Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Snaha o bezpečné ME. Na duely v Bratislave a Košiciach sa dostanú len zaočkovaní

Organizátori slovenskej časti majstrovstiev Európy v hádzanej mužov 2022 umožnia vstup na zápasy v Bratislave a Košiciach iba zaočkovaným divákom. V utorok o tom informoval prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša.

07.09.2021 10:42 , aktualizované: 16:36
SR Taliansko Hádzaná Muži Kval ME2020 TNX Foto: ,
Slovák Marek Korbel na archívnej snímke.
debata (4)

Šampionát sa uskutoční od 13. do 30. januára na Slovensku a v Maďarsku.

"Predpokladáme, že v januári budúceho roka sa budeme nachádzať v covid automate vo farebne inom režime ako teraz, preto sme sa rozhodli pre vstup iba pre zaočkovaných divákov.

Momentálne platná vyhláška nám v takom prípade umožňuje mať plnú kapacitu hál. Navyše, je to veľké medzinárodné podujatie, počas ktorého privítame tímy z dvanástich krajín a chceme, aby bolo bezpečné pre všetkých účastníkov i divákov," uviedol Holeša.

Patrik Hruščák Čítajte viac Hádzanári spoznali súperov na ME. Je to hrateľné, vraví Kukučka

Rovnaký režim bude platiť aj v dejiskách ME v Maďarsku.

„Vychádzame aj z informácií od nášho spoluorganizátora z maďarskej strany, kde počas európskeho šampionátu vo futbale usporiadali zápasy s plnou kapacitou 65.000 zaočkovaných divákov bez akýchkoľvek následných problémov s vývojom pandemickej situácie,“ vysvetlil Holeša s tým, že ak by pre vstup na zápasy ME zvolili takzvaný OTP režim (očkovaní, testovaní a po prekonaní ochorenia Covid-19), hrozilo by pri zhoršenej pandemickej situácii výrazné zníženie kapacity hľadiska.

„Verím, že zaočkovaní diváci si nájdu cestu do našich hál a pomôžu nám usporiadať šampionát s takou atmosférou, akú sme si predstavovali pred pandémiou.“

Slováci sa v základnej F-skupine v košickej Steel Aréne stretnú s Nórskom (13. januára), Litvou (15. januára) a Ruskom (17. januára).

Na ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave sa bude hrať „déčko“ s Nemeckom, Rakúskom, Bieloruskom a Poľskom a aj E-skupina, v ktorej figurujú Španielsko, Švédsko, Česko a Bosna a Hercegovina.

Slovenskí organizátori v utorok spustili predaj denných vstupeniek, doteraz sa lístky predávali iba v balíčkoch.

Vstupenky na dva zápasy základných skupín v jeden deň budú stáť od 29 do 49 eur, na nadstavbovú v Bratislave na tri stretnutia za deň od 59 do 79 eur. K dispozícii sú aj špeciálne rodinné zľavy.

SR Bratislava šport hádzaná hala nová otvorenie BAX Čítajte viac Príklad pre Bratislavu i celé Slovensko. Pozrite si snímky novej haly

Na ME 2022 sa druhýkrát v histórii predstaví 24 účastníkov. Žreb ich rozdelil do šiestich skupín po štyroch, prvé dva tímy z každej postúpia ďalej.

Dve šesťčlenné štvrťfinálové skupiny potom budú hostiť Budapešť a Bratislava, v hlavnom meste Slovenska sa v prípade postupu zo základnej skupiny v Košiciach predstaví aj domáca reprezentácia. Turnaj vyvrcholí záverečnými duelmi v Budapešti.

Celkovo bude na programe 65 stretnutí – 30 na Slovensku a 35 v Maďarsku. Maskotom ME bude jeleň Tricky.

Prípravy sú 129 dní pred štartom šampionátu v plnom prúde.

"Sme naozaj už v záverečnej fáze. V októbri čakáme na príchod delegácií jednotlivých tímov, ktoré budú hrať na Slovensku a pozrú si hotely i arény v Bratislave i Košiciach.

Rovnako privítame zástupcov televíznych vysielacích spoločností. Okrem toho dennodenne riešime veci, ktoré máme v rámci manuálu od Európskej hádzanárskej federácie," informoval predseda správnej rady Organizačného výboru EHF EURO 2022 Igor Nemeček.

Haly sú podľa neho pripravené, ale bude ich ešte treba prispôsobiť pre potreby vysielateľov aj po technickej stránke, aby spĺňali všetky podmienky.

"Sú to hokejové haly a v januári je sezóna v tomto športe v plnom prúde, takže sme sa dohodli s bratislavskými klubmi Slovan a Capitals i s hokejistami Košíc, že budú v čase šampionátu trénovať vo vedľajších halách a zápasy budú hrať mimo svojich domovských stánkov.

Verím, že štadióny sa počas turnaja zaplnia, pretože pre nás ako organizátorov predstavuje predaj vstupeniek hlavný zdroj pokrytia rozpočtu ME.

Marketingové a televízne práva patria spoločnosti Infront a nie nám, preto veríme aj v podporu z ministerstva školstva pre toto významné podujatie. Chceme, aby bol šampionát úspešný nielen z organizačno-športového, ale aj z finančného hľadiska."

Slovenskí hádzanári sa v rámci prípravy na domáce ME stretnú koncom septembra na trojdňovom zraze, 5. a 6. novembra ich v Topoľčanoch čakajú dva medzištátne duely so Srbskom a krátko pred ME sa 6. a 8. januára stretnú v dvoch zápasoch s Rakúskom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2022 hádzanárov