde v Moskve.
debata (16)

Tridsaťjedenročná pivotka čelí na moskovskom súde obvineniam z prechovávania a pašovania drog, lebo jej vo februári našli v batožine po prílete do krajiny zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Právnička Maria Blagovolinová v piatok spomenuté odporúčanie predložila v písomnej forme ako jeden z dôkazov na obhajobu basketbalistky.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerovú podporili aj Rusi. Nech sa to skončí priaznivo, znie z klubu

„Ošetrujúci lekár vydal Grinerovej písomné odporúčanie na použitie konopných prípravkov na zdravotné účely, ktoré schválil aj úrad verejného zdravotníctva v Arizone,“ uviedla právna zástupkyňa Grinerovej na súdnom pojednávaní na moskovskom predmestí Chimki.

Predložila tiež výsledok antidopingového testu, ktorý nepreukázal prítomnosť žiadnej zakázanej látky v tele dvojnásobnej olympijskej víťazky.

Súdny proces s hráčkou Phoenixu Mercury zo zámorskej WNBA bude pokračovať 26. júla. Grinerovú obhajovali pred súdom aj jej spoluhráčky a riaditeľ ruského klubu UMMC Jekaterinburg, v ktorom tiež pôsobila.

Rusko Basketbal Grinerová súd výmena možná Čítajte aj Grinerová priznala vinu z pašovania drog. Rusom vysvetľovala, že bola v zhone

Štvornásobná víťazka Euroligy žien sa na súde priznala k prechovávaniu a pašovaniu drog, ale poprela úmysel spáchať trestný čin. V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov.

„Na základe štvrtkových a piatkových svedectiev je jasné, že pani Grinerová má obrovský rešpekt doma v USA aj tu v Rusku, kde pôsobila sedem rokov, nielen pre jej športové úspechy, ale aj charakter a osobnú integritu,“ povedala na margo zadržanej basketbalistky Elizabeth Roodová, vedúca diplomatka na americkej ambasáde v Moskve.

Americké ministerstvo zahraničných vecí sa s ruskou stranou neúspešne pokúša dohodnúť na výmene Grinerovej za iného väzňa.

Brittney Grinerová. Foto: RICHARD ELLIS / UPI / Profimedia
Brittney Grinerová. Brittney Grinerová.

Obe krajiny majú napäté vzťah, ktoré sa vyostrili koncom februára, keď Rusi s pomocou Bielorusov vojensky napadli Ukrajinu. Bolo to len týždeň po zadržaní Grinerovej.

Podľa ruskej špecialistky na medzinárodné občianske právo Marie Jarmušovej bude Grinerovej výmena možná len v prípade, že ju usvedčia a odsúdia. Potom musí požiadať o prezidentskú milosť.

Jej šance znižuje štatistika, podľa ktorej ruské súdy oslobodia len jedno percento obžalovaných osôb. Navyše, na rozdiel od USA, v Rusku sa môžu oslobodzujúce rozsudky zrušiť.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Brittney Grinerová