Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Majstri sveta európsky titul nezískajú. O trofej zabojujú Španieli so Švédmi

Vo finále ME na Slovensku a v Maďarsku sa stretnú hádzanári Španielska a Švédska. Obhajcovia titulu Španieli zvíťazili v prvom piatkovom semifinálovom zápase v budapeštianskej aréne MVM Dome nad úradujúcimi majstrami sveta Dánmi 29:25.

28.01.2022 20:12 , aktualizované: 22:47
Španieli, Dáni Foto: ,
Radosť španielskych hádzanárov a smútok Dánov po semifinále ME.
debata

Večerný duel priniesol väčšiu drámu, strieborní medailisti z MS 2021 Švédi zdolali olympijských šampiónov Francúzov tesne 34:33.

Finálový duel v maďarskej metropole je na programe v nedeľu o 18.00 h, ešte pred ním sa odohrá súboj o 3. miesto medzi Dánskom a Francúzskom (15.30).

Do večerného semifinálového zápasu vstúpili lepšie Francúzi, ktorí si dokázali vybudovať v 10. minúte štvorgólový náskok. Postupom času však začali narážať na výborne chytajúceho Andreasa Palicku.

SR šport hádzaná ME muži hlavná Švédsko Nórsko BAX Čítajte aj Švédskym hádzanárom zavadzalo auto. Posunuli ho rukami

Ten v prvom polčase dokonca strelil tri góly. Švédi, ktorí sa museli z koronavírusových dôvodov zaobísť bez kvarteta Hampus Wanne, Niclas Ekberg, Felix Claar a Lukas Sandell, postupne spevnili defenzívu a celých päť minút nedovolili súperovi skórovať.

Skóre otočili a po polčase viedli 17:14. Na začiatku druhej časti zvýšili Švédi už na rozdiel päť gólov a s „Les Blues“ to nevyzeralo dobre. Švédi výborne pokryli duo Nikolas Karabatič a Dika Mem, súperovi dlho nedovolili priblížiť sa viac ako na rozdiel dvoch gólov. Až tri a pol minúty pred koncom Francúzi znížili na 31:32.

V závere však Palicka podržal dvoma dôležitými zákrokmi svoj tím, v poslednom francúzskom útoku vychytal Ludovica Fabregasa a nedovolil mu vyrovnať. Švédi zdolali Francúzov rovnako ako v semifinále vlaňajších MS. K úspechu im výrazne pomohol aj 9-gólový Jim Gottfridsson.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa EHF EURO (@ehfeuro)

Dáni si vo fyzicky náročnom súboji so Španielskom dokázali držať v prvom polčase tesný náskok. Oporami oboch tímov boli brankári, najmä Niklas Landin Jacobsen predvádzal v úvode fenomenálne zákroky.

Po 12 minútach mal 71-percentnú úspešnosť, keď vykryl päť zo siedmich striel. Jeho vylúčenie na 2 min v závere polčasu však Dáni pocítili a Španieli dokázali znížiť na 13:14. Strelecky sa chytil najmä Aleix Gomez Abello, ktorý na začiatku druhej časti poslal svoj tím prvýkrát do vedenia.

Vďaka umnej rotácii hráčov tréner Jordi Ribera udržiaval vysoké tempo a „Hispanos“ si v 48. minúte dokázali vybudovať náskok 22:19.

Jeho náprotivok Nikolaj Jacobsen zareagoval, dvakrát si v rýchlom slede zobral oddychový čas, no jeho zverenci nedokázali toho veľa vymyslieť na pozornú obranu súpera na čele s brankárom Gonzalom Perezom de Vargasom.

Španieli v 57. minúte zvýšili na 27:23 a vedenie už nepustili z rúk. Dánov zdolali 29:25 a odplatili im vyradenie zo semifinále OH v Tokiu. Naďalej majú šancu nadviazať na európske tituly z rokov 2018 a 2020 a dosiahnuť zlatý hetrik. Ich najlepším strelcom bol s 11 gólmi Gomez Abello, za Dánov osemkrát skóroval Mikkel Hansen.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa EHF EURO (@ehfeuro)

"V druhom polčase sme odviedli veľmi dobrú prácu, mali sme fantastického brankára a brilantnú defenzívu. Navyše sme postupne silneli aj v útoku. Kľúčom k víťazstvu však bola zmena obrany.

Sme spokojní, som skutočne šťastný za tento tím a zo spôsobu, akým reprezentujeme španielsku hádzanú," uviedol pre web eurohandball.com tréner Španielov Jordi Ribera.

Piate miesto na ME 2022 obsadili Nóri, ktorí zvíťazili nad Islandom 34:33 po predĺžení a získali poslednú priamu miestenku na MS 2023 v Poľsku a Švédsku. V prvom dejstve mali mierne navrch, aj vďaka tvrdej obrane si dokázali vypracovať 3– až 4-gólový náskok.

Vladimír Rančík Čítajte aj Pandémia zasiahla šampionát. Ale otvárala aj dvere

Islanďania však nedovolili súperovi výraznejšie odskočiť a v 48. minúte sa im podarilo vyrovnať na 24:24. V dramatickom závere to skúsili Nóri bez brankára, no rozhodnúť mohol na opačnej strane Elvar Jónsson, v poslednej sekunde však cez celé ihrisko minul prázdnu nórsku bránu.

Duel dospel do predĺženia, v ktorom prišlo rozuzlenie v samom závere. Tri sekundy pred koncom za stavu 33:33 sa Islanďania dopustili faulu, Nóri na nič nečakali, ihneď rozohrali a Harald Reinkind strelou z 10 m v poslednej sekunde rozhodol o víťazstve svojho tímu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa EHF EURO (@ehfeuro)

Gól odobrilo aj video. Nóri síce po po zbabranom skupinovom závere neobhájili bronz z predchádzajúceho šampionátu, no s ME 2022 sa rozlúčili víťazne. Islanďanom nepomohlo ani 10 gólov najlepšieho strelca ME Ómara Ingiho Magnussona, na turnaji skončili na šiestej priečke.

ME 2022 hádzanárov (Budapešť)

Semifinále:

Francúzsko – Švédsko 33:34 (14:17)
Najviac gólov: Descat a Minne po 8, Fabregas 5 – Gottfridsson 9, Pellas 7, Carlsbogard 5

Španielsko – Dánsko 29:25 (13:14)
Najviac gólov: Gomez Abello 11, Caňelas Reixach 7, Figueras Trejo a Casado Marcelo po 3 – Hansen 8, Landin Jacobsen 4, Jensen a Gidsel po 3

O 5. miesto:

Island – Nórsko 33:34 pp (27:27, 12:16)
Najviac gólov: Magnusson 10, Smarason 8, Jónsson 6 – Sagosen 8, Reinkind 6, O'Sullivan a Solstad po 5

debata chyba
Viac na túto tému: #dánski hádzanári #španielski hádzanári #ME 2022 v hádzanej #francúzski hádzanári #švédski hádzanári