Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zarobiť milióny a z Ameriky preč. Jokič už kolu nepije

Zliezol zo sulky, ruky zašpinené od konského trusu utrel do handry a prebral si trofej, o ktorej snívajú najlepší basketbalisti celú kariéru.

25.06.2022 07:50
Nikola Jokič Foto: ,
Nikola Jokič.
debata (1)

Ak ocenenie pre najužitočnejšieho hráča sezóny NBA získa zámorská hviezda, konajú sa veľké oslavy. Nikola Jokič si na podobné ceremónie nepotrpí.

Krištáľovú guľu v tvare basketbalovej lopty, ktorá reprezentuje prestížnu cenu, si prebral v domovskom Sombore.

V srbskom meste s populáciou 40-tisíc obyvateľov má veľký ranč, kde sa venuje svojej druhej najväčšej láske – dostihovým klusákom.

„Tou prvou zostáva basketbal. Obetoval som mu život a plánujem v tom pokračovať. Zatiaľ mi chýba najdôležitejšia trofej – prsteň pre šampióna NBA,“ vraví elitný pivot.

Hlava viac ako svaly

Z najlepšej ligy sveta pod deravými košmi sa stáva čoraz väčšia globálna značka. Už dávnejšie v nej nedominujú len domáci. Čoraz viac príležitostí dostávajú Európania, ktorí stavajú zámorské hviezdy do úzadia.

Svedčí o tom aj menoslov víťazov najhodnotnejšieho ocenenia v profilige. Za MVP, alebo ak chcete za najužitočnejšieho hráča, vyhlásili počas uplynulých štyroch sezón len basketbalistov zo starého kontinentu.

V rokoch 2019 a 2020 to bol Giannis Antetokounmpo, grécky reprezentant s nigérijskými koreňmi. Vlani a tento rok ho napodobnil Jokič. Jeho triumf je o to pozoruhodnejší, že srbský obor (211 cm, 129 kg) sa vymyká zaužívaným dogmám.

V lige, v ktorej žiaria atleticky skvele vybavení hráči a čoraz viac tímov uprednostňuje hru bez pivota, „Joker“ ničí súperov hernou inteligenciou. Kde sa iní tlačia silou a vysokým výskokom, on používa hlavu.

Nikola Jokič. Foto: SITA/AP, David Zalubowski
Nikola Jokič Nikola Jokič.

„Má neskutočný zmysel pre prihrávku. Zdobí ho skvelý prehľad v hre a zároveň vie byť v správnom čase na správnom mieste,“ chváli bývalého spoluhráča Saša Avramovič, aktuálne kapitán Iskry Svit.

Stálica slovenskej extraligy hrala s Jokičom pred rokmi v nadnárodnej Jadranskej lige. Tvrdí, že štýl šikovného centra sa nezmenil. „Vtedy bol ešte veľmi mladý. Ale zároveň už veľmi dobrý. Každý v ňom videl potenciál, ale nikto taký, že raz z neho bude superhviezda NBA,“ spomína Avramovič.

Najlepšie platený

K tomu však Jokič musel zmeniť veľa vecí. Jednou z nich bola závislosť od cukru. Vyradil z jedálneho lístka Coca-Colu, ktorú predtým popíjal dennodenne.

„Dokázal som vypiť aj tri litre na posedenie. Nikdy nie ráno, až po tréningu. To bol pohár za pohárom. Nemohol som s tým prestať,“ priznáva kráľ podkošového priestoru.

Podobizeň Nikolu Jokiča na budove v Belehrade. Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Nikola Jokič Podobizeň Nikolu Jokiča na budove v Belehrade.

Do NBA zamieril z belehradského klubu KK Mega Basket, v ktorom momentálne napreduje aj najväčší slovenský talent Timotej Malovec.

Počas prvých ročníkov v profilige patril medzi šedý priemer. Trvalo mu, kým získal sebavedomie, že sa môže za morom presadiť aj „európskou“ hrou. Zlepšil kondíciu a postupne sa z neho stal jeden z najuniverzál­nejších hráčov v súťaži.

V minulej sezóne sa stal prvým basketbalistom v 75-ročnej histórii ligy, ktorý v jednom ročníku zaznamenal viac ako 2000 bodov, 1000 doskokov a 500 asistencií.

Lider Golden State Stephen Curry s víťaznou trofejou. Čítajte aj Najúspešnejšia éra od čias Jordana. Warriors majú siedmy titul

"Pamätám si, čo o ňom hovorili na začiatku kariéry. Že je pomalý, neohybný, málo dynamický. Mnohí ho odpisovali a predpovedali mu pozíciu večného náhradníka.

Lenže Nikola je výnimočný. A to ste ešte z jeho strany nevideli všetko," vraví o zverencovi kouč Denveru Michael Malone.

Klub z Colorada si svoju hviezdu nevie vynachváliť a dal to jasne najavo.

Šéfovia Nuggets vyhlásili, že majú pre Jokiča pripravenú päťročnú zmluvu na 250 miliónov dolárov, ktorá z neho urobí najlepšie plateného hráča v súťaži.

„Peniaze nie sú všetko. Amerika je skvelá, ale po kariére sa chcem vrátiť domov. Čakajú ma moje kone,“ priznáva priority klenot zo Somboru.

Najužitočnejší hráči NBA (posledných 6 sezón)
2022 Nikola Jokič Srbsko Denver Nuggets
2021 Nikola Jokič Srbsko Denver Nuggets
2020 Giannis Antetokounmpo Grécko Milwaukee Bucks
2019 Giannis Antetokounmpo Grécko Milwaukee Bucks
2018 James Harden USA Houston Rockets
2017 Russell Westbrook USA Oklahoma City Thunder

Rok, meno, národnosť, klub.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Denver Nuggets #Nikola Jokič