Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príklad pre Bratislavu i celé Slovensko. Pozrite si snímky novej haly

V Bratislave neďaleko štadióna na Pasienkoch v utorok vedenie Slovenského zväzu hádzanej (SZH) slávnostne otvorilo novú športovú halu.

18.08.2021 07:27
SR Bratislava šport hádzaná hala nová otvorenie... Foto: ,
Nová hala na Junáckej ulici v Bratislave počas slávnostného otvorenia.
debata (6)

V uplynulých mesiacoch sa v nej už odohralo aj niekoľko medzištátnych hádzanárskych stretnutí, ale jej oficiálne otvorenie prišlo až teraz.

Význam nového stánku pre SZH zvyšuje aj skutočnosť, že v nej bude umiestnená stála expozícia Siene slávy SZH, do ktorej za uplynulých 10 rokov uviedli už 48 osobností.

"Tešíme sa z toho, že sa niečo takéto podarilo, lebo za ostatných dvadsať rokov sa športoviská skôr rušili a likvidovali, a to nielen v Bratislave.

To, že vznikla nová hala, je jeden z potešujúcich bodov. Rád by som to nazval v rozvoji, ale je to skôr v záchrane športu na Slovensku. Sme za to veľmi radi," uviedol prezident SZH Jaroslav Holeša pre oficiálny web zväzu.

V Bratislave otvorili novú halu aj so sieňou slávy Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Nová hala na Junáckej ulici v Bratislave počas...

Hala na Junáckej ulici je majetkom SZH, ale nie je výlučne určená na hádzanú.

"Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR sme predstavili pilotný projekt dvojhaly, ktorá je pre všetky halové druhy športu, nie však iba tímové, ale aj individuálne.

Počas týždňa slúži na tréningový proces a počas víkendov na zápasy," doplnil Holeša k viacúčelovému využitiu nového športoviska.

To okúsia aj účastníci januárových majstrovstiev Európy v hádzanej mužov.

Interiér novej haly na Junáckej ulici v... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava šport hádzaná hala nová otvorenie BAX Interiér novej haly na Junáckej ulici v Bratislave počas slávnostného otvorenia.

"To je tiež dôvod, prečo vyrástla práve tu a nie niekde inde. Bratislava bude v januári 2022 hostiť dve základné skupiny za účasti ôsmich tímov, ktorým musíme každý deň zabezpečiť minimálne na hodinu tréningové priestory.

V hlavnom meste nemáme inú hádzanársku halu. Sú tu iba Pasienky, ktoré sú v dlhodobej rekonštrukcii. Takže sme radi, že sme to stihli a nemusíme sa za ňu hanbiť ani pred španielskym, švédskym či nemeckým tímom," poznamenal šéf SZH.

Novú halu v metropole SR privítali aj predstavitelia športu na Slovensku.

Patrik Hruščák Čítajte viac Hádzanári spoznali súperov na ME. Je to hrateľné, vraví Kukučka

"Je to super, že sa postavil nový športový stánok. Nachádza sa na mieste, kde je športovísk veľa. Smutné však je, že v minulosti ich tu bolo viac, ale to je trend, ktorý my ako športová obec nemáme šancu ovplyvniť.

Pozitívom je multifunkčnosť haly. Bude sa v nej hrať hádzaná, volejbal, florbal a mali by sa v nej objaviť aj gymnasti.

Plní trend modernej jednoduchej konštrukcie s rozťahovacími tribúnami," uviedol štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) pre šport Ivan Husár na margo haly, ktorej výstavba trvala kratšie ako všetky s tým súvisiace procesy.

Sprava prezident Slovenského olympijského a... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava šport hádzaná hala nová otvorenie BAX Sprava prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, majiteľ Domu športu Ladislav Asványi, starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý, štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ivan Husár a viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Pavol Palša počas otvorenia novej haly na Junáckej ulici v Bratislave.

Radosť neskrýval ani prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel:

"Teším sa, že myšlienka spred niekoľkých rokov oficiálne dnes uzrela svetlo sveta v reálnej podobe a sme pri otvorení multišportovej haly, z čoho si môže brať príklad nielen Bratislava, ale i celé Slovensko.

Je to dôkaz, že keď sa spoja sily a ľudia stoja za tým, čo si predsavzali, tak sa to aj podarí naplniť. Verím, že si nájde svojich športovcov i fanúšikov a ľudia ocenia to, že sa niekto pričinil o to, že tu hala stojí.

Som presvedčený, že multišportová hala takého charakteru, ktorá vie okrem tréningov prijať extraligové i mládežnícke kluby v dlhodobých súťažiach, je receptom pre krajské a v nejakom limite aj pre okresné mestá. Svoje zázemie si tu nájdu aj individuálne športy."

Sieň slávy slovenskej hádzanej v novootvorenej... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava šport hádzaná hala nová otvorenie BAX Sieň slávy slovenskej hádzanej v novootvorenej hale na Junáckej ulici v Bratislave.

V hale bude umiestnená stála expozícia Siene slávy slovenskej hádzanej, do ktorej za uplynulých 10 rokov uviedli už 48 osobností.

"Bol to náš nápad a urobili sme to zámerne. Hovorí sa, že človek by nemal vymýšľať to, čo je vymyslené.

Dlhé roky sme hľadali expozíciu pre našu sieň slávy. Keď sa podarilo získať dotáciu na výstavbu haly, tak sme sa rozhodli, že ju umiestnime práve sem.

Veríme, že sa bude ľuďom páčiť. Nachádza sa blízko múzea SOŠV, s ktorým by sme radi spolupracovali. Verím, že ju budú navštevovať aj školské exkurzie.

Chceme, aby ľudia mladí i starší videli, že hádzaná je veľký šport, v bývalom Česko-Slovensku dokonca s obrovským významom a s výraznými osobnosťami – medailistami z majstrovstiev sveta i olympijských hier," dodal Holeša.

Nová hala na Junáckej ulici v Bratislave počas...
Sprava prezident Slovenského olympijského a...
+5Sieň slávy slovenskej hádzanej v novootvorenej...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #športová hala