Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Elita je na dosah. Slovenky zabojujú o jedinečnú šancu

Pred dvoma rokmi dosiahli na domácej pôde historický výsledok. Teraz túžia ešte po väčšom úspechu.

19.08.2021 15:17
Nikola Radosová Foto: ,
Nikola Radosová.
debata (2)

Slovenské volejbalistky v piatok odštartujú účinkovanie na majstrovstvách Európy. Šampionát sa koná v štyroch mestách – Zadar, Belehrad, Plovdiv a Kluž.

Výber spod Tatier sa predstaví v „chorvátskej“ C-skupine, kde si okrem domácej reprezentácie zmeria sily aj s Maďarskom, Talianskom, Švajčiarskom a Bieloruskom.

Otvorený boj

Postupový kľúč je rovnaký ako na ME 2019, kde Slovenky hostili jednu zo základných skupín a prvýkrát v ére samostatnosti postúpili do osemfinále. Účasť medzi najlepšou šestnástkou si vybojujú štyri top tímy z každej skupiny.

kolaz Čítajte viac Kreslenie je meditácia. Vlhová mi trvala deväť hodín

Jasnými favoritkami zadarskej časti turnaja sú domáce hráčky a Talianky. Zvyšné štyri družstvá by sa mali popasovať o zostávajúce dve postupové miestenky.

"Favoritky sú známe, o ďalšie pozície bude veľký boj a všetko je otvorené. Sme na rovnakej úrovni ako súperky.

V príprave sme ukázali, že ak hráme na sto percent, dokážeme predviesť veľmi dobrý volejbal," vraví tréner Marco Fenoglio.

K dispozícii bude mať omladený káder, premiéru medzi kontinentálnou elitou zažije šesť zo 14 nominovaných hráčok. Kapitánkou tímu je rovnako ako na ME v Bratislave Barbora Koseková.

Elitná nahrávačka pôsobila v minulej sezóne v Békéscsabe a informácie o prvom súperov má z prvej ruky.

Barbora Koseková (v modrom), kapitánka SR. Foto: TASR, Martin Baumann
SR Volejbal reprezentácia ženy príprava ME Fínsko BAX Barbora Koseková (v modrom), kapitánka SR.

„Maďarky budú určite veľmi bojovné a nič nám nedajú zadarmo. Musíme ich zatlačiť od prvej lopty a snažiť sa robiť čo najmenej chýb,“ reaguje Koseková, od budúcej sezóny hráčka bundesligového Aachenu.

Osemfinále a postup na MS

Hlavnou hviezdou slovenskej ofenzívy je Nikola Radosová. Úradujúca volejbalistka roka, ktorá pozná maďarské súperky z pôsobenia v Níreďháze, upozorňuje na dôležitosť prvého zápasu.

"Postup do osemfinále je reálny. Nebude to jednoduché, pretože rovnaký cieľ má každý tím v našej skupine. Ak predvedieme svoju hru, máme na to.

Dobrý výsledok môžeme dosiahnuť len vtedy, ak si budeme pomáhať a pôjdeme do toho naplno a s radosťou. Veľmi dôležitý bude hneď prvý zápas," zdôrazňuje Radosová.

Slovenky by radi postupom do osemfinále potvrdili príslušnosť k užšej európskej špičke. Zároveň majú motiváciu navyše – prebojovať sa na MS, kde predtým ešte nikdy nehrali.

Svetový šampionát 2022 sa uskutoční v Holandsku a Poľsku. Predstavia sa na ňom najlepšie tímy zo svetového rebríčka, v ktorom Slovenkám patrí 24. priečka.

Aktuálne umiestnenie, v závislosti od výsledkov ďalších kontinentálnych šampionátov, by im na účasť na MS malo stačiť.

„Ide o najväčšiu šancu, aká tu doteraz bola. Preto bude na ME dôležitý každý set. Urobíme maximum, aby sme Slovensko dostali na svetový šampionát,“ sľubuje Fenoglio.

Tím SR na ME 2021

Nahrávačky: Koseková (Aachen), Kohútová (VKP Bratislava). Smečiarky: Radosová (Níreďháza), Žernovič (Vasas Budapešť), Palgutová (Volero Le Cannet), Fričová (Prostějov). Blokárky: Pencová (bez klubu), Abrhámová (Mougins), Hrušecká (KP Brno), Smiešková (VKP Bratislava). Univerzálky: Šunderlíková (Soverato), Krišková (Mioveni). Liberá: Španková (UKF Nitra), Jančová (Ostrava).

Program SR v C-skupine

Piatok, 20.15: Maďarsko – Slovensko, nedeľa, 17.00: Chorvátsko – Slovensko, pondelok, 17.15: Slovensko – Taliansko, utorok, 20.00: Švajčiarsko – Slovensko, štvrtok, 17.00: Slovensko – Bielorusko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalistky #ME 2021 vo volejbale