Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Premárnená šanca na postup. Hľadať pozitíva by bol alibizmus

Európsky šampionát sa nevydaril ženám, ani mužom. Výsledky chýbajú a konkurencia im uniká.

10.09.2021 16:47
EUROVOLLEY.CEV.EU Foto:
Sklamanie zažili v štyroch zápasoch. Slováci na ME vybojovali jedinú výhru.
debata (1)

Slovenský volejbal, poznačený generačnou výmenou, má za sebou neúspešné leto. Obe reprezentácie skončili účinkovanie na majstrovstvách Európy už v skupine a v play off chýbali.

Katastrofálny servis

Najmä u mužov ide o sklamanie. V prvej fáze turnaja ich čakali olympijskí šampióni z Tokia Francúzi i favorizovaní Nemci, ale aj tri papierovo slabšie tímy.

slovenskí volejbalisti Čítajte viac Slováci trápili favorita. Nemci ich však poslali domov

Slovákom na prienik do osemfinále stačilo zdolať dvoch z trojice Chorvátsko, Estónsko, Lotyšsko. Vyhrali len nad Lotyšmi.

„Predovšetkým sme bojovali sami so sebou. Národný tím je v súčasnosti limitovaný. Chýba nám systematická práca, nielen vo volejbale. Skúsených hráčov nemá kto nahradiť a vznikajú diery,“ hodnotí bývalý reprezentant a súčasný tréner Richard Nemec.

Podobného názoru je aj Emanuel Kohút. Podľa niekdajšieho reprezentačného kapitána sa mali Slováci vzhľadom na kvalitu súperov prebojovať minimálne do osemfinále.

„Dostali sme hrateľnú skupinu, z ktorej sme mali postúpiť. Za starého systému by tímy ako Chorvátsko či Lotyšsko hrali len kvalifikáciu do šestnástky. Čiže ak sme s nimi prehrali, na šampionát by sme ani nepostúpili. Tým pádom ide jednoznačne o neúspech,“ tvrdí Kohút.

Slováci najviac horeli tam, kde sa všetko pri výmene začína – na servise. V momente, keď mohli proti zdolateľným súperom zatlačiť, zradil ich.

„Bol katastrofálny, v tom súhlasím s fanúšikmi. Na druhej strane, hráči potrebujú podporu a psychické uvoľnenie na to, aby mohli úspešne podávať. Chýbalo mi taktické určenie vo forme, že dvaja-traja hráči na servise zariskujú a ostatní budú podávať na istotu,“ pokračuje Nemec.

Kohút je ešte kritickejší a dobré veci na hre výberu Mareka Kardoša hľadal ťažko.

„Ak sa nevyhrá, hľadať pozitíva by bol alibizmus. Mužstvo pôsobilo na palubovke trochu mŕtvo. Chýbali mi emócie, živočíšnosť, zabojovanie o každú o loptu. Určite zapracovala aj psychika,“ mieni skúsený blokár.

Úloha pre nového prezidenta

Slováci v Tallinne vybojovali v piatich zápasoch (v poslednom prehrali s Nemeckom 2:3) štyri body a v tabuľke D-skupiny skončili na predposlednom mieste.

Belgicko SR volejbal ME muži B Slovensko Belgicko Čítajte viac Prehra po sympatickom výkone. Slováci potrápili olympijského víťaza

Podľa Nemca neboli od súperov výkonnostne odskočení tak, ako ukazujú výsledky.

"Chalani ukázali, že ak hrajú uvoľnene, vedia podávať dobré výkony. Predviedli slušný side-out i útok. Snažili sa aj v obrane, ale tá bola limitovaná slabým servisom.

Ak dobre nepodáme, ťažko sa nám bráni. Keď hráčom servis vyšiel, vedeli zatlačiť. Od európskej špičky nemáme ďaleko, ale ak sú naši pod tlakom, robia chyby," hovorí ostrieľaný skúsený kouč.

Mužský volejbal je s výnimkou hokeja, kde sa však nehrá kvalifikácia, najúspešnejším kolektívnym športom v krajine.

Mužstvo sa prebojovalo na ME ôsmykrát za sebou. Rovnako ako pred dvoma rokmi obsadilo 19. miesto.

„Nie je to reálny obraz kvality mužstva. Máme na viac ako na koniec prvej dvadsiatky. Pri zostave, ktorá bola v základe a na striedačke, sme mali vybojovať lepšie umiestnenie,“ tvrdí Kohút.

Emanuel Kohút hral za Slovensko naposledy na ME... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR volejbal muži kval. ME Slovensko Island Kohút Emanuel Kohút hral za Slovensko naposledy na ME 2019.

Volejbal pod Tatrami má od augusta nového šéfa. Stal sa ním Marek Rojko, ktorý vo funkcii nahradil Martina Kraščeniča. Nový prezident SVF musí predovšetkým spojiť rozhádaný zväz.

"Je potrebné, aby celá organizácia pôsobila ako celok. Musíme investovať peniaze i energiu do výchovy trénerov a dať autonómiu klubom, aby mohli vychovávať mládež.

Treba zaistiť aj to, aby mladí hráči nekončili v tínedžerskom veku. Dať im podmienky a vidinu, že existuje systémová práca a popri štúdiu môžu hrať vrcholový volejbal," navrhuje Nemec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #volejbal #ME 2021