Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sexizmus a prežitok! Hráčky sa odmietli odhaľovať, za protest prišla pokuta

Nórske reprezentantky v plážovej hádzanej si odmietli obliecť predpísaný spodný diel bikín na minulotýždňový duel o tretie miesto majstrovstiev Európy. Namiesto toho siahli po krátkych nohaviciach.

20.07.2021 11:44
Nemecko, plážová hádzaná Foto:
Nemecké reprezentantky v plážovej hádzanej na archívnej snímke.
debata (56)

Severanky sa k tomuto kroku odhodlali v presvedčení, že ich úbor bol príliš odhaľujúci, cítili sa príliš sexualizované a najmä počas menštruácie v nepohodlí.

Podľa manažérky tímu Valerie Nicolasovej už kvôli bikinám stratila reprezentácia niekoľko hráčok. Viaceré majú pocit, že ich diváci sledujú len kvôli nim. Úlohu vraj v tejto problematike zohráva aj náboženstvo.

"Ženy by mali nosiť bikiny, vrchný diel by mala tvoriť priliehavá športová podprsenka s hlbokými otvormi na rukách.

Spodný diel by nemal mať po stranách viac ako desať centimetrov," píše sa v predpisoch pre plážovú hádzanú.

Ako prezradila nórska hráčka Katinka Haltviková pre NRK, s blížiacim sa úvodným zápasom na šampionáte s Maďarskom sa plány družstva skomplikovali.

„Prinútili nás hrať v bikinách. Bolo to zahanbujúce. Najprv nám oznámili, že každá z nás dostane pokutu 50 eur za zápas, čo by znamenalo dovedna približne 4850 eur. To sme akceptovali,“ uviedla.

„Tesne pred zápasom nám však povedali, že ak budeme hrať inak, diskvalifikujú nás. Museli sme nastúpiť so spodným dielom z bikín,“ dodala.

Európska hádzanárska federácia (EHF) sa bráni, že len objasnila zoznam sankcií pre Nórsku hádzanársku federáciu (NHF) a dodala, že diskvalifikácia neprichádzala do úvahy.

Podľa šéfa NHF sa už s úpravou úboru obrátili pred niekoľkými rokmi na riadiaci orgán európskej hádzanej na medzinárodnom kongrese, no napriek prísľubom k žiadnemu posunu neprišlo.

„Je smutné, že tomu reprezentantky musia čeliť,“ uviedol.

Nórky v zápase o bronz (prehrali v ňom so Španielkami) nastúpili v šortkách, aj keď riskovali trest. Napokon im EHF udelila pokutu 1500 eur.

Na sociálnych sieťach si podľa portálu RT.com vyslúžili plážové hádzanárky pozitívne reakcie.

„Bravó, nórsky tím! Bolo by skvelé vidieť, keby sa spojili všetky družstvá,“ napísal jeden z užívateľov na twitteri.

„Fantastické! Som veľmi rád, že si na protest obliekli šortky. Ak to urobia všetky tímy, EHF cúvne. Je to čistý sexizmus a prišiel čas na zmenu. Pre západný svet je toto prežitok,“ odznelo v ďalších príspevkoch priaznivcov.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #plážová hádzaná #nórske plážové hádzanárky