Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci začnú boj o MS proti Belgičanom. Ak uspejú, dostanú šancu na odplatu

Hádzanári Belgicka budú súpermi slovenských reprezentantov v marcovej prvej časti druhej fázy kvalifikácie o postup na MS 2023 v Poľsku a Švédsku.

29.01.2022 17:16 , aktualizované: 20:02
SR Hádzaná ME F Skupina Slovensko Litva KEX Foto: ,
Slovák Martin Potisk v súboji s Litovčanom Lukasom Simenasom.
debata

Ak zverenci trénera Petra Kukučka cez Belgičanov postúpia, o účasť na finálovom turnaji si zahrajú s Ruskom. Rozhodol o tom sobotný žreb v Budapešti.

Slovensko už do prvej časti kvalifikácie poslal fakt, že na práve vrcholiacich domácich ME skončili medzi deviatkou najnižšie umiestnených tímov (na 18. mieste z 24 účastníkov).

Okrem Belgicka mohli Slováci dostať aj Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Grécko, Izrael, Taliansko, Rumunsko (postupujúci z I. fázy) a priamo nasadené Švajčiarsko podľa rebríčka reprezentácií. Duely prvej časti odohrajú systémom doma-vonku v termínoch 16./17. a 19./20. marca 2022.

V Budapešti zároveň vyžrebovali aj druhú časť druhej fázy kvalifikácie, v ktorej boli okrem Rusov priamo nasadení Island, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko, Čierna Hora, Česko, Srbsko a Maďarsko.

Proti nim nastúpi deväť postupujúcich z prvej časti druhej fázy. Zápasy sú rovnako systémom doma-vonku na programe 13./14. a 16./17. apríla.

Slováci proti Rusom naposledy nastúpili nedávno v skupine domácich ME, prehrali s ním košickej Steel Aréne 27:36 a nepostúpili do ďalšej fázy.

Španieli, Dáni Čítajte aj Majstri sveta európsky titul nezískajú. O trofej zabojujú Španieli so Švédmi

"Prvá časť žrebu je pre nás dobrá, v druhej si už nebolo veľmi čo vyberať. S Belgičanmi nemáme v uplynulých rokoch skúsenosť, ale videl som ich pred pár rokmi hrať v kvalifikácii s Francúzmi a neboli to jednoznačné zápasy.

Určite to nebude ľahký protivník. Musíme k tomu pristúpiť s plnou vážnosťou, zvládnuť 1. kolo a potom sa môžeme sústrediť na ďalšie. V druhej časti tam už nebol súper, o ktorom by som mohol povedať, že tohto áno alebo nie. Jedine, možno by som bral Čiernu Horu, ale tá je takisto silná.

Stačí sa pozrieť, ako účinkovala na týchto ME. Rusov veľmi dobre poznáme, čo je možno aj dobré, ale kvalita je na ich strane. My však môžeme prekvapiť. Našou výhodou môže byť, že začíname vonku. Som presvedčený, že taký zlý zápas ako na majstrovstvách Európy 2022 proti nim nedohráme.

Stále tvrdím, že keby sme bránili proti nim ako s Nórmi v úvodnej dvadsaťminútovke, tak by ten duel dopadol úplne odlišne. Rusi majú veľkú kvalitu. Oni sú v úlohe favorita, ale stále tvrdím, že musíme ísť krok po kroku a najskôr zvládnuť dvojzápas proti Belgicku, uviedol pre web SZH hlavný kouč Kukučka.

Igor Nemeček Čítajte aj Potrebovali autobus. Hráči sa ním vozia dvesto metrov

Účasť na MS 2023 už majú okrem organizátorských krajín Poľska a Švédska istú aj Dánsko, Francúzsko, Španielsko a Nórsko.

Na MS 2023 bude účinkovať 32 výberov, hrať sa bude v deviatich mestách (4 v Poľsku – Krakov, Gdansk, Katovice, Plock, 5 vo Švédsku – Štokholm, Malmö, Göteborg, Jönköping, Kristianstad), otvárací duel sa uskutoční 11. januára v Katoviciach.

Žreb kvalifikácie MS 2023:

1. kolo:
Ukrajina – Fínsko
Taliansko – Slovinsko
Portugalsko – Švajčiarsko
Rakúsko – Estónsko
Grécko – Bosna a Hercegovina
Severné Macedónsko – Rumunsko
Izrael – Litva
SLOVENSKO – Belgicko
Faerské ostrovy – Bielorusko

2. kolo:
víťaz Ukrajina/Fínsko – Chorvátsko
víťaz Taliansko/Slo­vinsko – Srbsko
víťaz Portugalsko/Švaj­čiarsko – Holandsko
víťaz Rakúsko/Estónsko – Island
víťaz Grécko/Bosna a Hercegovina – Čierna Hora
ČR – víťaz Severné Macedónsko/Rumunsko
víťaz Izrael/Litva – Nórsko
Rusko – víťaz SLOVENSKO/Belgicko
Nemecko – víťaz Faerské ostrovy/Bielorusko
(prvý tím hrá prvý zápas na domácej pôde)

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári