Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potrebovali autobus. Hráči sa ním vozia dvesto metrov

Na hádzanárskych majstrovstvách Európy siahli slovenskí organizátori po šéfovi najvyššieho kalibru.

20.01.2022 08:41
Igor Nemeček Foto: ,
Igor Nemeček.
debata (4)

Na ich čele stojí Igor Nemeček (60), špičkový športový manažér, ktorý v minulosti viedol nielen hokejový zväz, ale dva razy šéfoval organizačnému tímu majstrovstiev sveta v hokeji (2011 a 2019).

„S prezidentom hádzanárskeho zväzu Jaroslavom Holešom sme boli v kontakte dlhšie. Keď Slovensku priklepli šampionát, požiadal ma o spoluprácu. Hokejový i hádzanársky turnaj sa hral v Bratislave a Košiciach, na zimných štadiónoch, tímy sme ubytovali v rovnakých hoteloch. Spolu s ľuďmi z môjho tímu sme využili skúsenosti z veľkých podujatí, ktoré sa u nás konali,“ približuje predseda predstavenstva organizačného výboru ME v hádzanej.

Hokejové MS päťkrát drahšie

Nemeček je u hádzanárov len na hosťovaní. Stále má úväzok v Medzinárodnej hokejovej federácii v Zürichu, riadi Kontinentálny po­hár.

„Organizácia šampionátov je v mnohom podobná. Ale je tu jeden zásadný rozdiel, ktorý nám komplikuje život – pandémia. Hádzanársky turnaj beží navyše v dvoch krajinách. Postupne sme problémy riešili už len online, bez osobných kontaktov, čo dosť sťažovalo našu prácu. To platí aj o spolupráci s Európskou hádzanárskou federáciou EHF. S jej predstaviteľmi sme sa stretli iba dva razy za bezmála dva roky.“

Nemecko, hádzaná Čítajte viac Zdecimované Nemecko zostáva na turnaji, povolalo ďalších troch náhradníkov

Tvrdí, že hádzanári nemajú také požiadavky ako hokejisti. „Tí potrebujú v šatniach oveľa väčšie zázemie, priestor, musia mať svoj sklad, vozia so sebou dve tony materiálu.“

Ale nielen preto sú rozpočty týchto podujatí odlišné. Kým hádzanárske ME stoja do štyroch miliónov eur, hokejové MS boli päťkrát drahšie. „Hokejový šampionát bol dlhší a štartovalo na ňom až 16 tímov. A tie sú podstatne početnejšie.“

Veľké problémy spôsobil fakt, že pred ME sa zastavil predaj vstupeniek. Rozbehol sa svižne, v prvých týždňoch predali lístky za 820-tisíc eur a zdalo sa, že haly budú naplnené na 90 percent, ako je to na hádzanárskych ME bežné.

Peniaze z neho sú jediný zdroj príjmu organizátorov. V Košiciach sa spoliehali na slovenských fanúšikov, do Bratislavy vyžrebovali tímy Rakúska, Nemecka, Česka, Poľska… Neistota, ktorá zavládla, situáciu negatívne ovplyvnila.

EHF chce turnaj dohrať

„Mali sme peniaze, ale nemohli sme ich použiť, hrozilo, že ich budeme musieť vracať. Päť dní pred štartom ME sme sa dozvedeli, že na štadióny môže prísť 25 percent divákov, čo nás potešilo, ale predaj sa už nenaštartoval tak, ako by sme chceli. Na niektoré zápasy neprišiel ani obmedzený počet divákov. Dnes sa začína hlavná časť turnaja a veríme, že sa to ešte zlepší,“ nádejá sa Nemeček.

mikrofon Čítajte viac Zmizol mikrofón maďarskej televízie. Mal ho ukradnúť poľský fotograf

Organizátorom pribudla náročná povinnosť, s ktorou spočiatku nerátali. Denne zabezpečujú stovky testov na COVID-19. „Testujeme organizátorov, dobrovoľníkov, a, samozrejme, všetkých členov tímov. Museli sme zabezpečiť karanténny hotel, prevoz chorých do neho, v priebehu podujatia zariadiť, aby hráči bývali v izbách sami…“

Vo svete zrušili veľa podujatí, nedohrali ani hokejové MS hráčov do 20 rokov.

"Hokejový covid-protokol je iný, prísnejší. Ak sa objavia v tíme dva pozitívne testy, nasleduje stopka. V Kanade vírus vyradil zopár mužstiev. Predstavitelia EHF chcú šampionát dohrať, pozitívnych hádzanárov nahradia iní.

Niektoré výpravy prišli už o veľa hráčov. Môže sa stať, že tím dokončí turnaj s inou zostavou, ako ho začal. Pred ME sme sa obávali, aby ho tesne pred štartom, či po jeho začiatku nezrušili. Po dvoch rokoch práce by to bolo veľké sklamanie," zdôrazňuje Nemeček.

V záplave úloh, ktoré denne rieši, sú aj úsmevné až absurdné. „Hoci máme v Bratislave halu spojenú s hotelom, museli sme zabezpečiť tímom autobus. Kým hokejisti išli do haly po svojich, hádzanári sa vozia dvesto metrov. Problém nespôsobil covid. Bola to požiadavka televízie, potrebovala zábery, ako hádzanári vystupujú pred arénou z autobusu,“ usmieva sa šéf organizátorov.

SR Maďarsko Hádzaná ME muži F Rusko KEX Čítajte viac Nepomohlo ani vulgárne hecovanie. Slováci sa rozlúčili s ME prehrou
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Nemeček #ME 2022 v hádzanej