Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádzanári majú nového trénera. Kukučku nahradil Španiel

Španiel Fernando Gurich je nový tréner slovenskej reprezentácie hádzanárov.

12.07.2022 11:57
SR Bratislava šport hádzaná reprezentácia muži... Foto: ,
Nový tréner slovenských hádzanárov Fernando Gurich (vľavo) a viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi.
debata

Vo funkcii nahradil Petra Kukučku, ktorého odvolali v marci po neúspechu v kvalifikácii MS 2023.

Gurich, ktorý pôsobí zároveň ako technický riaditeľ Slovenského zväzu hádzanej (SZH), podpísal zmluvu na štyri roky.

"Veľmi ma to prekvapilo. Chcem sa poďakovať za dôveru, ktorú mi dali prezident a viceprezident zväzu.

Je veľká česť trénovať národný tím, využijem svoje skúsenosti a krok po kroku sa budem snažiť zlepšovať tím.

Dostal som obrovskú zodpovednosť a verím svojim schopnostiam," uviedol v utorok pri oficiálnom predstavení v Bratislave 40-ročný kormidelník.

SR Hádzaná ME F Skupina Slovensko Litva KEX Čítajte aj Smolný žreb pre Slovákov. Najťažšia kombinácia, znie z ich tábora

Na Slovensku pôsobí Fernando Gurich Mina už niekoľko rokov, okrem funkcie technického riaditeľa mal na starosti aj mládežnícke reprezentácie.

Cieľom tímu pod novým koučom je podľa viceprezidenta SZH Ernöa Kelecsényho pravidelná účasť na kontinentálnych alebo svetových šampionátoch:

„Pred výberom sme zvážili náš cieľ, ktorým je postup na ME alebo na MS bez voľných kariet alebo iných okolností. Tiež by sme chceli zapojiť mladých hráčov. Máme pred sebou náročné obdobie, no verím, že to zvládneme.“

Slovensko má španielskeho kormidelníka na čele oboch hlavných reprezentácií, vo februári tohto roka prebral národný tím žien Jorge Dueňas.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Predchádzajúci tréner Kukučka viedol národný tím mužov od júna 2019, keď vystriedal Dána Heineho Ernsta Jensena.

Najskôr dokončil po svojom predchodcovi neúspešnú kvalifikáciu ME 2020, následne sa mu s reprezentáciou nepodarilo postúpiť z I. fázy kvalifikácie MS 2021.

Na januárových domácich majstrovstvách Európy 2022 sa v Košiciach Slováci radovali z historicky prvého víťazstva na kontinentálnom šampionáte, ale nepodarilo sa im postúpiť zo základnej skupiny a v konečnom poradí obsadili 18. priečku.

Pri reprezentácii napokon Kukučka skončil v druhej polovici marca tohto roka, tri dni po neúspechu v 1. kole play off kvalifikácie o postup na MS 2023 v Poľsku a Švédsku.

V ňom Slováci v pozícii favorita neprešli cez Belgicko a nevyužili šancu sa po 12 rokoch dostať opäť na svetový šampionát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #Fernando Gurich