Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dráma s trpkým koncom. Slovenky viedli o 13 bodov, Taliankam podľahli

Slovenské basketbalistky prehrali vo svojom úvodnom vystúpení v kvalifikácii ME 2023 v Piešťanoch s Talianskom 66:69, hoci po tretej štvrtine viedli o 13 bodov. V nedeľu sa v ďalšom dueli H-skupiny predstavia vo Fribourgu proti domácemu Švajčiarsku.

11.11.2021 20:08 , aktualizované: 21:45
SR Basketbal ME kval. ženy H Taliansko TTX Foto: ,
Slovenská kapitánka Barbora Bálintová a Talianka Martina Bestagnová.
debata

Slovenkám nepomohlo ani 16 bodov v podaní Barbory Bálintovej.

SLOVENSKO – Taliansko 66:69 (33:33)
zostava a body Slovenska: Bálintová 16, Praženicová 11, Jakubcová 9, Dudášová 8, Oroszová 4 (Hruščáková 14, Martišková a Remenárová po 2, Moravčíková 0) – najviac bodov Talianska: Romeová 19, Zandalasiniová 17, Bestagnová 16. TH: 21/14 – 25/18, fauly: 23 – 23, trojky: 8 – 9, štvrtiny: 26:23, 7:10, 23:10, 10:26, rozhodovali: Mačiulis (Lit.), Černovová (Rus.), Ivanovičová (Srb.), 500 divákov.

Luxembursko – Švajčiarsko 54:58 (31:19)
Najviac bodov: Meynadierová 14, Skrijeljová 13, Mossongová 11 – Herminjardová 29, Forová 9, Constantinová 6

Talianky podľa očakávania začali dosť agresívne, s čím sa Slovenky museli v úvode vyrovnať. Prvý kôš z hry preto prišiel v ich podaní až v 3. minúte a zo začiatku museli sťahovať manko. Postupom času sa aklimatizovali a aj vďaka podpore z publika sa im darilo s vysokou streleckou úspešnosťou.

Tá ich dostala do vedenia, spolu s kolektívnym poňatím hry. V ofenzívnej prestrelke však hosťujúce hráčky boli neustále na dostrel, hlavne vďaka Bestagnovej a Zandalasinovej. Hruščáková sa postarala o dobrý záver prvej štvrtiny, úspešnou trojkou upravila na 26:23.

Druhá 10-minútovka sa začala dosť kostrbato, na akékoľvek body sa čakalo takmer dve minúty. Tento scenár vyhovoval viac Taliansku, využili chyby Sloveniek a po dlhšom čase v zápase viedli. Prišlo správne prestriedanie, úpravy herného prejavu a razom bolo vyrovnané. Prvý polčas tak skončil 33:33.

Po prestávke pokračovalo z oboch stranách veľké nasadenie, hrala sa vyrovnaná partia. Na slovenskej strane to bol kolektívny výkon, ktorý dostal domáce do vedenia. Dôležitým faktorom bolo v tejto fáze zápasu doskakovanie a bodová produkcia Hruščákovej. To prinieslo slovenskej reprezentácii prvý výraznejší trhák od Talianska, Jakubcová v poslednej minúte tretej štvrtiny upravila na 54:43.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Zverenky trénera Juraja Suju zaznamenali v tejto fáze dôležitý bodový úsek – 12:0. Pred záverečnou časťou vyzerali šance na úspešný vstup do kvalifikácie nádejne, na tabuli svietil priaznivý stav 56:43.

Lenže štvrtá štvrtina sa pre Slovensko nezačala vôbec ideálne, od súpera inkasovali domáce 9 bodov v rade a na viac ako 5 minút sa strelecky odmlčali. Razom z toho bola dráma, keďže sa na pridala aj nedisciplinovanosť. Tá napokon rozhodla v samotnom závere, keď Talianky premenili všetko, čo bolo potrebné.

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Hodinu by som o tom celom mohol rozprávať. Diváci videli dobrý zápas. Hrali sme s európskym top tímom, v zápase sme boli skoro 30 minút hore. Viedli sme dvojciferným rozdielom, mali sme to vo svojich rukách. Hrali sme dobrý basketbal, dobre sme bránili, mali sme kontrolu doskoku.

Dievčatá si zobrali veci k srdcu z prvého polčasu. Kráčali sme pevnou nohou za víťazstvom v zápase. Po troch štvrtinách sme boli v nejakej eufórii a laufe. Snažili sme sa zostať koncentrovaní a aj sme zostali, ale trochu sme sa ako keby niektorí zľakli. Odišiel nám útok v štvrtej štvrtine, 5 a pol minúty sme nedali kôš.

V obrane to bolo stále celkom fajn, zastavili sme faul, keď to bolo treba, ale boli sme v útoku strašne pasívni. Nechodili sme po fauly, nevedeli sme premeniť a to nás v podstate stálo víťazstvo. Jasné, dajú sa vypichnúť chyby zo záveru, ale výhru nás podľa mňa stálo tých 5 minút v útoku.“

Barbora Bálintová, hráčka Slovenska: "Bojovali sme celý zápas. Myslím si, že skoro celé stretnutie sme boli hore a mali sme to vo vlastných rukách. Žiaľ, koniec sme nezvládli a nešťastne sme prehrali. Musíme to zahodiť za hlavu, kvalifikácia ide ďalej a všetko je ešte pred nami. Ideme to všetko ešte otočiť.“

Žofia Hruščáková, hráčka Slovenska: "Máme tu skúsené hráčky, všetky sme už hrali Eurocup alebo Euroligu. Dokázali sme prehrať vyhratý zápas, neviem, čo mám k tomu povedať.“

Ivana Jakubcová, hráčka Slovenska: "Prišli sme koncentrované, chceli sme dať do toho naozaj všetko. Veľmi nás to mrzí, ale nedávame hlavy dole, keďže je to len začiatok. Chceme sa rozbehnúť, vo Švajčiarsku chceme vyhrať.“

Lino Lardo, tréner Talianska: "V prvom rade, gratulujem Slovensku, pretože hrali veľmi dobre a s obrovskou intenzitou. V prvej štvrtine sme sa trápili, kedy sme dostali 26 bodov. No nevzdali sme sa. Netreba zabudnúť, že sme tu mali 4 hráčky, ktoré debutovali v reprezentácii. Možno to nebolo ideálne v útoku, ale tento tím ukázal obrovské srdce. Zabral v obrane, čo bolo kľúčom k našej výhre.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské basketbalistky #talianske basketbalistky