Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chceli sme veľký turnaj. Teraz je to boj o prežitie

Už len hodiny zostávajú do štartu jedného z najvýznamnejších športových podujatí roka. Vo štvrtok sa začínajú majstrovstvá Európy hádzanárov, ktorých organizátormi sú Slovensko a Maďarsko.

12.01.2022 14:17
Tomáš Urban Foto: ,
Slovenský hádzanár Tomáš Urban na archívnej snímke.
debata (2)

Na poslednú chvíľu padlo rozhodnutie, že v halách v Bratislave a v Košiciach môžu diváci obsadiť 25 percent miest. O aktuálnej situácii hovorí šéf slovenskej hádzanej Jaroslav Holeša (51).

Vstupenky sú k dispozícii už dlhšie, ale ich predaj v nejasnom období stagnoval. Je divácka kvóta naplnená?

Len na niektoré zápasy. Na viaceré sú ešte nejaké vstupenky voľné.

O ktoré zápasy v slovenských mestách bol najväčší záujem?

Jednoznačne o stretnutia Nemecka a Česka. Predstavia sa v Bratislave.

Slováci nastúpia v Košiciach. Majú fanúšikovia ešte šancu dostať sa na ich súboje?

Steel aréna má kapacitu osemtisíc miest, menej ako zimný štadión v Bratislave, zápasy teda môže sledovať asi dvetisíc divákov. Nejaké lístky sú ešte k dispozícii, ale nie veľa. Odporúčam, aby diváci prišli do hál v predstihu, lebo sa podrobia trojstupňovej kontrole – preukážu sa covid pasom, vstupenkou a čaká ich aj bezpečnostná prehliadka.

Jaroslav Holeša (vpravo) a s autorom vizuálu... Foto: TASR, Martin Baumann
Jaroslav Holeša Jaroslav Holeša (vpravo) a s autorom vizuálu medailí na ME Petrom Packaňom.

Predaj vstupeniek je jediným príjmom organizátorov. Bude stačiť na vykrytie nákladov?

To uvidíme po šampionáte, keď budeme robiť konečný účet. Usilujeme sa, aby sme sa po všetkých problémoch dostali v rozpočte aspoň na nulu. Neradi by sme skončili v strate.

Organizátori MS na divokej vode v Čunove mali vlani problémy, krátko pred štartom nebolo jasné, či ich finančne zvládnu. Vám už nič podobné nehrozí?

Momentálne nie, najmä vďaka podpore ministerstva školstva a financií. Poskytli nám dotáciu, keď vznikol problém s predajom vstupeniek. Museli sme v rozpočte škrtať, najmä sme zredukovali sprievodné akcie, marketingové a školské projekty.

Veríme, že väčšina zápasov bude vypredaná, hoci to v aktuálnej situácii znie trochu komicky.

Vyjadrili ste sa, že pre Európsku hádzanársku federáciu sú ME mužov zlaté jablko marketingu. Ako reagujú jej funkcionári na situáciu na Slovensku?

Šampionát hádzanárov je jedno z najväčších podujatí v Európe, haly bývajú vždy zaplnené na 90 a viac percent. EHF sídli vo Viedni a situáciu v našom regióne jej predstavitelia dobre poznajú.

Pred vyše rokom sa mali ME žien konať v Dánsku a Nórsku, ale Nóri sa organizácie vzdali dva mesiace pred ich štartom. Pomery v každej krajine sú špecifické.

Úplne iná situácia je v Maďarsku, kde môžu byť plné haly…

Vlani sa hrali v Budapešti zápasy ME vo futbale a štadión bol plný. Aj potom diváci chodili na futbal i hádzanú vo vysokých počtoch. Nie je prekvapenie, že rovnako to bude aj teraz. Akurát ako spoluorganizátor budeme negatívne svietiť skoro prázdnymi arénami.

Ale vďaka aj za tých 25 percent. Potešili aj zástupcov EHF. Ale za normálnych okolností sme rátali, že u nás a v Maďarsku by zápasy priamo v halách sledovalo viac ako pol milióna divákov.

O organizátoroch ME sa rozhodlo v júli 2018. Nik netušil, že príde pandémia. Inak by sa Slovensko o ME asi vôbec neuchádzalo…

Nešli by sme do toho. Stopercentne. Vtedy sme očakávali mimoriadny šampionát, plné haly, množstvo divákov z celej Európy, veľkú mediálnu podporu, hádzanársky boom. Teraz je to boj o prežitie. Turnaj však bude sledovaný v celej Európe, aspoň vďaka televíznym prenosom.

Hrozí, že šampionát by mohli ešte zrušiť, ako sa to stalo vo viacerých iných prípadoch, vrátane hokejových MS hráčov do 20 rokov?

Hrozba covidu je posledný otáznik, ktorý nad nami visí. Na druhej strane pred rokom sa uskutočnili MS v Egypte. Dva tímy vypadli, ale turnaj pokračoval. EHF vypracovala hygienický protokol, ktorý minimalizuje riziká. Robíme všetko pre to, aby hráči a všetci účastníci boli v bezpečí.

hádzaná, slovensko Čítajte viac Dvaja si pozrú šampionát v televízii. Hádzanári uzavreli nomináciu na ME

Testovanie zvýši nároky na organizáciu i náklady…

Bude nás stáť asi 150-tisíc eur. Denne budeme robiť vyše 500 testov. Zabezpečiť všetko organizačne a personálne bude náročné. Podobne aj utváranie bublín. Tímy budú zavreté dva týždne i viac v hale a v hoteloch, čo nie je príjemné.

Ste bývalý reprezentant, štartovali ste v československom drese aj na MS 1993. Ako vnímate výkonnosť Slovákov a ich šance?

Verím, že hráči vydajú zo seba maximum, majú jedinečnú šancu. Veľa slovenských hádzanárov nemalo v histórii možnosť predstaviť sa doma na veľkom turnaji. Dôležité bude, ako doň vstúpia, či sa dobre naladia na ďalšie zápasy. Potom sa môžeme dočkať aj zaujímavých výsledkov.

hádzaná, slovensko Čítajte viac ME v hádzanej budú s divákmi aj na Slovensku. Husár: Rozum zvíťazil

Veríte, že Slováci môžu postúpiť zo skupiny?

Nie sme favoriti, čo nie je zlá pozícia. Vinou covidu sme museli v minulom roku zrušiť až deväť prípravných zápasov, vrátane všetkých troch pred ME. Nastúpime na šampionát len z tréningu. Ak chceme postúpiť, musíme zdolať dvoch súperov.

Nóri sú jednoznační favoriti, s Ruskom i Litvou môžeme odohrať podľa mňa rovnocenné zápasy. Hráči sú odhodlaní, budú bojovať o vôbec prvé víťazstvo na ME. Štartovali sme na troch, ale len raz sme remizovali. Dúfam, že túto bilanciu vylepšíme.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #ME 2022 hádzanárov