Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rasizmus pre vrkoče. Američanka je pobúrená, spoluhráčky pokľakli

Americká basketbalistka tímu Melbourne Boomers Tiffany Mitchellová obvinila riadiaci orgán austrálskeho basketbalu Basketball Australia (BA) z rasovej diskriminácie.

17.12.2021 12:14
Tiffany Mitchellová Foto:
Tiffany Mitchellová na archívnej snímke.
debata (10)

Tamojšia asociácia sa jej mala vyhrážať zákazom činnosti, ak si svoje dlhé vrkoče, ktoré by mohli prekážať súperkám pri súbojoch, neupraví do drdolu.

So spoluhráčkami z tímu hrajúceho v najvyššej súťaži WNBL protestovala voči spomínanému nariadeniu pokľaknutím pred zápasom.

Dvadsaťsedemročná Mitchellová sa zdôverila na instagrame v riadkoch, ktoré označila pre niektorých za nepríjemné, pre iných inšpirujúce.

Juraj Kucka, Harry Kane Čítajte viac Jasný odkaz po debatách. Kucka prezradil, prečo nepokľakol

„Počas prvého mesiaca v Austrálii som mala malé, prípadne žiadne problémy. Až do minulého týždňa, keď som sa stretla so situáciou, ktorá bola jasnou rasovou diskrimináciou,“ napísala majsterka sveta v hre 3×3, ktorá poukázala na to, že jej účes v predchádzajúcich pôsobiskách nebol problémom.

BA sa odvolávala na už zrušené pravidlo medzinárodnou federáciou. „Ako môžete presadzovať pravidlo, ktoré ani nie je pravidlom?“ rozhorčila sa basketbalistka so skúsenosťami z prestížnej zámorskej WNBA.

Zdôraznila tiež, že typ problematických vrkočov sa spája s hráčkami a hráčmi s tmavou farbou pleti.

Britain England Germany Euro 2020 Soccer Čítajte viac Do Angličanov rýpe aj Salvini. Títo si hádam kľaknú v base, nie na ihrisku

BA toto pravidlo prehodnotila a zrušila. Uznala, že ho považuje za diskriminačné a nie je v súlade s rámcom pre diverzitu a začlenenie, ktorý vypracovala komisia najvyššej austrálskej súťaže.

Asociácia sa ospravedlnila za „bolesť a utrpenie“, ktoré pravidlo spôsobilo.

Vyjadrila sa aj k protirasistickému gestu pokľaknutia. „Zmenilo to, ako som sa v tejto situácii cítila? Nie. Ale dalo mi to pocit pohodlia, keď viem, že stoja za mnou,“ reagovala.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Tiffany Mitchellová