Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat dobrých časov? Zaspali sme dobu, tvrdí legenda

Uplynulo tri a pol roka odvtedy, čo sa rozhodol ukončiť výnimočnú športovú kariéru.

18.01.2022 12:10
SR Hádzaná muži kvalifikácia ME Slovensko Rusko... Foto: ,
Richard Štochl počas aktívnej kariéry.
debata (1)

Richard Štochl učí na základnej škole Považská v Košiciach, ale pôsobí aj v hádzanej – ako tréner staršieho dorastu, brankárov i asistent trénera HK Košice.

Deväťkrát sa stal hádzanárom roka, zahral si v najvyšších súťažiach ôsmich krajín a v šiestich získal desať titulov. Legendárny brankár mal na sebe reprezentačný dres v 265 zápasoch.

Rozprávali sme s ním pred včerajším súbojom Slovákov s Ruskom nielen o doterajšom priebehu majstrovstiev Európy.

V zápase s Litvou sa vyznamenali brankári. Rozhodli ich výkony o úspechu mužstva?

Myslím, že áno. Výborne sa dopĺňali, pomohli chlapcom, vliali im sebavedomie, aj oni boli potom odvážnejší.

Žernovič i Paul boli v tíme aj v čase, keď ste boli jednotkou medzi žrďami…

Poznám ich veľmi dobre, preto ma ani ich výkony neprekvapujú. Sú to výborní brankári. Dobre viem, že nie je jednoduché byť brankárskou jednotkou v tíme, zobrať na seba túto ťarchu i zodpovednosť. Oni to dokázali.

SR Maďarsko Hádzaná ME muži F Rusko KEX Čítajte viac Nepomohlo ani vulgárne hecovanie. Slováci sa rozlúčili s ME prehrou

Slováci vyhrali po dvoch rokoch. Ako hodnotíte ich hru?

Podali sme solídny výkon aj v útoku, ale výborná bola obrana a najmä brankári, o tom už bola reč. O hre netreba príliš veľa meditovať. Špeciálne v situácii, v ktorej sa tím ocitol, bolo najdôležitejšie víťazstvo. Musíme veriť, že mužstvo naštartuje.

Veríte, že Slovensko môže zdolať Rusko aj vyšším rozdielom?

Bude to náročné, ale netreba sa vopred vzdávať. Tím si musí veriť a urobiť pre úspech maximum, potom má šancu. V športe je všetko možné. Prekvapenia sú jeho súčasťou. Už sme ich zažili aj na tomto turnaji. Stačí si spomenúť na úvodný zápas Maďarov, ktorí v Budapešti pred 20-tisíc divákmi podľahli Holandsku…

Súpera dobre poznáte. Pôsobili ste aj v poprednom tíme Čechovskí Medvedi, proti Rusom ste odohrali aj posledný zápas v národnom drese – v kvalifikácii ME 2018…

Majú silný tím, čo potvrdili aj výhrou nad Nórskom. Ale to sme vedeli aj pred turnajom, Nóri i Rusi boli favoriti. Ich vzájomný zápas tiež ukázal, že aj tím, aký majú Nóri, môže mať slabší deň. To všetko patrí k týmto turnajom.

Richard Štochl v reprezentačnom drese. Foto: SITA
stochl Richard Štochl v reprezentačnom drese.

Sú v ruskom výbere ešte hráči, ktorých poznáte aj osobne?

Sledoval som ich tréning a videl som Danila Šiškareva, bývalého spoluhráča z Čechovských Medveďov. Ale aj niekoľko mladších hráčov, ktorí boli v čase môjho pôsobenia ešte v béčku. Je to už zopár rokov a ruský tím sa tiež dosť zmenil, tréneri ho omladili.

Vy ste si zahrali na všetkých piatich predchádzajúcich MS a ME, na ktorých Slovensko štartovalo. Na ktorý turnaj si najradšej spomínate?

Pamätám si dobre všetky. Pre mňa je to dôležité obdobie môjho života, všetky šampionáty som bral veľmi vážne. Jednoznačne najlepšie boli MS 2009 v Chorvátsku, kde sme obsadili desiate miesto a dokázali sme hrať vyrovnané partie aj s najlepšími tímami sveta.

Môže slovenská hádzaná v budúcnosti ešte zažiť podobné obdobie?

Môže sa to vrátiť, ale musíme začať tvrdšie pracovať. Zaspali sme dobu a teraz to pociťujeme. Zaostávame v koncepčnej práci i v práci s mládežou. O tom sa pravidelne presviedčame na rôznych mládežníckych podujatiach. Predtým u nás vždy vyrastali talenty, netvrdím, že teraz ich nemáme, ale je ich podstatne menej. Venovať sa poctivo mládeži – to musí byť naša cesta.

Zimný štadión Ondreja Nepelu Čítajte viac Nemci chvália Slovákov: Je to tu ako u nás. Navážajú sa však do Maďarov

Tešíte sa z desaťmesačnej dcéry Alisie, máte nové zamestnanie. Ako sa vám darilo nabehnúť do nového, bežného života?

Niekedy trochu zápasím s časom, aby som stihol školu i tréningy, ale inak je to v pohode.

Učíte v škole telesnú výchovu?

Telesnú i technickú výchovu, predmety, ktoré som aj vyštudoval. V čase hráčskej kariéry som sa učiteľstvu nevenoval, takže nebolo úplne jednoduché sa po štyridsiatke do toho dostať. Ale už ako hráč som plánoval, že sa mu budem venovať, trochu som sa na to chystal, takže som to zvládol. Dôležité je, že ma táto práca veľmi baví.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #Richard Štochl