Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cieľom je postup. Slovákov čaká na úvod chuťovka

Najlepší výsledok medzi kontinentálnou elitou dosiahli pred desiatmi rokmi. K 5. miestu ich doviedol tréner, ktorému sa teraz postavia ako súperi.

03.09.2021 10:00
36 Volejbal Foto:
Slováci sa presunuli do dejiska ME cez Viedeň a Frankfurt v dobrej nálade.
debata

Slovenskí volejbalisti dnes odštartujú účinkovanie na majstrovstvách Európy.

Po prestížnom súboji proti olympijským šampiónom z Tokia Francúzom vyzvú v základnej D-skupine aj domáce Estónsko, Lotyšsko, Chorvátsko a Nemecko.

Generačná obmena

Šampionát sa hrá v štyroch mestách, okrem Tallinnu aj v Tampere, Krakove a Ostrave. Z každej šesťčlennej skupiny postúpia do osemfinále štyria najlepší.

Program SR v D-skupine (všetky zápasy naživo na RTVS)
Dnes: 19.00 Francúzsko – Slovensko, zajtra: 15.00 Slovensko – Estónsko, pondelok: 16.00 Lotyšsko – Slovensko, streda: 16.00 Slovensko – Chorvátsko, štvrtok: 16.00 Nemecko – Slovensko

Favoriti D-skupiny sú jasní, okrem Francúzov by s postupom nemali mať problémy ani Nemci. Zvyšné tímy sa popasujú o dve miestenky a jednu by radi získali aj Slováci.

Na ME 2019 im postup ušiel v poslednej chvíli, keď Nemci vypustili zápas a nečakane prehrali so Španielskom.

„Kľúčové by mali byť súboje s Lotyšskom a Chorvátskom. Tešíme sa na Francúzov, nastúpiť proti olympijským víťazom je paráda. Pokúsime sa proti nim niečo uhrať. Keď sa snažíte a idete do toho s čistou hlavou, motyka môže vystreliť,“ vraví hlavný tréner Marek Kardoš.

Marek Rojko Čítajte viac Tréner, športový riaditeľ, prezident. Volejbalu bude šéfovať Rojko

Bývalého úspešného nahrávača, ktorý po ME 2019 nahradil vo funkcii Andreja Kravárika, čaká náročná úloha. Mužstvo prechádza generačnou obmenou, výsledkom je aj nominácia troch debutantov. Pre zranenie členka bude chýbať smečiar Jakub Ihnát.

„Máme k dispozícii to najlepšie, čo môžeme mať. Generačnú výmenu je cítiť, napriek tomu sa ideme popasovať o čo najlepší výsledok,“ burcuje Kardoš.

Zaujímavú konfrontáciu sľubuje duel s Chorvátskom, ktoré vedie bývalý kouč SR Emanuele Zanini.

„Čakajú nás kvalitní súperi. Vytúžený postup do osemfinále dosiahneme len vtedy, keď v každom zápase odvedieme na palubovke maximum,“ vraví taliansky odborník, ktorý čelil bývalým zverencom aj na ME 2013. Vtedy ako kouč Turecka trávil prehru 2:3.

Priaznivý žreb

Lídrami omladeného tímu budú kapitán Tomáš Kriško a úradujúci volejbalista roka Peter Michalovič.

Skúsenosti a kvalitu prinesie aj Matej Paták, ktorý si zahrá na piatom šampionáte za sebou (2013 – 2021).

„Každý tím na turnaji chce vyhrať čo najviac zápasov a postúpiť zo skupiny. Nie sme výnimka, máme rovnaký cieľ. Príprava bola vydarená, zakončili sme ju dvojzápasom proti Portugalsku, ktoré nás výborne preverilo,“ reaguje Paták.

Slovákom by mohol pomôcť aj priaznivý žreb. Medzi kľúčovými zápasmi proti Estónsku, Lotyšsku a Chorvátsku majú deň voľna. V súbojoch s favoritmi bude cenný každý získaný set.

Tím Slovákov na ME 2021

Nahrávači: Palgut (Kladno), Goč (Košice). Smečiari: Kriško (Craiova), Paták (Nancy), Pokopec (Myjava). Blokári: Krajčovič (Montpellier), Ondrovič (Aalst), Zeman (Myjava), Mačuha (Myjava). Univerzáli: Michalovič (Foinikas), Gavenda (Roeselare), Firkaľ (Burgas). Liberá: Nemec (VKP Bratislava), Turis (Komárno)

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #volejbal #Marek Kardoš #ME 2021