Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý poklad priviezli zo Švédska. Má 55 rokov

Bol to jeden z najslávnejších a najúspešnejších okamihov v histórii československého športu.

11.01.2022 10:00
Rudolf Horváth Foto: ,
Rudolf Horváth.
debata

Pred 55 rokmi sa na majstrovstvách sveta vo Švédsku začala cesta československých hádzanárov za zlatom.

Päť medailí z piatich MS

V skvelom tíme trénera Bedřicha Königa sa na triumfe podieľali aj štyria Slováci. Anton Frolo, Martin Gregor, Vladimír Seruga a Rudolf Horváth. Zo štvorlístka šampiónov žije už len posledný z nich.

"Pre mňa bolo cťou ocitnúť sa v spoločnosti takých fantastických hráčov. Splnil sa mi chlapčenský sen. Každý v tíme bol výraznou osobnosťou.

Navzdory môjmu veku ma prijali, akceptovali moju hru, schopnosti, hráčske myslenie," spomína dnes 74-ročný Rudolf Horváth, ktorý bol na pamätných MS 1967 najmladším hráčom v tíme. Mal len devätnásť.

V tom období patrila československá hádzaná k absolútnej svetovej špičke a z piatich MS si priviezla vždy cenný kov. V roku 1954 bronz, 1958 striebro, 1961 striebro, 1964 bronz. V roku 1967 to konečne vyšlo. Zlato!

Čo zápas, to veľké víťazstvo. V D-skupine československí hádzanári excelovali: zdolali Francúzsko 25:10, Tunisko 23:10, Dánsko 24:14. Vo štvrťfinále ich nezastavili ani Švédi – 18:11.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Vypredaná hala v Helsingborgu vypískala domáci tím. Trénera Kurta Wadmarka, muža, ktorý sa podpísal pod dve zlaté medaily z MS, napadli chuligáni a zmlátili.

Po tomto zápase vyhlásil, že Československo hrá najkrajšiu hádzanú a začalo sa hovoriť o československej hádzanárskej škole.

"Ale pred nami bola semifinálová bitka s Rumunmi. S týmto súperom sme nevyhrali šesť dlhých rokov. Nastúpili sme proti nim aj v príprave pred MS.

V Prahe sme remizovali 14:14 a v Bratislave v hale na Pasienkoch podľahli 11:15. Zosypala sa na nás kritika," spomína Horváth, ktorý sa po hádzanárskej kariére stal vysokoškolským profesorom a venoval sa najmä pedagogickej práci.

Za titul brali prvý raz prémie

Rumuni im stáli v ceste v semifinále. "Začali sme zle. Čoskoro sme prehrávali 1:5. Nevedeli sme udržať legendárneho bombardéra Gruiu. Lenže Rumuni sa už cítili ako víťazi a doplatili na to, podľahli 17:19.

Ukázalo sa, že sme boli fyzicky i herne lepšie pripravení," pokračuje Horváth, dlhoročná opora prešovského Tatrana, ktorý však cestoval na MS ako hráč Dukly Praha. V tom čase v jednom z najlepších tímov sveta vojenčil.

Ľubomír Ďuriš Čítajte viac Maďari robia šport na inej úrovni. U nás sú podmienky žalostné

Rumuni vyhrali dva šampionáty pred MS 1967 a dva aj po ňom. Československo im pokazilo unikátnu sériu – päť titulov v rade. Vo finále čakal súper, ktorého sfúkli už v skupine – Dánsko. Vo Västerase sa tešila ČSSR 14:11.

„Vedeli sme, že to bude iný zápas ako v skupine. Bol to veľký taktický boj. Dáni sa cítili ako doma. Finále sa hralo na zimnom štadióne na betóne, bol len natretý bielym lakom. Lepšie sme sa prispôsobili náročným podmienkam,“ zdôrazňuje Horváth.

Prvé, čo mu zíde na um pri spomienke na zlatý šampionát, je skutočnosť, že mužstvo si nesmierne verilo.

"Pred odchodom na šampionát robili s nami anketu a až piati hráči – patril som medzi nich – sa vyjadrili, že získame titul. Už po zápasoch v skupine som poslal rodičom pohľadnicu s krátkym textom:

Srdečný pozdrav zo Švédska posielajú majstri sveta. Podpísali sa všetci spoluhráči. Pohľadnicu mám stále uschovanú v rodinnom archíve."

V Prahe ich na letisku vítali stovky ľudí, medzi nimi viacerí známi herci či speváci. A stala sa aj nečakaná vec.

Hádzanári prvý raz brali finančné odmeny – od dvetisíc do desaťtisíc korún. „Z dnešného pohľadu len drobné, ale prekvapilo nás to, netušili sme, že môžeme vôbec nejakú odmenu dostať,“ vysvetľuje Horváth.

Na začiatku stoja opäť Nóri

Táto slávna história sa so súčasnosťou nedá porovnávať. Horváth však našiel jednu paralelu.

"V kvalifikácii MS 1967 sme sa stretli s Nórmi. Ponúkli nám, aby sme oba zápasy odohrali na ich pôde. Súhlasili sme a hoci nám chýbali hráči Dukly Praha, dva razy sme jasne vyhrali. Odvtedy sa pomery v európskej hádzanej výrazne zmenili.

hádzaná, slovensko Čítajte viac Dvaja si pozrú šampionát v televízii. Hádzanári uzavreli nomináciu na ME

Nóri patria k špičke a budú súpermi našich vo štvrtok v prvom zápase na ME v Košiciach. Na túto konfrontáciu sa špeciálne teším."

Pripomína, že aj hádzaná sa v posledných desaťročiach v mnohom zmenila. "Je agresívnejšia, tvrdšia, fyzickejšia. My sme hrali viac kombinačne, nebránilo sa tak tesne.

Vývoj ovplyvňujú aj viaceré zmeny v pravidlách," tvrdí bývalý šéf Československého hádzanárskeho zväzu, ktorý sa ako podpredseda organizačného výboru podieľal na organizovaní MS 1990 v Českos­lovensku.

Na zápasoch Slovákov nebude v hľadisku Steel arény chýbať. "Ťažko sa posudzuje aktuálna výkonnosť a šance tímov, pretože covid výrazne zasiahol do športového diania i prípravy.

Najmä preto veľa naznačia prvé zápasy. Naši dlho nijaký nehrali, som zvedavý, v akej forme sa doma predstavia," pripomína Horváth.

Slováci sa v F-skupine stretnú po Nórsku ešte s Ruskom a Litvou. "Rusko je tradične silný súper, ale dlho som ho nevidel v zápase a netrúfam si ani v tomto prípade odhadnúť jeho aktuálnu silu.

Slováci však nepatria k favoritom na postup zo skupiny, ale nechcem ich vopred odpisovať. V športe sa často dejú aj prekvapenia…"

Najbohatší športovci v histórii Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
30. Kimi Räikkönen (F1): 250 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Horváth